Tak przygotowany kurczak to prawdziwy rarytas. Podaj go z ryżem i sosem
Kurczak z ryżem i warzywami wcale nie musi być nudnym daniem. Pani Beata, która prowadzi bloga Kulinarna chwila, podzieliła się z nami przepisem na fantastyczny rodzinny obiad. Aromatyczny ryż podany z kremowym sosem i mięciutkimi kawałkami kurczaka posmakuje wszystkim. Przekonajcie się sami.
07.02.2023 12:17
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Obiad w kilka chwil
Na co dzień nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie. Dlatego chętnie sięgamy po proste i sprawdzone przepisy. Taki jest właśnie przepis na kurczaka z ryżem i warzywami. To świetna opcja dla wszystkich zapracowanych osób. Smaczne, ale łatwe i szybkie danie, które świetnie prezentuje się na stole. Większość składników z pewnością znajdziecie w swojej kuchni.
Ten przepis ma jeszcze jedną zaletę – można go dowolnie modyfikować. Możecie zamienić pierś z kurczaka na mięso z indyka, polędwiczki wieprzowe, a nawet tofu. Zamiast ryżu można użyć ulubionej kaszy np. bulgur lub kuskusu perłowego. Do sosu pasują również także inne warzywa takie jak bakłażan, fasolka szparagowa czy groszek cukrowy. Wszystko zależy jedynie od waszej inwencji oraz… zawartości lodówki. Nie obawiajcie się kulinarnych eksperymentów!
Kurczak z ryżem i warzywami – przepis
Składniki:
• 600 g fileta kurczaka
• 200 g marchwi
• 200 g cukinii
• 150 g papryki czerwonej
• 2 kostki bulionu warzywnego
• ½ łyżeczki soli
• ¼ łyżeczki pieprzu
• ½ łyżeczki papryki słodkiej
• ½ łyżeczki kurkumy
• 15 g oleju
Składniki na ryż:
• 1200 g wody
• 250 g ryżu w torebkach
• 2 kostki bulionu warzywnego
• 5 g oleju
• 1 łyżeczka soli
Składniki na sos:
• 150 g cebuli
• 300 g płynu z gotowania ryżu
• 200 g śmietany 30 proc.
• 2 łyżeczki musztardy
• 30 g oleju
• 20 g skrobi ziemniaczanej
• ½ łyżeczka soli
• ¼ łyżeczki pieprzu
• ¾ łyżeczki papryki słodkiej
Sposób przygotowania:
Kurczak z ryżem i warzywami to przepyszny pomysł na obiad. Jak go przygotować? Zacznij od pokrojenia mięsa w kostkę, potem przełóż je do miski, dodaj sól, pieprz, paprykę słodką, kurkumę i dokładnie wymieszaj. Mięso podsmaż na rozgrzanym oleju. Marchew i cukinię obierz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
Paprykę oczyść z nasion i pokrój drobno. Warzywa zblenduj, dodaj do mięsa i smaż przez około 10 minut. Kiedy mięso jest gotowe, zajmij się ryżem. Do garnka wlej wodę, dodaj kostki warzywne, wlej olej, wsyp sól, włóż woreczki z ryżem i gotuj przez ok. 25 minut. Po ugotowaniu wyjmij woreczki z ryżem, a płyn odstaw na bok.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju w rondelku. Następnie wlej płyn z gotowania ryżu, dodaj musztardę, wsyp sól, pieprz, paprykę słodką. Gotuj przez 5 minut. Śmietanę wymieszaj ze skrobią ziemniaczaną i wlej do sosu. Zagotuj. Ryż wyjmij z woreczków wsyp do naczynia, na środku ułóż mięso z warzywami. Sos przelej do sosjerki. Kurczak z ryżem i warzywami jest gotowy!
Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na kwadraciki z ciasta francuskiego z pesto i kolorowymi dodatkami: