Dodaję 3 łyżki do zupy rybnej. Jest smaczniejsza i syci na dłużej

Zupa z soczewicy i dorsza to prosty sposób na połączenie delikatnego smaku ryby z wyrazistym, lekko orzechowym charakterem roślin strączkowych. Choć bazuje jedynie na dwóch głównych składnikach, zaskakuje smakiem, aromatem i sycącą konsystencją. To danie, które rozgrzewa, odżywia i syci na długo.
Zupa rybna z soczewicą jest smaczna i odżywczaZupa rybna z soczewicą jest smaczna i odżywcza
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Picasa

Dorsz dostarcza pełnowartościowe białko, witaminy D3, B12, A, selen, fosfor i zdrowe kwasy omega-3, które wspierają układ nerwowy, odporność i zdrowie serca. Soczewica to z kolei roślinny skarb, który zawiera sporo białka, błonnika, potasu i kwasu foliowego. Pomaga stabilizować poziom cukru we krwi, wspiera trawienie i pozytywnie wpływa na gospodarkę hormonalną.

Ta zupa nie wymaga skomplikowanych składników ani długiego gotowania. Wystarczy kilka prostych kroków, by stworzyć sycące, dobrze zbilansowane danie. Idealnie pasuje na obiad lub kolację.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa z fasolką szparagową i warzywami. Smak dokładnie jak w kuchni babci

Przepis na zupę z soczewicy i dorsza

Szukasz pomysłu na zdrową zupę z rybą i roślinami strączkowymi? Ten przepis może cię naprawdę zaskoczyć.

Składniki:

  • 1 mały filet dorsza (100 g),
  • 3 łyżki czerwonej soczewicy (30 g),
  • 1 średnia marchewka (100 g),
  • 1 średni ziemniak (150 g),
  • 1 mała cebula (50 g),
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego (30 g),
  • 1 kostka bulionowa warzywna (10 g) lub 700 ml domowego bulionu,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (5 g),
  • kurkuma,
  • pieprz,
  • chilli.

Sposób przygotowania:

Zupa z dorszem i soczewicą przepis
Pokrój warzywa

Krok 1. Cebulę obierz i drobno pokrój. Marchew umyj, obierz i pokrój w półplasterki średniej grubości. Ziemniaka umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. 

Zupa z dorszem i soczewicą przepis
Przygotuj rybę

Krok 2. Rybę oczyść, osusz i pokrój w mniejsze kawałki.

Zupa z dorszem i soczewicą przepis
Wypłucz soczewicę

Krok 3. Soczewicę bardzo dokładnie wypłucz wodą.

Zupa z dorszem i soczewicą przepis
Podsmaż cebulę i marchew

Krok 4. Rozgrzej olej w garnku i wrzuć cebulę. Podsmażaj przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj marchew i smaż jeszcze chwilę.

Zupa z dorszem i soczewicą przepis
Dodaj ziemniaka, soczewicę i bulion

Krok 5. Dodaj kawałki ziemniaka oraz soczewicę i zalej wszystko domowym bulionem lub wodą i wrzuć kostkę bulionową. Zagotuj.

Zupa z dorszem i soczewicą przepis
Następnie wrzuć rybę

Krok 6. Do gotującej zupy wrzuć rybę. Zmniejsz ogień i gotuj około 10-12 minut. 

Zupa z dorszem i soczewicą przepis
Pod koniec dodaj koncentrat i przyprawy

Krok 7. Pod koniec gotowania dodaj koncentrat oraz dopraw do smaku kurkumą, pieprzem i chilli. Wymieszaj. 

Zupa z dorszem i soczewicą przepis
Wyłóż na talerz

Krok 8. Wyłóż na talerz.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej