PrzepisSłodkościRurki z kremem jak za dawnych lat. W żadnej cukierni nie znajdziesz lepszych

Rurki z kremem jak za dawnych lat. W żadnej cukierni nie znajdziesz lepszych

Były czasy, w których ta słodka przekąska odgrywała dla nas bardzo ważną rolę. Można więc powiedzieć, że dzieciństwo w pewnym sensie upływało pod sztandarem właśnie rurek z kremem. Co powiesz na to, żeby dzisiaj przygotować je osobiście, w domu? Jedno gwarantujemy: będzie pysznie!

Domowe rurki z kremem - dobry pomysł na słodką przekąskę
Domowe rurki z kremem - dobry pomysł na słodką przekąskę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | robert6666

07.05.2024 08:19

Pierwsze rurki z kremem, a właściwie ich praprzodek, czyli "ulipki z pianą" były przygotowywane w Polsce już w 1682 roku. To właśnie wtedy, Stanisław Czarnecki, autor książki "Compendium ferculorum albo zebranie potraw" opisał przepis na wypiekane z mąki pszennej, mleka i cukru ciasto "jak na opłatki" zawinięte na "wałeczki".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Trzy wieki później rurki z kremem były już przygotowywane m.in. z ciasta francuskiego, a podobne potrawy pojawiały się regularnie w Czechach i na Sycylii. Na włoskiej wyspie chrupiące ciasto w kształcie rurek wypełniano serem ricotta, co może się okazać szczególnie pyszną inspiracją kulinarną. My jednak postawimy dziś na klasykę i pokażemy ci, jak przygotować oryginalne rurki z kremem z bitej śmietany. Oczywiście wykonanej własnoręcznie w domu. Powodzenia!

Rurki z kremem z bitej śmietany

  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 200 g zimnego masła,
  • 200 g śmietany 18 proc.,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • szczypta soli.

Bita śmietana:

Sposób przygotowania:

Rurki z kremem napełnij przy pomocy rękawa cukierniczego
Rurki z kremem napełnij przy pomocy rękawa cukierniczego© Pexels | Felicity Tai
  1. Mąkę pszenną przesiej przez sito. Umieść ją w dużym naczyniu, dodaj kwaśną śmietanę, cukier puder, sól oraz posiekane masło.
  2. Wyrób dłońmi, możesz też użyć miksera. Gotowe ciasto uformuj w kulę. Wstaw do chłodziarki na godzinę, a następnie cienko rozwałkuj i pokrój w paski. Ich szerokość powinna wynosić około 1,5 centymetra.
  3. Formy w kształcie rurek (najczęściej można spotkać takie wykonane z metalu) nasmaruj cienką warstwą masła i zawiń na nich plastry ciasta. Brzegi pasków możesz zwilżyć białkiem, dzięki temu będą się dobrze trzymały.
  4. Rurki umieść na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 15-20 minut w 200 stopniach. Po około 15 minutach stygnięcia ściągnij rurki z foremek.
  5. W międzyczasie przygotuj bitą śmietanę: po prostu ubij śmietankę z cukrem waniliowym. Tak przygotowanym nadzieniem "nafaszeruj" upieczone ciasto. Twoje rurki z kremem są już gotowe. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie