Różowe naleśniki skuszą nawet największego niejadka. Nikt nie zgadnie, jaki jest główny składnik

Od razu przykuwają wzrok i interesują nawet te dzieci, które wybrzydzają przy niemal każdym posiłku. Niezwykle apetyczne, a równocześnie zdrowe, na pewno skradną serca zarówno dzieci, jak i dorosłych.

Różowe naleśnikiRóżowe naleśniki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | VaViChe

Chyba każdy rodzic wie, jakim wyzwaniem jest skomponowanie apetycznego posiłku dla młodego niejadka. Niejednokrotnie trzeba porządnie nagłowić się nad tym, aby danie było nie tylko zdrowe, ale również przekonało do siebie dziecko — na szczęście i na to jest sposób. Pięknie prezentujące się na talerzu różowe naleśniki, zabarwione niezwykle zdrowym burakiem, na pewno przekonają do siebie każdego.

Podlaskie racuchy z makiem. Koło Gospodyń Wiejskich zdradziło swój przepis

Naleśniki z buraków

To właśnie burakom naleśniki zawdzięczają swój intensywny, różowy kolor, który od razu rzuca się w oczy, jednak nie jest to jednak jedyna zaleta tego warzywa. Buraki zapewniają przede wszystkim solidną porcję wartości odżywczych, takich jak witamina C oraz witaminy z grupy B. Zawarty w nich potas pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi, a naturalne barwniki i przeciwutleniacze wspierają organizm w codziennym funkcjonowaniu, co ma szczególne znaczenie w diecie dzieci. Naleśniki z buraków, to banalny sposób, aby przemycić do diety nieco więcej warzyw i warto o nim pamiętać.

Przepis na naleśniki z buraków

Składniki:

  • 250 g mleka,
  • 150 g buraka,
  • 125 g wody gazowanej,
  • 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej,
  • 1 jajko,
  • 30 g miodu lub cukru trzcinowego (opcjonalnie)
  • 20 g oleju roślinnego + niewielka ilość oleju do smażenia,
  • 15 g soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj buraka, ugotuj go do miękkości, odcedź i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  2. Następnie obierz go ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Przełóż je do dużej miski i zblenduj na gładki mus.
  4. Dodaj sok z cytryny, wlej mleko i wodę, wbij jajko, dodaj olej i miksuj całość blenderem lub mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Wsyp mąkę oraz opcjonalnie miód lub cukier i miksuj do momentu, aż ciasto będzie gładkie i bez grudek.
  6. Odstaw miskę z ciastem na 10-15 minut, aby odpoczęło i lepiej się smażyło.
  7. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, posmaruj ją cienką warstwą oleju.
  8. Nalewaj porcje ciasta chochlą i rozprowadzaj je po patelni.
  9. Smaż naleśniki do lekkiego zrumienienia z jednej strony, obróć je łopatką i dosmaż z drugiej strony.
  10. Odkładaj gotowe naleśniki na talerz.
  11. W razie potrzeby ponownie natłuść patelnię.
  12. Po zakończeniu smażenia lekko przestudź naleśniki i podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak twaróg.
Wybrane dla Ciebie
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
Każdy będzie chciał go spróbować. Do masy na pasztet dodaj 2 wyjątkowe składniki
Każdy będzie chciał go spróbować. Do masy na pasztet dodaj 2 wyjątkowe składniki
To najlepsza mąka na pierogi. Ciasto będzie miękkie i nie popęka
To najlepsza mąka na pierogi. Ciasto będzie miękkie i nie popęka
Na święta nie robię schabu w galarecie. Sięgam po inne mięso i nikt nie wybrzydza
Na święta nie robię schabu w galarecie. Sięgam po inne mięso i nikt nie wybrzydza
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟