Wlej odrobinę na patelnię i wrzuć pieczarki. Nie puszczą wody będą smakowały jak podgrzybki

Smażenie pieczarek może być wyzwaniem, jeżeli zależy nam na chrupiących, a nie wodnistych grzybach. Oto kilka sprawdzonych trików, które pozwolą cieszyć się idealnie usmażonymi pieczarkami.

Smażone pieczarkiSmażone pieczarki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

Dlaczego pieczarki puszczają wodę?

Pieczarki składają się w ponad 90 proc. z wody, co sprawia, że podczas smażenia uwalniają swoją wilgoć, zwłaszcza gdy popełniamy podstawowe błędy. Częste przyczyny nadmiernego wydzielania wody to:

  • Przedwczesne solenie powoduje pęknięcie komórek i uwalnianie wody.
  • Niewystarczające osuszenie mokrych pieczarek prowadzi do parowania podczas smażenia.
  • Zbyt niska temperatura patelni sprawia, że grzyby gotują się, zamiast smażyć.
  • Zbyt duża ilość pieczarek na patelni skutkuje duszeniem się grzybów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne kluski jak u koreańskiej babci. Lepki sos skrada serca

Jak przygotować idealnie usmażone pieczarki?

Aby uniknąć wodnistej konsystencji, warto zastosować te triki:

  1. Dokładne osuszenie: Umyte pieczarki osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Rozgrzana patelnia: Dobrze rozgrzej patelnię i użyj kombinacji masła i oleju.
  3. Smażenie małymi partiami: Zapewni to równomierne przyrumienienie.
  4. Późne solenie: Doprawiaj solą pod koniec smażenia.
  5. Odpowiednia temperatura: Smaż na średnim ogniu.

Aromatyczne pieczarki z sosem sojowym

Pieczarki przygotowane z dodatkiem sosu sojowego mogą przypominać smakiem leśne grzyby takie jak podgrzybki czy borowiki. Przygotowanie tego dania jest proste, a efekty mogą zaskoczyć nawet najbardziej wybredne podniebienia.

Składniki potrzebne do przygotowania pieczarek z sosem sojowym:

  • 500 g pieczarek,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • 1 łyżka syropu klonowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • rozmaryn, tymianek, oregano do smaku,
  • sól i pieprz,
  • posiekana natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i dokładnie osusz pieczarki ręcznikiem papierowym.
  2. Na rozgrzaną patelnię wlej 2 łyżki sosu sojowego i 2 łyżki octu balsamicznego oraz wsyp 2 łyżeczki mieszanki ziół. Wrzuć pieczarki.
  3. Przykryj i smaż, aż pieczarki staną się miękkie.
  4. Zdejmij pokrywkę i smaż dalej, aż płyn odparuje.
  5. Dodaj zmiażdżony czosnek i smaż jeszcze chwilę.
  6. W misce przygotuj mieszankę z 1 łyżki octu balsamicznego, sosu sojowego oraz syropu klonowego.
  7. Zanurz usmażone pieczarki w przygotowanym sosie.

Pieczarki przygotowane w ten sposób zachwycają intensywnym smakiem przypominającym grzyby leśne i doskonale nadają się zarówno jako przystawka, jak i dodatek do dania głównego. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować