Robię zamiast sajgonek. Idealne na szybki obiad dla całej rodziny

Naleśniki to jedno z dań, które regularnie pojawia się w domowym menu. Proste placki dają spore pole do popisów. Zamiast jednak wypełniać je dżemem lub kurczakiem ze szpinakiem, stawiam na naleśniki po chińsku.

Naleśniki po chińskuNaleśniki po chińsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chociaż na widok tych naleśników niejeden Chińczyk załamałby ręce, to moi bliscy wprost za nimi przepadają. Przypominają nieco popularne sajgonki, ale ich przygotowanie jest jeszcze prostsza. W przeciwieństwie do chińskiej przystawki nie wymagają dodatkowego obsmażania w głębokim oleju. To pyszny sposób na to, by przemycić porcję warzyw i zadowolić głodne brzuchy domowników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria testuje pankejki z płynną czekoladą w środku. Sposób na mikołajowe resztki

Naleśniki po chińsku

Były już naleśniki gyros, zajadaliśmy się tymi po meksykańsku, więc przyszła pora na fuzję kuchni azjatyckiej z polską. Naleśniki po chińsku przypominają nieco znane nam sajgonki. To głównie zasługa warzyw, które trafiają do ich środka. Możesz je skomponować samodzielnie, ale ja chętnie sięgam po gotową mrożoną mieszankę chińską.

Chińskie naleśniki można pokroić na mniejsze kawałki
Chińskie naleśniki można pokroić na mniejsze kawałki © Adobe Stock

Do środka trafia także kurczak, który podbija sytość dania oraz nieco makaronu sojowego. Gotowany kurczak z rosołu to świetny pomysł na wykorzystanie resztek. Możesz też użyć pieczonego lub grillowanego kurczaka. Do tego sos sojowy, sos chili i grzybki mun, by nadać trochę chińskiego sznytu.

Składniki:

  • 10-12 naleśników,
  • 350 g mieszkanki chińskiej,
  • 300 g piersi z kurczaka,
  • 50 g makaronu sojowego,
  • 1 cebula,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 4 łyżki sosu słodko-ostrego,
  • kilka grzybków mun,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z kurczaka ugotuj lub upiecz.
  2. Cebulę oraz szczypiorek drobno posiekaj.
  3. Grzybki mun namocz zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tak samo zrób z makaronem szklistym.
  4. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę.
  5. Dorzuć mieszankę chińską i smaż, aż będzie lekko twarda.
  6. Dodaj odsączony makaron sojowy, posiekane grzybki, kawałki ugotowanego kurczaka, sos sojowy, słodko-ostry i przesmaż całość.
  7. W razie potrzeby dopraw solą oraz pieprzem.
  8. Dorzuć posiekany szczypiorek i wymieszaj.
  9. Na naleśniki nakładaj porcje farszu i zawijaj w rulon.

Przed podaniem możesz naleśniki dodatkowo obsmażyć lekko na patelni lub wrzucić na chwilę do frytkownicy beztłuszczowej. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯