Zalej wrzątkiem i odstaw. Działa zbawiennie na jelita, wzmacnia odporność jak suplementy z apteki
Bael znany także jako "drewniane jabłko" i "święty owoc" jest znany w tradycyjnej medycynie ajurwedyjskiej. Najczęściej parzy się z niego napary, tj. owocowe herbatki, ale możliwe (i smaczne) są także inne zastosowania. Na co pomaga bael? Jak smakuje?
Jak wygląda i smakuje bael? Gdzie kupić?
Bael to owoc drzewa znanego jako kleiszcze smakowite (Aegle marmelos), pochodzącego z Półwyspu Indyjskiego, ale uprawianego w wielu tropikalnych regionach świata. Przypomina nieco owoce dzikich gruszy (z kształtu i koloru), jednak jest większy (ma wielkość jabłka). Znaczące różnice widać w przekroju owocu. W środku znajduje się lepki, galaretowaty, żółtawy lub pomarańczowy miąższ i duże komory nasienne z pestkami. Skórka jest bardzo twarda.
Owoc jest mocno aromatyczny, kwaśno-słodki z nutami korzennymi i cytrusowymi. Może przywodzić na myśl połączenie pomarańczy i pigwy. W Polsce bael jest słabo dostępny i tym samym mało znany. Owoce można kupić w sklepach ze zdrową żywnością oraz punktach sprzedaży online. Mają formę suszoną lub mieloną. Obie można wykorzystać z dużą korzyścią dla zdrowia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kurczak otulony miodowym sosikiem. Obiad gotowy w 30 minut
Jak zaparzyć "herbatkę" z owoców bael? Czy mają jeszcze inne zastosowania?
Suszone owoce bael zaleca się moczyć w letniej wodzie przez 30-60 minut przed jakimkolwiek zastosowaniem, także przed przyrządzaniem herbatki. Następnie gotuje się je przez ok. 15 minut. Formę mieloną wystarczy zalać wrzątkiem i odczekać do wystygnięcia. Do herbatki można dodać odrobinę przypraw korzennych lub miodu (gdy już trochę przestygnie).
Rozmiękczone, np. podgotowane suszone owoce dodaje się do deserów, koktajli i kompotów. Zmielony owoc to słodko-kwaśny dodatek do herbaty, jednocześnie zastępujący cukier (bądź słodziki) i sok z cytryny. Świeże owoce nadają się na przetwory, np. dżemy i soki. W Indiach z kleiszcza przyrządza się tradycyjny napój "bael sharbat".
Owoce bael – jaki mają skład. Na co pomagają?
Owoce kleiszcza smakowitego zawierają znaczne ilości witaminy A i C. Ponadto są bogate w garbniki, kumarynę, sterole i alkaloidy. W tradycyjnej medycynie ajurwedyjskiej stosuje się je do ogólnej poprawy odporności i przeciw infekcjom. W szczególności sprawdzają się przy stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Pobudzają trawienie i normują pracę jelit. Działają detoksykacyjnie: pozwalają pozbyć się toksycznych produktów przemiany materii. Pomagają na katar, kaszel, a także na infekcje dróg moczowych.
Herbatka z bael poprawia nastrój i ogranicza skutki stresu. W krajach tropikalnych papkę z liści stosuje się przeciw gorączce. To jednocześnie ceniona roślina kosmetyczna. Napary można wykorzystać jako płukanki do włosów. Przyspieszają ich wzrost i odżywiają cebulki. W Indiach owoce bael uchodzą za święte i są składane w ofierze bogom.
Owoce bael zaliczają się do modnego "superfood", jednak w naszym kraju czekają na swoje "pięć minut". Na polskich stołach to wciąż owocowa awangarda. Warto spróbować ich smaku, a tym bardziej regularnie wykorzystywać dla poprawy zdrowia.