Robię zamiast sajgonek. Idealne na szybki obiad dla całej rodziny

Naleśniki to jedno z dań, które regularnie pojawia się w domowym menu. Proste placki dają spore pole do popisów. Zamiast jednak wypełniać je dżemem lub kurczakiem ze szpinakiem, stawiam na naleśniki po chińsku.

Naleśniki po chińskuNaleśniki po chińsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chociaż na widok tych naleśników niejeden Chińczyk załamałby ręce, to moi bliscy wprost za nimi przepadają. Przypominają nieco popularne sajgonki, ale ich przygotowanie jest jeszcze prostsza. W przeciwieństwie do chińskiej przystawki nie wymagają dodatkowego obsmażania w głębokim oleju. To pyszny sposób na to, by przemycić porcję warzyw i zadowolić głodne brzuchy domowników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria testuje pankejki z płynną czekoladą w środku. Sposób na mikołajowe resztki

Naleśniki po chińsku

Były już naleśniki gyros, zajadaliśmy się tymi po meksykańsku, więc przyszła pora na fuzję kuchni azjatyckiej z polską. Naleśniki po chińsku przypominają nieco znane nam sajgonki. To głównie zasługa warzyw, które trafiają do ich środka. Możesz je skomponować samodzielnie, ale ja chętnie sięgam po gotową mrożoną mieszankę chińską.

Chińskie naleśniki można pokroić na mniejsze kawałki
Chińskie naleśniki można pokroić na mniejsze kawałki © Adobe Stock

Do środka trafia także kurczak, który podbija sytość dania oraz nieco makaronu sojowego. Gotowany kurczak z rosołu to świetny pomysł na wykorzystanie resztek. Możesz też użyć pieczonego lub grillowanego kurczaka. Do tego sos sojowy, sos chili i grzybki mun, by nadać trochę chińskiego sznytu.

Składniki:

  • 10-12 naleśników,
  • 350 g mieszkanki chińskiej,
  • 300 g piersi z kurczaka,
  • 50 g makaronu sojowego,
  • 1 cebula,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 4 łyżki sosu słodko-ostrego,
  • kilka grzybków mun,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z kurczaka ugotuj lub upiecz.
  2. Cebulę oraz szczypiorek drobno posiekaj.
  3. Grzybki mun namocz zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tak samo zrób z makaronem szklistym.
  4. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę.
  5. Dorzuć mieszankę chińską i smaż, aż będzie lekko twarda.
  6. Dodaj odsączony makaron sojowy, posiekane grzybki, kawałki ugotowanego kurczaka, sos sojowy, słodko-ostry i przesmaż całość.
  7. W razie potrzeby dopraw solą oraz pieprzem.
  8. Dorzuć posiekany szczypiorek i wymieszaj.
  9. Na naleśniki nakładaj porcje farszu i zawijaj w rulon.

Przed podaniem możesz naleśniki dodatkowo obsmażyć lekko na patelni lub wrzucić na chwilę do frytkownicy beztłuszczowej. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler