Rurki tak pyszne, że trudno się oprzeć. Lepszych nie znajdziesz w żadnej cukierni

Rurki z kremem od lat cieszą się niesłabnącą popularnością i można je znaleźć w wielu miejscach, od dużych cukierni po niepozorne budki na deptakach miejscowości turystycznych. Mało kto wie, że ich przygotowanie wcale nie jest trudne. Z powodzeniem zrobisz je w domu, wystarczy kupić odpowiednie foremki.

Domowe rurki z kremem są lepsze niż pączkiDomowe rurki z kremem są lepsze niż pączki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chociaż największą popularność zyskały w latach 80. XX wieku, historia rurek z kremem sięga znacznie dalej. W najstarszej polskiej książce kucharskiej "Compendium ferculorum albo zebranie potraw" z 1682 roku Stanisław Czerniecki pisał o "ulipkach z pianą", czyli ciastkach podawanych z bitą śmietaną. Zalecał on przygotowanie ich z mąki pszennej, mleka i cukru na postać opłatków. Pokrojone na płaty ciasto należało nawinąć na wałeczki i upiec w piecu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini Snickersy w słoiczkach to hit każdej imprezy. Nie zostaje ani jeden

Różne wariacje na temat rurek z kremem

Pierwotnie rurki były tylko przykrywane bitą śmietaną, ale wkrótce zaczęto nakładać ją do środka ciastek. Później popularnością cieszyły się różne nadzienia, w tym owocowe powidła i rozmaite kremy. Na początku XX wieku Maria Ochorowicz-Monatowa, znana autorka poradników kulinarnych, polecała przygotowywanie rurek z ciasta francuskiego.

Pierwowzorem mogą być sycylijskie cannoli

Rurki z kremem to nie tylko polska specjalność. Na Sycylii już w X wieku wypiekano cannoli, czyli chrupiące ciastka z kremem przygotowanym na bazie serka ricotta. W Czechach od 200 lat popularne są hořickie trubički wypełnione śmietankowym kremem o różnych smakach.

Jako nadzienie do rurek świetnie sprawdzi się tradycyjna bita śmietana. Schłodzona kremówka, ubita z cukrem waniliowym, daje najlepszy efekt. Alternatywnie możesz wypełnić rurki kremem budyniowym, bitą śmietaną z mascarpone lub cytrynowym lemon curd.

Przepis na domowe rurki z kremem

Rurki mogą być przygotowane z różnego rodzaju ciasta. W domowych warunkach najlepszy efekt osiągniesz, zagniatając ciasto półkruche na bazie mąki pszennej, zimnego masła i śmietany. Poniżej przepis na tradycyjne rurki z bitą śmietaną.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 200 g zimnego masła,
  • 200 g kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 200 ml śmietany kremówki,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego.

Wykonanie:

  1. Przesiej mąkę do miski.
  2. Dodaj do niej zimne posiekane masło, schłodzoną śmietanę, cukier puder i szczyptę soli.
  3. Zagnieć ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.
  4. Następnie rozwałkuj ciasto na cienki placek, pokrój w paski o szerokości ok. 1,5 cm.
  5. Paski z ciasta nawijaj na posmarowane masłem metalowe foremki, brzegi smaruj białkiem.
  6. Piecz około 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza. Gdy się zarumienią, wyjmij i ostudź.
  7. Ubij śmietanę z cukrem waniliowym. Nałóż do środka upieczonych rurek.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości