Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Rozgrzewający gulasz z indyka. Pomysł na jednogarnkowy obiad dla całej rodziny

Przygotuj danie jednogarnkowe, w którym znajdziesz wszystko to, co najlepsze. Na bazie sznycli z indyka, ziemniaków i marchewki zrób sycący gulasz, który skutecznie rozgrzeje nawet w najchłodniejsze dni. Cała rodzina będzie zajadać się nim ze smakiem. Lista składników czeka poniżej. Nie zapomnij też obejrzeć naszego wideo, gdzie pokazujemy jak krok po kroku zrobić niezawodny obiad.

Składniki na gulasz z indyka:

  • 1 łodyga selera naciowego,
  • 1 marchewka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 400 g sznycli z indyka,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej do obtoczenia,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 30 g masła,
  • 2 liście laurowe,
  • 3–4 szt. ziela angielskiego,
  • 40 g koncentratu pomidorowego,
  • 600-800 ml bulionu,
  • 400 g ziemniaków (waga po obraniu).

O czym warto pamiętać:

  • Dlaczego indyk? Mięso to jest delikatne i chude, dlatego świetnie sprawdzi się do przygotowania gulaszu w lżejszej wersji.
  • Co więcej, nie wymaga tak długiego duszenia, jak chociażby wołowina. W przypadku indyka wystarczy godzina, aby w domu pojawił się idealny gulasz pod każdym względem. 
  • Sznycle z indyka podziel na większe kawałki. Następnie dopraw do smaku solą i pieprzem z obu stron.
  • Nie zapomnij też przed smażeniem obtoczyć ich w mące pszennej. W ten sposób indyk nawet po godzinie duszenia będzie idealnie soczysty.
  • To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Dodana mąka w naturalny sposób zagęści gotującą się w garnku mieszankę. Nie będziesz więc musiał stosować dodatkowych rozwiązań.
  • Po pół godziny wrzuć do garnka obrane kawałki ziemniaków i marchewki.
  • Ponownie przykryj naczynie i gotuj przez kolejne 30 minut. Od czasu do czasu przemieszaj zawartość garnka. 
  • Gotowy gulasz podawaj na ciepło bez żadnych dodatków. Danie jest bardzo sycące i tak świetnie skomponowane, że niczego nie będzie ci tu brakować.
Więcej wideo
Ciasto Biały Michałek z czarną porzeczką. Bez pieczenia i tylko z 5 składnikówCiasto Biały Michałek z czarną porzeczką. Bez pieczenia i tylko z 5 składników
Młodzowy kuch. Jak zrobić kaszubski drożdżowiec z kruszonką krok po krokuMłodzowy kuch. Jak zrobić kaszubski drożdżowiec z kruszonką krok po kroku
Gruszkowa tarta z migdałami. Kiedy pojawia się na stole, wszyscy skupiają się tylko na niejGruszkowa tarta z migdałami. Kiedy pojawia się na stole, wszyscy skupiają się tylko na niej
Halloweenowa pinsa z pieczarkowymi czaszkami. Smakuje i straszy jednocześnieHalloweenowa pinsa z pieczarkowymi czaszkami. Smakuje i straszy jednocześnie
Udka z kurczaka z jabłkami i cebulą. Obiad dla całej rodziny prosto z piekarnikaUdka z kurczaka z jabłkami i cebulą. Obiad dla całej rodziny prosto z piekarnika
Tort naleśnikowy z jabłkowym farszem. Deser bez pieczenia w jesiennym klimacieTort naleśnikowy z jabłkowym farszem. Deser bez pieczenia w jesiennym klimacie
Schab po warszawsku. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze zachwyca okoSchab po warszawsku. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze zachwyca oko
Wybrane dla Ciebie
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować