WAŻNE
TERAZ

Dowództwo Operacyjne reaguje na doniesienia o Wyrykach

Wlej odrobinę na patelnię i wrzuć pieczarki. Nie puszczą wody będą smakowały jak podgrzybki

Smażenie pieczarek może być wyzwaniem, jeżeli zależy nam na chrupiących, a nie wodnistych grzybach. Oto kilka sprawdzonych trików, które pozwolą cieszyć się idealnie usmażonymi pieczarkami.

Smażone pieczarkiSmażone pieczarki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

Dlaczego pieczarki puszczają wodę?

Pieczarki składają się w ponad 90 proc. z wody, co sprawia, że podczas smażenia uwalniają swoją wilgoć, zwłaszcza gdy popełniamy podstawowe błędy. Częste przyczyny nadmiernego wydzielania wody to:

  • Przedwczesne solenie powoduje pęknięcie komórek i uwalnianie wody.
  • Niewystarczające osuszenie mokrych pieczarek prowadzi do parowania podczas smażenia.
  • Zbyt niska temperatura patelni sprawia, że grzyby gotują się, zamiast smażyć.
  • Zbyt duża ilość pieczarek na patelni skutkuje duszeniem się grzybów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne kluski jak u koreańskiej babci. Lepki sos skrada serca

Jak przygotować idealnie usmażone pieczarki?

Aby uniknąć wodnistej konsystencji, warto zastosować te triki:

  1. Dokładne osuszenie: Umyte pieczarki osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Rozgrzana patelnia: Dobrze rozgrzej patelnię i użyj kombinacji masła i oleju.
  3. Smażenie małymi partiami: Zapewni to równomierne przyrumienienie.
  4. Późne solenie: Doprawiaj solą pod koniec smażenia.
  5. Odpowiednia temperatura: Smaż na średnim ogniu.

Aromatyczne pieczarki z sosem sojowym

Pieczarki przygotowane z dodatkiem sosu sojowego mogą przypominać smakiem leśne grzyby takie jak podgrzybki czy borowiki. Przygotowanie tego dania jest proste, a efekty mogą zaskoczyć nawet najbardziej wybredne podniebienia.

Składniki potrzebne do przygotowania pieczarek z sosem sojowym:

  • 500 g pieczarek,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • 1 łyżka syropu klonowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • rozmaryn, tymianek, oregano do smaku,
  • sól i pieprz,
  • posiekana natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i dokładnie osusz pieczarki ręcznikiem papierowym.
  2. Na rozgrzaną patelnię wlej 2 łyżki sosu sojowego i 2 łyżki octu balsamicznego oraz wsyp 2 łyżeczki mieszanki ziół. Wrzuć pieczarki.
  3. Przykryj i smaż, aż pieczarki staną się miękkie.
  4. Zdejmij pokrywkę i smaż dalej, aż płyn odparuje.
  5. Dodaj zmiażdżony czosnek i smaż jeszcze chwilę.
  6. W misce przygotuj mieszankę z 1 łyżki octu balsamicznego, sosu sojowego oraz syropu klonowego.
  7. Zanurz usmażone pieczarki w przygotowanym sosie.

Pieczarki przygotowane w ten sposób zachwycają intensywnym smakiem przypominającym grzyby leśne i doskonale nadają się zarówno jako przystawka, jak i dodatek do dania głównego. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Domownicy uwielbiają tę banalnie prostą pastę. Dodaje energii i syci na długo
Domownicy uwielbiają tę banalnie prostą pastę. Dodaje energii i syci na długo