Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz

Ocet jabłkowy zyskuje na popularności w ciągu ostatnich lat. Nie bez powodu! To właśnie dzięki niemu można wzmocnić odporność, jak również smak niektórych potraw. "Domowy ocet jabłkowy to prawdziwy skarb, który działa jako naturalny konserwant, środek czyszczący, a także wspiera zdrowie i urodę" - mówi Ewa Wachowicz i dzieli się przepisem na tę miksturę. Podpowiada też, jak zrobić z nim słodko-kwaśną zupę.

Ewa Wachowicz ocet z jabłek robi samodzielnieEwa Wachowicz ocet z jabłek robi samodzielnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Archiwum prywatne

Używa się go nie tylko do marynat i sosów, ale także jako środek czyszczący czy składnik domowych kosmetyków. W sezonie świątecznym będzie doskonały do marynaty do śledzi - idealnie zbalansuje ich smak.

Ocet jabłkowy. Co to takiego i jak powstaje?

Ocet jabłkowy to prawdziwy skarb kuchni i apteczki. Powstaje w wyniku fermentacji soków jabłkowych, a jego zdrowotne właściwości są znane od wieków. W starożytności był używany jako środek leczniczy, a dziś ceni się go m.in. za działanie przeciwzapalne, wspomagające trawienie i wspierające odporność. Lekarze rekomendują spożywanie go jako naturalnego środka o korzystnym działaniu, głównie ze względu na dużą zawartość potasu, wapnia, fosforu i sodu. Warto wiedzieć, że najlepszy ocet jabłkowy jest klarowny (jednak może być nieco mętny), jasny i zawiera tzw. matkę – naturalny osad, który świadczy o jego jakości.

Sprawdzony przepis babci na wątróbkę z jabłkiem i cebulą. Po prostu palce lizać

Jak zrobić ocet jabłkowy? Ewa Wachowicz podpowiada najprostszy sposób

Ocet jabłkowy bez problemu można kupić w sklepie spożywczym, ale równie dobrze da się zrobić go samodzielnie. Wystarczy użyć jabłek - większość z nas najprawdopodobniej ma je w swojej kuchni.

- Warto wykorzystać nawet ogryzki i skórki – z nich też można zrobić wyjątkowy, naturalny ocet jabłkowy, który będzie cennym składnikiem kuchni, apteczki i kosmetyki. W ten sposób nie tylko ograniczamy odpady, ale także dbamy o zdrowie i środowisko - mówi Ewa Wachowicz.
Ocet według przepisu Ewy Wachowicz
Ocet według przepisu Ewy Wachowicz © WP Kreator

Przygotuj kwaśne, twarde jabłka (np. szara reneta, antonówka) oraz cukier trzcinowy (3-4 łyżki na litr wody).

Sposób przygotowania:

  1. W przegotowanej wodzie rozpuść dokładnie cukier i przestudź do temperatury pokojowej.
  2. Jabłka pokrój na ćwiartki, pozostawiając gniazda nasienne. Ogonki wyrzuć. Umieść w słoiku lub innym szklanym naczyniu i zalej wodą z cukrem. Dociśnij szklanym lub ceramicznym talerzykiem, tak aby wszystkie jabłka były zakryte płynem.
  3. Naczynie przykryj gazą i zabezpiecz gumką recepturką. Odstaw na 3-4 tygodnie w ciepłe miejsce (optymalna temp. to 21-22 st. C). Przez pierwsze dwa tygodnie od czasu do czasu zamieszaj drewnianą łyżką.
  4. Gdy płyn nabierze mocnego smaku i zapachu, zlej ocet do wcześniej wyparzonych butelek. Ocet przechowuj w chłodnym miejscu bez dostępu światła.

Ocet jabłkowy to król kuchni i nie tylko

Ocet jabłkowy to prawdziwy król kuchni – niezastąpiony przy przygotowywaniu sosów, dressingów sałatkowych, marynat do warzyw i mięs. Sprawdzi się także przy konserwowaniu ogórków czy papryki. To też składnik domowych musztard, ketchupów, majonezów czy sosów barbecue, a nawet wypieków, gdzie działa jako środek spulchniający. W kuchni warto go mieć pod ręką, bo dodaje smaku i świeżości daniom, a także pomaga utrwalić barwy warzyw przy gotowaniu.

- Ocet jabłkowy, jak wspomniałam, warto wykorzystać do przygotowania potraw. Sprawdza się na przykład w zupach. Polecam przygotowanie ostro - kwaśnej - mówi Ewa Wachowicz.

Przepis na zupę słodko-kwaśną z octem jabłkowym

Składniki:

  • 0,2 l bulionu drobiowego,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 100 g chudej wieprzowiny,
  • 25 g namoczonych grzybów mun,
  • 15 g namoczonych grzybów shitake,
  • 250 g świeżego twardego tofu,
  • 2 jajka ubite z solą,
  • 4 łyżki oleju sezamowego,
  • 1½ łyżeczki jasnego sosu sojowego,
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka białego pieprzu.

Marynata:

  • 6 łyżek octu jabłkowego,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 łyżka świeżej kolendry,
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka wina ryżowego,
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego,
  • 1½ łyżeczki mąki kukurydzianej,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Połącz wszystkie składniki marynaty.
  2. Pokrój wieprzowinę na cienkie paski, zamarynuj i odstaw.
  3. Zagotuj bulion na wolnym ogniu i posól do smaku.
  4. Namoczone grzyby pokrój, dodaj do wywaru i gotuj przez ok. 1 minutę.
  5. Dodaj zamarynowane mięso oraz pokrojony w kostkę tofu.
  6. W misce wymieszaj jajka, sól i 2 łyżeczki oleju sezamowego. Wlej powoli do zupy i zamieszaj widelcem, by powstały "nitki".
  7. Dorzuć drobno pokrojoną papryczkę chili, zdejmij z ognia.
  8. Dodaj sosy sojowe, biały pieprz i ocet. Zamieszaj dokładnie, dodaj resztę oleju sezamowego i posiekaną kolendrę.

Jak jeszcze wykorzystać ocet?

Ocet jest "wielozadaniowcem" – służy do czyszczenia powierzchni, usuwania kamienia z czajników czy ekspresów, a także jako naturalny środek do prania, który zmiękcza tkaniny i pomaga usuwać plamy. W medycynie naturalnej często pije się go z wodą – ocet jabłkowy wspomaga trawienie, może obniżać poziom cukru we krwi i cholesterolu, a także wspiera odporność. Jak sami widzicie, ocet jabłkowy to wszechstronny produkt, który da się wykorzystać na wiele sposobów. "Zachęcam was do tego, by zrobić go samodzielnie. Na pewno nie pożałujecie" - kwituje Ewa Wachowicz.

Źródło artykułu: Karolina Wachowicz
Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀