Rurki z kremem jak za dawnych lat. W żadnej cukierni nie znajdziesz lepszych

Były czasy, w których ta słodka przekąska odgrywała dla nas bardzo ważną rolę. Można więc powiedzieć, że dzieciństwo w pewnym sensie upływało pod sztandarem właśnie rurek z kremem. Co powiesz na to, żeby dzisiaj przygotować je osobiście, w domu? Jedno gwarantujemy: będzie pysznie!

Domowe rurki z kremem - dobry pomysł na słodką przekąskęDomowe rurki z kremem - dobry pomysł na słodką przekąskę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | robert6666

Pierwsze rurki z kremem, a właściwie ich praprzodek, czyli "ulipki z pianą" były przygotowywane w Polsce już w 1682 roku. To właśnie wtedy, Stanisław Czarnecki, autor książki "Compendium ferculorum albo zebranie potraw" opisał przepis na wypiekane z mąki pszennej, mleka i cukru ciasto "jak na opłatki" zawinięte na "wałeczki".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny makaron z parmezanową nutką robię co tydzień. Cała rodzina się nim zajada

Trzy wieki później rurki z kremem były już przygotowywane m.in. z ciasta francuskiego, a podobne potrawy pojawiały się regularnie w Czechach i na Sycylii. Na włoskiej wyspie chrupiące ciasto w kształcie rurek wypełniano serem ricotta, co może się okazać szczególnie pyszną inspiracją kulinarną. My jednak postawimy dziś na klasykę i pokażemy ci, jak przygotować oryginalne rurki z kremem z bitej śmietany. Oczywiście wykonanej własnoręcznie w domu. Powodzenia!

Rurki z kremem z bitej śmietany

  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 200 g zimnego masła,
  • 200 g śmietany 18 proc.,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • szczypta soli.

Bita śmietana:

Sposób przygotowania:

Rurki z kremem napełnij przy pomocy rękawa cukierniczego
Rurki z kremem napełnij przy pomocy rękawa cukierniczego © Pexels | Felicity Tai
  1. Mąkę pszenną przesiej przez sito. Umieść ją w dużym naczyniu, dodaj kwaśną śmietanę, cukier puder, sól oraz posiekane masło.
  2. Wyrób dłońmi, możesz też użyć miksera. Gotowe ciasto uformuj w kulę. Wstaw do chłodziarki na godzinę, a następnie cienko rozwałkuj i pokrój w paski. Ich szerokość powinna wynosić około 1,5 centymetra.
  3. Formy w kształcie rurek (najczęściej można spotkać takie wykonane z metalu) nasmaruj cienką warstwą masła i zawiń na nich plastry ciasta. Brzegi pasków możesz zwilżyć białkiem, dzięki temu będą się dobrze trzymały.
  4. Rurki umieść na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 15-20 minut w 200 stopniach. Po około 15 minutach stygnięcia ściągnij rurki z foremek.
  5. W międzyczasie przygotuj bitą śmietanę: po prostu ubij śmietankę z cukrem waniliowym. Tak przygotowanym nadzieniem "nafaszeruj" upieczone ciasto. Twoje rurki z kremem są już gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste