Ależ babcia by się zdziwiła. Ten rosół możesz przygotować z pieczonej kaczki
Wiele osób nie wyobraża sobie uroczystego obiadu bez rosołu. Ta pożywna i rozgrzewająca zupa postawiła już niejednego na nogi. Rozgrzewa w chłodne dni, dodaje energii, a nawet pomoże przy przeziębieniu. Czy można jednak ugotować smaczny rosół, w którym nie znajdziemy nawet kawałeczka mięsa z kury?
Książki kucharskie, strony internetowe są pełne przepisów na klasyczny rosół. Wiele z nich opiera się żelaznych zasadach, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie. To chociażby przypalana cebula nad ogniem czy słynne "oczka" tłuszczu, bez których nasze babcie nie wyobrażały sobie prawdziwego rosołu.
Z czasem zaczęto zmieniać znane przepisy, dodawać różne rodzaje mięsa, kombinować z dodatkami. Wśród wielu receptur można znaleźć też takie, które od razu zachęcają do pójścia do kuchni i spróbowania, jak chociażby ta na rosół z pieczonej kaczki. Wcześniej co niektórzy wypowiedzą w myślach słowa "babciu wybacz", bo rosół – jak zawsze powtarzała – musi być z kury. Zatem babciu wybacz. Ale kluski zrobię domowe, takie jak mnie nauczyłaś…
Ugotuj domowy rosół z tego przepisu. Smakuje zupełnie jak u babci
Przepis na rosół z kaczki pieczonej
Składniki:
- kości, resztki sosu, kawałki mięsa (np. szyjka), które pozostały po upieczonej kaczce (można też użyć pieczonej gęsi),
- 2 l wody,
- 3-4 duże marchwie,
- 2-3 pietruszki,
- połówka selera,
- 3-4 liście laurowe,
- 6-7 ziaren ziela angielskiego,
- por,
- opalona nad ogniem cebula,
- kilka gałązek lubczyku lub tymianku,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Dzień wcześniej lub tego samego dnia pieczemy całą kaczkę. Oddzielamy mięso od kości. Nic się nie może zmarnować. Wykorzystajmy skórę, kawałki mięsa, sos, który pozostał po pieczeniu.
- Wszystko wkładamy do brytfanny lub żaroodpornego naczynia i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
- Obraną włoszczyznę wkładamy do garnka; podobnie opiekaną cebulę.
- Dodajemy zawartość brytfanny - opieczone kości z kaczki, resztki mięsa i sos z pieczenia. Zalewamy wodą.
- Dodajemy lubczyk, liście laurowe i ziele angielskie.
- Gotujemy na małym ogniu przez 1,5 godziny; w razie potrzeby zdejmujemy szumowinę.
- Podajemy jak każdy rosół – bez dodatków, z domowym makaronem.
W niektórych przepisach na ten rosół możemy upiec jedynie połówkę kaczki. Drugą dodajemy jak do tradycyjnego rosołu. Pod koniec gotowania "wzbogacamy" zupę upieczoną częścią kaczki wraz z sosem. Smacznego!