Przygotuj danie jednogarnkowe, w którym znajdziesz wszystko to, co najlepsze. Na bazie sznycli z indyka, ziemniaków i marchewki zrób sycący gulasz, który skutecznie rozgrzeje nawet w najchłodniejsze dni. Cała rodzina będzie zajadać się nim ze smakiem. Lista składników czeka poniżej. Nie zapomnij też obejrzeć naszego wideo, gdzie pokazujemy jak krok po kroku zrobić niezawodny obiad.
Składniki na gulasz z indyka:
- 1 łodyga selera naciowego,
- 1 marchewka,
- 1 ząbek czosnku,
- 400 g sznycli z indyka,
- sól do smaku,
- pieprz do smaku,
- 1/2 szklanki mąki pszennej do obtoczenia,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- 30 g masła,
- 2 liście laurowe,
- 3–4 szt. ziela angielskiego,
- 40 g koncentratu pomidorowego,
- 600-800 ml bulionu,
- 400 g ziemniaków (waga po obraniu).
O czym warto pamiętać:
- Dlaczego indyk? Mięso to jest delikatne i chude, dlatego świetnie sprawdzi się do przygotowania gulaszu w lżejszej wersji.
- Co więcej, nie wymaga tak długiego duszenia, jak chociażby wołowina. W przypadku indyka wystarczy godzina, aby w domu pojawił się idealny gulasz pod każdym względem.
- Sznycle z indyka podziel na większe kawałki. Następnie dopraw do smaku solą i pieprzem z obu stron.
- Nie zapomnij też przed smażeniem obtoczyć ich w mące pszennej. W ten sposób indyk nawet po godzinie duszenia będzie idealnie soczysty.
- To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Dodana mąka w naturalny sposób zagęści gotującą się w garnku mieszankę. Nie będziesz więc musiał stosować dodatkowych rozwiązań.
- Po pół godziny wrzuć do garnka obrane kawałki ziemniaków i marchewki.
- Ponownie przykryj naczynie i gotuj przez kolejne 30 minut. Od czasu do czasu przemieszaj zawartość garnka.
- Gotowy gulasz podawaj na ciepło bez żadnych dodatków. Danie jest bardzo sycące i tak świetnie skomponowane, że niczego nie będzie ci tu brakować.