Wlej odrobinę na patelnię i wrzuć pieczarki. Nie puszczą wody będą smakowały jak podgrzybki
Smażenie pieczarek może być wyzwaniem, jeżeli zależy nam na chrupiących, a nie wodnistych grzybach. Oto kilka sprawdzonych trików, które pozwolą cieszyć się idealnie usmażonymi pieczarkami.
Dlaczego pieczarki puszczają wodę?
Pieczarki składają się w ponad 90 proc. z wody, co sprawia, że podczas smażenia uwalniają swoją wilgoć, zwłaszcza gdy popełniamy podstawowe błędy. Częste przyczyny nadmiernego wydzielania wody to:
- Przedwczesne solenie powoduje pęknięcie komórek i uwalnianie wody.
- Niewystarczające osuszenie mokrych pieczarek prowadzi do parowania podczas smażenia.
- Zbyt niska temperatura patelni sprawia, że grzyby gotują się, zamiast smażyć.
- Zbyt duża ilość pieczarek na patelni skutkuje duszeniem się grzybów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pyszne kluski jak u koreańskiej babci. Lepki sos skrada serca
Jak przygotować idealnie usmażone pieczarki?
Aby uniknąć wodnistej konsystencji, warto zastosować te triki:
- Dokładne osuszenie: Umyte pieczarki osusz ręcznikiem papierowym.
- Rozgrzana patelnia: Dobrze rozgrzej patelnię i użyj kombinacji masła i oleju.
- Smażenie małymi partiami: Zapewni to równomierne przyrumienienie.
- Późne solenie: Doprawiaj solą pod koniec smażenia.
- Odpowiednia temperatura: Smaż na średnim ogniu.
Aromatyczne pieczarki z sosem sojowym
Pieczarki przygotowane z dodatkiem sosu sojowego mogą przypominać smakiem leśne grzyby takie jak podgrzybki czy borowiki. Przygotowanie tego dania jest proste, a efekty mogą zaskoczyć nawet najbardziej wybredne podniebienia.
Składniki potrzebne do przygotowania pieczarek z sosem sojowym:
- 500 g pieczarek,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 3 łyżki octu balsamicznego,
- 1 łyżka syropu klonowego,
- 2 ząbki czosnku,
- rozmaryn, tymianek, oregano do smaku,
- sól i pieprz,
- posiekana natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Umyj i dokładnie osusz pieczarki ręcznikiem papierowym.
- Na rozgrzaną patelnię wlej 2 łyżki sosu sojowego i 2 łyżki octu balsamicznego oraz wsyp 2 łyżeczki mieszanki ziół. Wrzuć pieczarki.
- Przykryj i smaż, aż pieczarki staną się miękkie.
- Zdejmij pokrywkę i smaż dalej, aż płyn odparuje.
- Dodaj zmiażdżony czosnek i smaż jeszcze chwilę.
- W misce przygotuj mieszankę z 1 łyżki octu balsamicznego, sosu sojowego oraz syropu klonowego.
- Zanurz usmażone pieczarki w przygotowanym sosie.
Pieczarki przygotowane w ten sposób zachwycają intensywnym smakiem przypominającym grzyby leśne i doskonale nadają się zarówno jako przystawka, jak i dodatek do dania głównego. Smacznego!