Robię zamiast sajgonek. Idealne na szybki obiad dla całej rodziny
Naleśniki to jedno z dań, które regularnie pojawia się w domowym menu. Proste placki dają spore pole do popisów. Zamiast jednak wypełniać je dżemem lub kurczakiem ze szpinakiem, stawiam na naleśniki po chińsku.
Chociaż na widok tych naleśników niejeden Chińczyk załamałby ręce, to moi bliscy wprost za nimi przepadają. Przypominają nieco popularne sajgonki, ale ich przygotowanie jest jeszcze prostsza. W przeciwieństwie do chińskiej przystawki nie wymagają dodatkowego obsmażania w głębokim oleju. To pyszny sposób na to, by przemycić porcję warzyw i zadowolić głodne brzuchy domowników.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Daria testuje pankejki z płynną czekoladą w środku. Sposób na mikołajowe resztki
Naleśniki po chińsku
Były już naleśniki gyros, zajadaliśmy się tymi po meksykańsku, więc przyszła pora na fuzję kuchni azjatyckiej z polską. Naleśniki po chińsku przypominają nieco znane nam sajgonki. To głównie zasługa warzyw, które trafiają do ich środka. Możesz je skomponować samodzielnie, ale ja chętnie sięgam po gotową mrożoną mieszankę chińską.
Do środka trafia także kurczak, który podbija sytość dania oraz nieco makaronu sojowego. Gotowany kurczak z rosołu to świetny pomysł na wykorzystanie resztek. Możesz też użyć pieczonego lub grillowanego kurczaka. Do tego sos sojowy, sos chili i grzybki mun, by nadać trochę chińskiego sznytu.
Składniki:
- 10-12 naleśników,
- 350 g mieszkanki chińskiej,
- 300 g piersi z kurczaka,
- 50 g makaronu sojowego,
- 1 cebula,
- pół pęczka szczypiorku,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 4 łyżki sosu słodko-ostrego,
- kilka grzybków mun,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Mięso z kurczaka ugotuj lub upiecz.
- Cebulę oraz szczypiorek drobno posiekaj.
- Grzybki mun namocz zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tak samo zrób z makaronem szklistym.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę.
- Dorzuć mieszankę chińską i smaż, aż będzie lekko twarda.
- Dodaj odsączony makaron sojowy, posiekane grzybki, kawałki ugotowanego kurczaka, sos sojowy, słodko-ostry i przesmaż całość.
- W razie potrzeby dopraw solą oraz pieprzem.
- Dorzuć posiekany szczypiorek i wymieszaj.
- Na naleśniki nakładaj porcje farszu i zawijaj w rulon.
Przed podaniem możesz naleśniki dodatkowo obsmażyć lekko na patelni lub wrzucić na chwilę do frytkownicy beztłuszczowej. Smacznego!