Rzewień prosto z targu zamieniam w pyszny kompot. Smakuje jak u babci

Domowy kompot to napój, który nie musi kojarzyć się tylko z wigilijnym przepisem. To właśnie wiosną i latem natura dostarcza najlepsze składniki na pyszny kompot. Zacznij od gotowania rzewienia, czyli rabarbaru. Kluczowe są jednak proporcje wody i cukru.

Rzewień, czyli rabarbar, to jeden z klasyków na wiosenny kompotRzewień, czyli rabarbar, to jeden z klasyków na wiosenny kompot
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Kompot z rabarbaru to tradycyjny napój, który cieszy się popularnością szczególnie w ciepłe dni. Jego kwaśny smak można przełamać dodatkami, takimi jak owoce (świetnie sprawdzą się truskawki, ale też jabłka) czy przyprawy (możesz pójść w lekko korzenne nuty z cynamonem lub imbiru). Taki napój prosto z kuchni babci jest niskokaloryczny i stanowi zdrową alternatywę dla słodzonych napojów ze sklepu, dostarczając błonnika i wspomagając trawienie. Gdy go gotuję, zawsze pamiętam o odpowiednich proporcjach cukru do wody i samego rzewienia, czyli rabarbaru. Bez tego mikstura może wyjść zbyt kwaśna i nikt nie będzie chciał jej pić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosta tarta budyniowa z rabarbarem na letni deser. Bez dokładki się nie obędzie

Dlaczego warto pić kompot z rabarbaru?

Wiele osób zastanawia się, czy kompot z rabarbaru to dobra i zdrowa propozycja. Rabarbar, główny składnik kompotu, jest bogaty w witaminy A, C i E oraz potas i kwas foliowy. Dzięki antyoksydantom, napój ten wspomaga zdrowie i urodę. Sezon na rabarbar przypada na maj i czerwiec, a najlepsze są młode łodygi, które mają mniej szczawianów wapnia, mogących być szkodliwymi. Nadmiar szczawianów w diecie może negatywnie wpływać na pracę nerek, ale wszystko spożywane w umiarze i zbilansowanej diecie jest dozwolone. Czas na konkretny przepis, żeby już za godzinkę cieszyć się pysznym kompotem z rabarbaru.

Jak zrobić kompot z rabarbaru?

Przygotowanie kompotu z rabarbaru jest proste i szybkie. Można go wzbogacić o cytrusy, zioła czy miód, co podkreśli jego smak i orzeźwiające właściwości. Kompot ten doskonale gasi pragnienie i jest idealny na letnie spotkania. Aby przygotować kompot z rabarbaru, potrzebujesz kilku prostych składników: 500 g rabarbaru, 150 g cukru, 1.5 l wody, 1 łyżka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar dokładnie umyj, odkrój zgrubiałe końcówki i liście.
  2. Rabarbar pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Do garnka wrzuć rabarbar, sok z cytryny i cukier. Smaż przez kilka minut, aż cukier się podgrzeje, a rabarbar zacznie puszczać sok.
  4. Do rabarbaru dodaj wodę, zagotuj, a następnie podgrzewaj jeszcze przez kilka minut.
  5. Kompot wystudź.
  6. Tuż przed podaniem możesz dodać świeże truskawki, miętę i kostki lodu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej