Rurki tak pyszne, że trudno się oprzeć. Lepszych nie znajdziesz w żadnej cukierni
Rurki z kremem od lat cieszą się niesłabnącą popularnością i można je znaleźć w wielu miejscach, od dużych cukierni po niepozorne budki na deptakach miejscowości turystycznych. Mało kto wie, że ich przygotowanie wcale nie jest trudne. Z powodzeniem zrobisz je w domu, wystarczy kupić odpowiednie foremki.
Chociaż największą popularność zyskały w latach 80. XX wieku, historia rurek z kremem sięga znacznie dalej. W najstarszej polskiej książce kucharskiej "Compendium ferculorum albo zebranie potraw" z 1682 roku Stanisław Czerniecki pisał o "ulipkach z pianą", czyli ciastkach podawanych z bitą śmietaną. Zalecał on przygotowanie ich z mąki pszennej, mleka i cukru na postać opłatków. Pokrojone na płaty ciasto należało nawinąć na wałeczki i upiec w piecu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mini Snickersy w słoiczkach to hit każdej imprezy. Nie zostaje ani jeden
Różne wariacje na temat rurek z kremem
Pierwotnie rurki były tylko przykrywane bitą śmietaną, ale wkrótce zaczęto nakładać ją do środka ciastek. Później popularnością cieszyły się różne nadzienia, w tym owocowe powidła i rozmaite kremy. Na początku XX wieku Maria Ochorowicz-Monatowa, znana autorka poradników kulinarnych, polecała przygotowywanie rurek z ciasta francuskiego.
Pierwowzorem mogą być sycylijskie cannoli
Rurki z kremem to nie tylko polska specjalność. Na Sycylii już w X wieku wypiekano cannoli, czyli chrupiące ciastka z kremem przygotowanym na bazie serka ricotta. W Czechach od 200 lat popularne są hořickie trubički wypełnione śmietankowym kremem o różnych smakach.
Jako nadzienie do rurek świetnie sprawdzi się tradycyjna bita śmietana. Schłodzona kremówka, ubita z cukrem waniliowym, daje najlepszy efekt. Alternatywnie możesz wypełnić rurki kremem budyniowym, bitą śmietaną z mascarpone lub cytrynowym lemon curd.
Przepis na domowe rurki z kremem
Rurki mogą być przygotowane z różnego rodzaju ciasta. W domowych warunkach najlepszy efekt osiągniesz, zagniatając ciasto półkruche na bazie mąki pszennej, zimnego masła i śmietany. Poniżej przepis na tradycyjne rurki z bitą śmietaną.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
- 200 g zimnego masła,
- 200 g kwaśnej śmietany 18 proc.,
- 2 łyżki cukru pudru,
- szczypta soli,
- 200 ml śmietany kremówki,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego.
Wykonanie:
- Przesiej mąkę do miski.
- Dodaj do niej zimne posiekane masło, schłodzoną śmietanę, cukier puder i szczyptę soli.
- Zagnieć ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.
- Następnie rozwałkuj ciasto na cienki placek, pokrój w paski o szerokości ok. 1,5 cm.
- Paski z ciasta nawijaj na posmarowane masłem metalowe foremki, brzegi smaruj białkiem.
- Piecz około 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza. Gdy się zarumienią, wyjmij i ostudź.
- Ubij śmietanę z cukrem waniliowym. Nałóż do środka upieczonych rurek.