Wsyp 2 łyżki i zaparz jak kawę. Wzmacnia organizm, ma właściwości przeciwbólowe
Kawa z konopi to bezkofeinowa alternatywa dla tradycyjnej kawy arabica czy robusta. Zastępuje sam zwyczaj (nawyk) nadmiernego korzystania z używki, w dodatku to smaczny i pożywny napój. Wspomaga organizm na wielu obszarach. Przede wszystkim uzupełnia niedobory soli mineralnych. Z czym pić kawę konopną? Na co dokładnie pomaga?
Kawa z nasion konopi – jak smakuje? Jak ją pić?
Kawa z nasion konopi ma ziołowo-zbożowo-orzechowy smak. Kojarzy się nieco z herbatą, a także yerba mate. Najlepiej smakuje zalewana mlekiem, tradycyjnym lub roślinnym (np. sojowym). Dodatkowo często doprawia się ją przyprawami korzennymi, np. goździkiem, cynamonem i kardamonem. Sprawdzoną, gotową mieszanką do przyprawiania kawy konopnej (a także "prawdziwej" kawy) jest garam masala.
Do słodzenia warto używać nie tylko cukru, lecz także syropu klonowego i miodu. Nazwa kawa jest oczywiście umowna, gdyż jest to napój z rozdrobnionych nasion konopi niezawierający kofeiny. Jednocześnie nie ma działania psychoaktywnego tak, jak marihuana. Jest w pełni bezpieczny i legalny. Zawiera kannabinoidy, głównie kannabidiol (CBD), związek o licznych właściwościach prozdrowotnych. Picie kawy z konopi wraz z używkami może przedłużyć czas działania kofeiny.
Ciasto Pijana Śliwka co roku gości na świątecznym stole. Palce lizać
Jak zaparzyć kawę z konopi? To banalnie proste
Do filiżanki należy wsypać 1-2 łyżki prażonych bądź zmielonych ziaren konopi, w zależności od gustu. Nasiona można dodatkowo zmiażdżyć, to usprawnia uwalnianie składników odżywczych, w tym kannabinoidów. Kawy nie zalewa się wrzątkiem, lecz gorącą wodą (opcjonalnie gorącym mlekiem). Dlatego warto odczekać pół minuty, aż temperatura wody się zmniejszy. To w zasadzie jedyna różnica w porównaniu z parzeniem tradycyjnej kawy.
Nasiona konopi można parzyć pod przykryciem, np. przez 5 minut. Wszelkie dodatki, zwłaszcza słodzące, np. syrop czy miód dodaje się, gdy napój lekko ostygnie, bezpośrednio przed wypiciem. Dzięki temu nie tracą właściwości leczniczych (nie dochodzi do znacznego zmniejszenia zawartości związków aktywnie czynnych, np. enzymów w miodzie). Jednocześnie warto zwracać uwagę przy zakupie kawy, jaki ma skład. Czasem pod nazwą "kawa konopna" widnieją mieszanki, tj. zawiera nasiona konopi, lecz również zmielone nasiona kawowca.
Na co pomaga kawa konopna? Sprawdź, jakie daje korzyści dla zdrowia
Kawa konopna zawiera białko, węglowodany, kwasy tłuszczowe, CBD, a oprócz tego jest skarbnicą soli mineralnych. Jest dobrym źródłem magnezu, żelaza, cynku, miedzi, manganu i fosforu. Jest traktowana jako naturalny suplement wzmacniający organizm i zapobiegający niedoborom związków mineralnych. Wspomaga pracę układu pokarmowego i sercowo-naczyniowego. Poprawia nastrój i zmniejsza stres. Ma właściwości przeciwbólowe (właściwości CBD).
Nie działa jak prawdziwa kawa, co najwyżej daje efekt placebo. Może być jednakże traktowana przez osoby, które nie mogą spożywać kofeiny jako namiastka kawy. Jednocześnie nasiona konopi można dodawać do kawy dla zwiększenia (wydłużenia) efektu.
Kawa z konopi nie ma tak długiej tradycji w Polsce jak kawy zbożowe czy kawa z cykorii. Jednakże warto jej spróbować, może przekonać do siebie smakiem, a już na pewno wartościowymi właściwościami leczniczymi.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.