Różowe naleśniki skuszą nawet największego niejadka. Nikt nie zgadnie, jaki jest główny składnik
Od razu przykuwają wzrok i interesują nawet te dzieci, które wybrzydzają przy niemal każdym posiłku. Niezwykle apetyczne, a równocześnie zdrowe, na pewno skradną serca zarówno dzieci, jak i dorosłych.
Chyba każdy rodzic wie, jakim wyzwaniem jest skomponowanie apetycznego posiłku dla młodego niejadka. Niejednokrotnie trzeba porządnie nagłowić się nad tym, aby danie było nie tylko zdrowe, ale również przekonało do siebie dziecko — na szczęście i na to jest sposób. Pięknie prezentujące się na talerzu różowe naleśniki, zabarwione niezwykle zdrowym burakiem, na pewno przekonają do siebie każdego.
Podlaskie racuchy z makiem. Koło Gospodyń Wiejskich zdradziło swój przepis
Naleśniki z buraków
To właśnie burakom naleśniki zawdzięczają swój intensywny, różowy kolor, który od razu rzuca się w oczy, jednak nie jest to jednak jedyna zaleta tego warzywa. Buraki zapewniają przede wszystkim solidną porcję wartości odżywczych, takich jak witamina C oraz witaminy z grupy B. Zawarty w nich potas pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi, a naturalne barwniki i przeciwutleniacze wspierają organizm w codziennym funkcjonowaniu, co ma szczególne znaczenie w diecie dzieci. Naleśniki z buraków, to banalny sposób, aby przemycić do diety nieco więcej warzyw i warto o nim pamiętać.
Przepis na naleśniki z buraków
Składniki:
- 250 g mleka,
- 150 g buraka,
- 125 g wody gazowanej,
- 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej,
- 1 jajko,
- 30 g miodu lub cukru trzcinowego (opcjonalnie)
- 20 g oleju roślinnego + niewielka ilość oleju do smażenia,
- 15 g soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Umyj buraka, ugotuj go do miękkości, odcedź i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
- Następnie obierz go ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.
- Przełóż je do dużej miski i zblenduj na gładki mus.
- Dodaj sok z cytryny, wlej mleko i wodę, wbij jajko, dodaj olej i miksuj całość blenderem lub mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Wsyp mąkę oraz opcjonalnie miód lub cukier i miksuj do momentu, aż ciasto będzie gładkie i bez grudek.
- Odstaw miskę z ciastem na 10-15 minut, aby odpoczęło i lepiej się smażyło.
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, posmaruj ją cienką warstwą oleju.
- Nalewaj porcje ciasta chochlą i rozprowadzaj je po patelni.
- Smaż naleśniki do lekkiego zrumienienia z jednej strony, obróć je łopatką i dosmaż z drugiej strony.
- Odkładaj gotowe naleśniki na talerz.
- W razie potrzeby ponownie natłuść patelnię.
- Po zakończeniu smażenia lekko przestudź naleśniki i podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak twaróg.