Sprawia, że jelita pracują na najwyższych obrotach. W Azji wszyscy zajadają
Zdrowie zaczyna się w jelitach – to stwierdzenie zna niemal każdy, a co ważne, kryje się w nim wiele prawdy. Prawidłowa praca jelit przekłada się na silniejszą odporność, lepsze samopoczucie i sprawniejsze trawienie. Istotną rolę odgrywa tutaj dieta wspierająca rozwój dobroczynnych bakterii jelitowych. Wśród naturalnych produktów sprzyjających równowadze mikrobioty jelitowej na uwagę zasługuje grzybek tybetański. Czym dokładnie jest, w jaki sposób go spożywać i jakie korzyści może przynieść dla zdrowia? Przyjrzyjmy się temu bliżej.
Grzybek tybetański, znany również jako grzybek kefirowy, to symbiotyczna kolonia bakterii i drożdży (głównie bakterii kwasu mlekowego, drożdży Kluyveromyces i bakterii octowych) wykorzystywana do przygotowania probiotycznego kefiru. W przeciwieństwie do tradycyjnych grzybów, jego wygląd może zaskakiwać – jest biały i przypomina ziarna serka wiejskiego lub małe kawałki kalafiora. Zawiera liczne prozdrowotne mikroorganizmy, w tym bakterie z rodzaju Lactobacillus, które wspierają odporność oraz korzystnie wpływają na zdrowie jelit.
Grzybek tybetański od wieków służy do produkcji mlecznych napojów, choć jego dokładne pochodzenie wciąż pozostaje tajemnicą. Prawdopodobnie wywodzi się z rejonów Kaukazu, skąd rozprzestrzenił się na inne obszary Europy i Azji. Do Polski przywiózł go profesor Politechniki Gliwickiej ze swojej wyprawy po Indiach. W trakcie tej podróży poważnie zachorował i był leczony przetworami z grzybka tybetańskiego przez tybetańskich mnichów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kanapka z konfitowanym żółtkiem
Do czego wykorzystuje się grzybka tybetańskiego?
Grzybek kefirowy szybko się rozmnaża w sprzyjających warunkach, dlatego wiele osób chętnie się nim dzieli, gdy ich hodowla się rozrośnie. Najczęściej wykorzystuje się go do przyrządzenia domowego kefiru lub jogurtu. Jak je zrobić? Bardzo prosto. Wystarczą 2 składniki – grzybek tybetański i mleko.
Kilka grudek grzybka umieść w wyparzonym słoiczku i zalej mlekiem, najlepiej pasteryzowanym. Następnie szczelnie zakręć słoiczek i odstaw w ciepłe i zacienione miejsce na ok. dobę. Po tym czasie, aby móc cieszyć się smakiem i właściwościami domowego kefiru, przecedź go przez plastikowe sitko. Nie wyrzucaj grzybka, który Ci pozostał. Może on posłużyć do przyrządzenia kolejnych fermentowanych napojów. Jeśli masz go za dużo – podziel się nim z kimś.
Pamiętaj, aby nie przepłukiwać grzybka wodą. W ten sposób można pozbyć się wielu mikroorganizmów i polisacharydów obecnych w grzybku, które są mu niezbędne do wzrostu.
Kefir z grzybka tybetańskiego – co z niego przygotować?
Tak otrzymany kefir możesz wypić od razu po przygotowaniu lub wykorzystać go jako bazę do wielu smacznych i zdrowych potraw. Dobrze sprawdzi się jako składnik odżywczych koktajli, owsianki czy sałatki owocowej.
Oprócz tego możesz go wykorzystać jako element sosów do dań obiadowych, np. do sałatek, pieczonych warzyw czy grillowanego mięsa. Możesz go również użyć do przygotowania chłodnika lub zabielania zup. Co ciekawe z kefiru na bazie grzybka można upiec także chleb.
Wszelkie przetwory mleczne na bazie grzybka tybetańskiego spożywaj, póki są świeże, najlepiej w ciągu 24 godzin po przygotowaniu.
Grzybek tybetański – właściwości
Grzybek poza walorami smakowymi wyróżnia się wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Wobec tego, warto, aby kefir lub jogurt na jego bazie stale gościł w naszym menu. Oto dlaczego poleca się go spożywać:
- wspiera zdrowie kości,
- wykazuje właściwości antybakteryjne,
- jest źródłem witamin z grupy B, witaminy K, wapnia i fosforu,
- jego składniki wpływają na redukcje stanów zapalnych organizmu,
- wpływa na regulację lipidogramu i obniżenie poziomu glukozy we krwi,
- stanowi prewencję chorób nowotworowych w tym nowotworu układu pokarmowego i prostaty,
- wspiera pracę układu immunologicznego poprzez wpływ na zwiększenie liczby komórek odpornościowych,
- dostarcza niezbędnych aminokwasów, które biorą udział w wytwarzaniu neuroprzekaźników m.in. serotoniny.
Wpływ grzybka tybetańskiego na zdrowie jelit
Grzybek tybetański ma szczególnie korzystny wpływ na zdrowie jelit. Zawiera różnorodne dobroczynne bakterie i grzyby, które wspierają mikrobiotę jelitową, dlatego jest często uznawany za naturalny probiotyk. Regularne spożywanie kefiru z grzybka może być szczególnie pomocne dla osób po kuracji antybiotykowej lub po przebytych infekcjach układu pokarmowego, gdy równowaga bakteryjna jest zaburzona.
Obecne w nim mikroorganizmy wspomagają procesy trawienne i mogą łagodzić uciążliwe dolegliwości, takie jak wzdęcia, biegunki czy niestrawność. Oprócz tego, bakterie probiotyczne zawarte w grzybku mogą przyczyniać się do zmniejszenia przepuszczalności jelit oraz redukcji stanów zapalnych w ich obszarze.
Czy każdy może spożywać grzybka tybetańskiego?
Choć grzybek kefirowy ma wiele prozdrowotnych właściwości, w niektórych sytuacjach warto z niego zrezygnować. Jego spożywanie nie jest zalecane kobietom w ciąży i karmiącym piersią. Należy unikać go także w trakcie infekcji układu pokarmowego oraz w przypadku alergii na białka mleka krowiego. Kefir i jogurt na bazie grzybka tybetańskiego nie są również wskazane dla osób przyjmujących antybiotyki ani dla osób z osłabionym układem odpornościowym.
Agata Soroczyńska, dietetyk kliniczny i sportowy dla Wirtualnej Polski
Bibliografia:
- Plessas S. i in., Microbiological Exploration of Different Types of Kefir Grains, Fermentation 2017, 3, 1.
- Rosa D. D. i in., Milk kefir: nutritional, microbiological and health benefits, Nutrition Research Reviews (2017), 30, 82–96.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.