Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Mięso drobiowe to jedno z najlżejszych źródeł białka, który dostarcza wszystkie niezbędne aminokwasy, a przy tym zawiera niewiele tłuszczu i jest wyjątkowo lekkostrawne. Dlatego pulpety z kurczaka polecane są zarówno osobom na diecie, jak i tym, które chcą zadbać o zdrową, zbilansowaną dietę.
Ogromnym atutem tego dania jest jego uniwersalność. Pulpety można podać klasycznie z ryżem, ziemniakami lub kaszą i warzywami, ale równie dobrze sprawdzą się w lekkiej wersji w formie dodatku do sałatki, wrapa z tortilli czy ulubionego sosu, np. pomidorowego, jogurtowego lub czosnkowego. Ich neutralny smak powoduje, że świetnie chłoną aromaty przypraw, ale przy tym pozostają delikatne i soczyste.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Marynata do skrzydełek na grilla. Olej, przyprawy i 1 dodatkowy produkt zrobią robotę
Przepis na pulpety drobiowe
To idealny przepis na dni, gdy nie masz czasu na gotowanie, ale nadal chcesz zjeść coś domowego, prostego i dobrego dla organizmu. Jak zrobić pulpety z kurczaka? Poznaj prosty przepis na dietetyczne danie!
Składniki (około 4-6 sztuk):
- 1/2 opakowania mięsa mielonego z kurczaka (200 g),
- sól,
- pieprz,
- wędzona słodka papryka.
Sposób przygotowania:
Krok 1. W miseczce umieść mięso. Dopraw do smaku solą, pieprzem i wędzoną słodką papryką. Dokładnie mieszaj i ucieraj łyżką, aż do otrzymania jednolitej masy.
Krok 2. Uformuj wilgotnymi dłońmi średniej wielkości kuleczki.
Krok 3. Pulpety wrzuć do wrzącej wody i gotuj około 7-10 minut (w zależności od wielkości kuleczek).
Krok 4. Po upływie wskazanego czasu wyciągnij pulpety z wody.
Krok 5. Wyłóż na talerz.