PoradyKluczem do sukcesu jest cierpliwość. Tak ugotujesz perfekcyjny i klarowny rosół

Kluczem do sukcesu jest cierpliwość. Tak ugotujesz perfekcyjny i klarowny rosół

Rosół bez szumowin - Pyszności; foto: Canva
Rosół bez szumowin - Pyszności; foto: Canva
14.02.2023 09:15

Jeśli stosujesz się do wszystkich zasad dotyczących prawidłowego gotowania rosołu, a zupa dalej pozostawia wiele do życzenia, przeczytaj ten artykuł. Dowiesz się z niego, jak osiągnąć rosół bez szumowin za pomocą prostego triku, który pomoże ci, gdy wszystko inne zawiedzie.

Rosół to absolutna podstawa kulinarnego warsztatu. Jak mawiają szefowie kuchni, nie bierz się za rzeczy wykwintne (często pretensjonalne), drogie, finezyjne i misterne, jeśli nie opanowałeś jeszcze sztuki przyrządzania idealnego rosołu. Stosowanie się do tej zasady może jednak potoczyć się dwoma torami: albo wszystko pójdzie dobrze, a ty od podstaw przejdziesz w końcu do arcytrudnych przepisów, albo zrazisz się na początku kulinarnej drogi, bo mimo szczerych chęci, rosół dalej nie będzie wychodził ci idealny.

To właśnie dlatego o tej najważniejszej zupie pisaliśmy już nieraz, zawierając kolejne podpowiedzi i triki przydatne podczas jego przygotowania. Jak się okazuje, wszystko ma wtedy znaczenie: moment dodania liści laurowych, solenia, a nawet to, czy rosół powinno się gotować pod przykryciem, czy bez niego.

Rosół bez szumowin - Pyszności; foto: Canva
Rosół bez szumowin - Pyszności; foto: Canva

Doskonale klarowny rosół

Jedną z najważniejszych cech dobrego rosołu jest jego klarowność. Tu również pojawiają się zasady co do osiągnięcia tego celu. Podstawą jego wrzucenie mięsa do zimnej wody, ale nawet to nie zawsze gwarantuje efekt klarowności. Jeśli rosół wyszedł mętny, można się ratować trikami: dodaniem do zupy zimnej wody albo jajka, które pomoże w usunięciu z powierzchni wywaru zbędnej ilości zebranego tłuszczu.

Nie będziesz jednak musiał przeciwdziałać zmętniałemu rosołowi, jeśli najpierw do tego nie dopuścisz. A jeśli samo rozpoczęcie gotowania mięsa w zimnej wodzie nie wystarcza, możesz zastosować ten oto trik ostateczny.

Patent na rosół bez szumowin

Skoro za mętnym rosołem w dużej mierze są odpowiedzialne powstałe na powierzchni szumowiny, postaraj się o to, by powstało ich jak najmniej. Jest na to sposób.

Rosół bez szumowin - Pyszności; foto: Canva
Rosół bez szumowin - Pyszności; foto: Canva

Najpierw bardzo dokładnie umyj i oczyść mięso, na którym będziesz gotował rosół. Następnie umieść je w garnku i zalej lodowatą wodą. Musi być naprawdę zimna, dlatego nie krępuj się z dodaniem do niej nawet kostek lodu. Teraz umieść garnek na 8 godzin w lodówce, a po tym czasie opłucz mięso i zalej je świeżą wodą. Dopiero teraz zacznij je powoli gotować.

Ten proces sprawi, że pozbędziecie się z mięsa dużej części zanieczyszczeń, które to - wraz ze ściętym białkiem - tworzą szumowiny. Później kieruj się pozostałymi zasadami gotowania, a na koniec rozkoszuj idealnie klarownym rosołem.

Skoro o drobiu mowa, zobacz też ten przepis z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także