Rzewień prosto z targu zamieniam w pyszny kompot. Smakuje jak u babci

Domowy kompot to napój, który nie musi kojarzyć się tylko z wigilijnym przepisem. To właśnie wiosną i latem natura dostarcza najlepsze składniki na pyszny kompot. Zacznij od gotowania rzewienia, czyli rabarbaru. Kluczowe są jednak proporcje wody i cukru.

Rzewień, czyli rabarbar, to jeden z klasyków na wiosenny kompotRzewień, czyli rabarbar, to jeden z klasyków na wiosenny kompot
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Kompot z rabarbaru to tradycyjny napój, który cieszy się popularnością szczególnie w ciepłe dni. Jego kwaśny smak można przełamać dodatkami, takimi jak owoce (świetnie sprawdzą się truskawki, ale też jabłka) czy przyprawy (możesz pójść w lekko korzenne nuty z cynamonem lub imbiru). Taki napój prosto z kuchni babci jest niskokaloryczny i stanowi zdrową alternatywę dla słodzonych napojów ze sklepu, dostarczając błonnika i wspomagając trawienie. Gdy go gotuję, zawsze pamiętam o odpowiednich proporcjach cukru do wody i samego rzewienia, czyli rabarbaru. Bez tego mikstura może wyjść zbyt kwaśna i nikt nie będzie chciał jej pić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosta tarta budyniowa z rabarbarem na letni deser. Bez dokładki się nie obędzie

Dlaczego warto pić kompot z rabarbaru?

Wiele osób zastanawia się, czy kompot z rabarbaru to dobra i zdrowa propozycja. Rabarbar, główny składnik kompotu, jest bogaty w witaminy A, C i E oraz potas i kwas foliowy. Dzięki antyoksydantom, napój ten wspomaga zdrowie i urodę. Sezon na rabarbar przypada na maj i czerwiec, a najlepsze są młode łodygi, które mają mniej szczawianów wapnia, mogących być szkodliwymi. Nadmiar szczawianów w diecie może negatywnie wpływać na pracę nerek, ale wszystko spożywane w umiarze i zbilansowanej diecie jest dozwolone. Czas na konkretny przepis, żeby już za godzinkę cieszyć się pysznym kompotem z rabarbaru.

Jak zrobić kompot z rabarbaru?

Przygotowanie kompotu z rabarbaru jest proste i szybkie. Można go wzbogacić o cytrusy, zioła czy miód, co podkreśli jego smak i orzeźwiające właściwości. Kompot ten doskonale gasi pragnienie i jest idealny na letnie spotkania. Aby przygotować kompot z rabarbaru, potrzebujesz kilku prostych składników: 500 g rabarbaru, 150 g cukru, 1.5 l wody, 1 łyżka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar dokładnie umyj, odkrój zgrubiałe końcówki i liście.
  2. Rabarbar pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Do garnka wrzuć rabarbar, sok z cytryny i cukier. Smaż przez kilka minut, aż cukier się podgrzeje, a rabarbar zacznie puszczać sok.
  4. Do rabarbaru dodaj wodę, zagotuj, a następnie podgrzewaj jeszcze przez kilka minut.
  5. Kompot wystudź.
  6. Tuż przed podaniem możesz dodać świeże truskawki, miętę i kostki lodu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa