Ten liść robi furorę w azjatyckiej kuchni. Wystarczy odrobina, by zmienić smak potraw
Liście pandanu są podstawową przyprawą w kuchni japońskiej, chińskiej, wietnamskiej, tajskiej, indonezyjskiej i wielu innych kuchniach azjatyckich. Wykorzystuje się je nie tylko do podkreślenia smaku i aromatu dań, lecz także do poprawy soczystości, w szczególności dotyczy to mięs. Jak jeszcze wykorzystywać przyprawę? Na co pandan pomaga jako roślina lecznicza?
Liście pandanu – smak, aromat i inne podstawowe informacje
Liście pandanu w Polsce można dostać w postaci suszonej lub mrożonej, pocięte na kawałki. Są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością, stacjonarnych i online. Najczęściej pochodzą z pandanu amarylkolistnego (Pandanus amaryllifolius), rozłożystego krzewu występującego naturalnie w Azji Południowo-Wschodniej.
Poszczególni przedstawiciele tego rodzaju (Pandanus) przypominają palmy bądź draceny. Liście pandanu są nazywane "azjatycką wanilią". Nawiązuje to nie tyle do smaku, który można określić jako słodkawy, z orzechowo-kokosowo-waniliowym posmakiem, ile do potencjalnego zastosowania, czyli aromatyzowania dań. Liście mają neonowo-zieloną barwę. Są błyszczące. Wykorzystuje się je jako naturalny barwnik spożywczy. Nadaje zielonkawą barwę potrawom i napojom.
Obiad prosto z patelni. Kurczak w sosie pomidorowym z dodatkiem warzyw
Dlaczego warto wprowadzić pandan do naszej kuchni? Najważniejsze zastosowania "wanilii azjatyckiej"
Pandan bardzo często dodaje się do potraw z ryżu, co nie może dziwić, biorąc pod uwagę jego pochodzenie. W szczególności dobrze komponuje się z ryżem jaśminowym oraz basmati. W zasadzie dodając pandan, kilka innych przypraw i odpowiedni olej tłoczony na zimno (np. z gorczycy czy konopi) można uzyskać pełnowartościowe, soczyste danie, które świetnie smakuje bez dodatków, np. mięsa czy warzyw.
Ponadto liście dodaje się do sosów, dla poprawy smaku, a także zagęszczenia. Dobrze pasują do przyprawiania mięs, ryb i owoców morza. W krajach pochodzenia liśćmi zawija się mięso, np. w kurczaka. W Polsce pandan stosuje się w rozdrobnionej formie w końcowym etapie smażenia, pieczenia bądź grillowania mięsa. Jest smaczną przyprawą do egzotycznych zup, np. tajskich (m.in. opartych na bazie mleczka kokosowego).
Liście pandanu wykorzystuje się do aromatyzowania deserów i wypieków, np. jogurtów, ciast "na zimno" oraz wypieków. Równie dobrze pasuje do napojów. Dodaje się go do koktajli warzywno-owocowych, lemoniad, a także herbaty i gorącej czekolady (w dwóch ostatnich przypadkach najlepiej odczekać 1-2 minuty, aż napoje lekko przestygną, aby nie tracić cennych właściwości leczniczych rośliny).
Liście pandanu – w służbie zdrowia. Na co pomagają?
W skład pandanu wchodzą flawonoidy, błonnik, witaminy (A, C, E, witaminy z grupy B) i sole mineralne. Roślina od wieków jest wykorzystywana w tradycyjnej medycynie chińskiej. Ma działanie przeciwdrobnoustrojowe, a więc pomaga przy różnorodnych infekcjach, w tym wirusowych. Zwalcza ból głowy i gorączkę. Redukuje nieprzyjemne objawy zaparć i zaburzeń pokarmowych. Obniża poziom stresu. Stosowana zewnętrznie, np. w formie maseczek, dodatku do kremu czy naparu do przemywania skóry łagodzi różnorodne schorzenia dermatologiczne, w tym trądzik. Przynosi ulgę i przyspiesza gojenie po oparzeniach słonecznych.
Liście pandanu ze względu na małą dostępność (nie da się ich kupić w każdym sklepie czy markecie) są w naszym kraju mało znane. Głównie korzystają z nich miłośnicy kuchni orientalnej. Jednakże warto poznawać nowe smaki, zwłaszcza, że przyprawa może być dodawana do wielu tradycyjnych, codziennych potraw goszczących na polskich stołach.