Różowe tortellini z ricottą

Różowe tortellini z ricottą to idealny pomysł na oryginalny i smaczny obiad jednocześnie. Takiej kombinacji nie możesz przegapić ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Makaron

  1. 3 szt. jajka
  2. 1 łyżka oliwa z oliwek
  3. 400 g mąka pszenna typ 650
  4. 1 łyżeczka sól

Farsz

  1. 1/2 łyżeczki pieprz
  2. 1 ząbek czosnek
  3. 250 g serek ricotta
  4. 1/2 szkl. ser parmezan starty
  5. 50 g szynka parmeńska

Dodatki

  1. oliwa z oliwek
  2. ser parmezan starty

Purée z buraka

  1. 1/2 szt. burak około 80 g
  2. 1 łyżka oliwa z oliwek
  3. 1 łyżeczka sól

Sposób przygotowania:

1. Podziel buraka na pół i umieść na folii aluminiowej. Polej oliwą z oliwek, ponakłuwaj widelcem i dopraw solą. Owiń folią i wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).

Obrazek

2. Upieczonego buraka obierz i zblenduj.

Obrazek

3. W mikserze połącz ze sobą: jajka, zblendowanego buraka, oliwę z oliwek i mąkę.

Obrazek

4. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na czas robienia farszu.

Obrazek

5. Aby przygotować farsz, połącz: ricottę, szynkę parmeńską, parmezan, czosnek i pieprz.

Obrazek

6. Rozwałkuj ciasto na cienkie placki i wytnij z nich kółka. Następnie nafaszeruj mieszanką z ricottą i stwórz tortellini.

Obrazek

7. Gotowe pierożki gotuj przez 7-8 minut.

Obrazek

8. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców