Rurki z kremem jak za dawnych lat. W żadnej cukierni nie znajdziesz lepszych

Były czasy, w których ta słodka przekąska odgrywała dla nas bardzo ważną rolę. Można więc powiedzieć, że dzieciństwo w pewnym sensie upływało pod sztandarem właśnie rurek z kremem. Co powiesz na to, żeby dzisiaj przygotować je osobiście, w domu? Jedno gwarantujemy: będzie pysznie!

Domowe rurki z kremem - dobry pomysł na słodką przekąskęDomowe rurki z kremem - dobry pomysł na słodką przekąskę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | robert6666

Pierwsze rurki z kremem, a właściwie ich praprzodek, czyli "ulipki z pianą" były przygotowywane w Polsce już w 1682 roku. To właśnie wtedy, Stanisław Czarnecki, autor książki "Compendium ferculorum albo zebranie potraw" opisał przepis na wypiekane z mąki pszennej, mleka i cukru ciasto "jak na opłatki" zawinięte na "wałeczki".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny makaron z parmezanową nutką robię co tydzień. Cała rodzina się nim zajada

Trzy wieki później rurki z kremem były już przygotowywane m.in. z ciasta francuskiego, a podobne potrawy pojawiały się regularnie w Czechach i na Sycylii. Na włoskiej wyspie chrupiące ciasto w kształcie rurek wypełniano serem ricotta, co może się okazać szczególnie pyszną inspiracją kulinarną. My jednak postawimy dziś na klasykę i pokażemy ci, jak przygotować oryginalne rurki z kremem z bitej śmietany. Oczywiście wykonanej własnoręcznie w domu. Powodzenia!

Rurki z kremem z bitej śmietany

  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 200 g zimnego masła,
  • 200 g śmietany 18 proc.,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • szczypta soli.

Bita śmietana:

Sposób przygotowania:

Rurki z kremem napełnij przy pomocy rękawa cukierniczego
Rurki z kremem napełnij przy pomocy rękawa cukierniczego © Pexels | Felicity Tai
  1. Mąkę pszenną przesiej przez sito. Umieść ją w dużym naczyniu, dodaj kwaśną śmietanę, cukier puder, sól oraz posiekane masło.
  2. Wyrób dłońmi, możesz też użyć miksera. Gotowe ciasto uformuj w kulę. Wstaw do chłodziarki na godzinę, a następnie cienko rozwałkuj i pokrój w paski. Ich szerokość powinna wynosić około 1,5 centymetra.
  3. Formy w kształcie rurek (najczęściej można spotkać takie wykonane z metalu) nasmaruj cienką warstwą masła i zawiń na nich plastry ciasta. Brzegi pasków możesz zwilżyć białkiem, dzięki temu będą się dobrze trzymały.
  4. Rurki umieść na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 15-20 minut w 200 stopniach. Po około 15 minutach stygnięcia ściągnij rurki z foremek.
  5. W międzyczasie przygotuj bitą śmietanę: po prostu ubij śmietankę z cukrem waniliowym. Tak przygotowanym nadzieniem "nafaszeruj" upieczone ciasto. Twoje rurki z kremem są już gotowe. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje