Zalej wrzątkiem i odstaw. Działa zbawiennie na jelita, wzmacnia odporność jak suplementy z apteki

Bael znany także jako "drewniane jabłko" i "święty owoc" jest znany w tradycyjnej medycynie ajurwedyjskiej. Najczęściej parzy się z niego napary, tj. owocowe herbatki, ale możliwe (i smaczne) są także inne zastosowania. Na co pomaga bael? Jak smakuje?

BaelBael
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jak wygląda i smakuje bael? Gdzie kupić?

Bael to owoc drzewa znanego jako kleiszcze smakowite (Aegle marmelos), pochodzącego z Półwyspu Indyjskiego, ale uprawianego w wielu tropikalnych regionach świata. Przypomina nieco owoce dzikich gruszy (z kształtu i koloru), jednak jest większy (ma wielkość jabłka). Znaczące różnice widać w przekroju owocu. W środku znajduje się lepki, galaretowaty, żółtawy lub pomarańczowy miąższ i duże komory nasienne z pestkami. Skórka jest bardzo twarda.

Owoc jest mocno aromatyczny, kwaśno-słodki z nutami korzennymi i cytrusowymi. Może przywodzić na myśl połączenie pomarańczy i pigwy. W Polsce bael jest słabo dostępny i tym samym mało znany. Owoce można kupić w sklepach ze zdrową żywnością oraz punktach sprzedaży online. Mają formę suszoną lub mieloną. Obie można wykorzystać z dużą korzyścią dla zdrowia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak otulony miodowym sosikiem. Obiad gotowy w 30 minut

Jak zaparzyć "herbatkę" z owoców bael? Czy mają jeszcze inne zastosowania?

Suszone owoce bael zaleca się moczyć w letniej wodzie przez 30-60 minut przed jakimkolwiek zastosowaniem, także przed przyrządzaniem herbatki. Następnie gotuje się je przez ok. 15 minut. Formę mieloną wystarczy zalać wrzątkiem i odczekać do wystygnięcia. Do herbatki można dodać odrobinę przypraw korzennych lub miodu (gdy już trochę przestygnie).

Rozmiękczone, np. podgotowane suszone owoce dodaje się do deserów, koktajli i kompotów. Zmielony owoc to słodko-kwaśny dodatek do herbaty, jednocześnie zastępujący cukier (bądź słodziki) i sok z cytryny. Świeże owoce nadają się na przetwory, np. dżemy i soki. W Indiach z kleiszcza przyrządza się tradycyjny napój "bael sharbat".

Owoce bael – jaki mają skład. Na co pomagają?

Owoce kleiszcza smakowitego zawierają znaczne ilości witaminy A i C. Ponadto są bogate w garbniki, kumarynę, sterole i alkaloidy. W tradycyjnej medycynie ajurwedyjskiej stosuje się je do ogólnej poprawy odporności i przeciw infekcjom. W szczególności sprawdzają się przy stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Pobudzają trawienie i normują pracę jelit. Działają detoksykacyjnie: pozwalają pozbyć się toksycznych produktów przemiany materii. Pomagają na katar, kaszel, a także na infekcje dróg moczowych.

Herbatka z bael poprawia nastrój i ogranicza skutki stresu. W krajach tropikalnych papkę z liści stosuje się przeciw gorączce. To jednocześnie ceniona roślina kosmetyczna. Napary można wykorzystać jako płukanki do włosów. Przyspieszają ich wzrost i odżywiają cebulki. W Indiach owoce bael uchodzą za święte i są składane w ofierze bogom.

Owoce bael zaliczają się do modnego "superfood", jednak w naszym kraju czekają na swoje "pięć minut". Na polskich stołach to wciąż owocowa awangarda. Warto spróbować ich smaku, a tym bardziej regularnie wykorzystywać dla poprawy zdrowia.

Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci