Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł

Kucharz wybrał się do Darłówka na obiad zaraz po tym, jak usłyszał, że w smażalni podają świeżego bałtyckiego dorsza. Plotki okazały się prawdziwe. Różnicę zauważył już w wyglądzie ryby, a po przebiciu się przez panierkę wszystko stało się jasne. Jak to możliwe, skoro obowiązuje zakaz połowu dorsza?

Strzelczyk dostał dorsza w Darłówku pomimo zakazuStrzelczyk dostał dorsza w Darłówku pomimo zakazu
Źródło zdjęć: © Canva, YouTube
Anna Galuhn

Tomasz Strzelczyk postanowił skonfrontować swoje obserwacje z wypowiedzią kucharza. Najpierw do stolika podeszła kelnerka i potwierdziła, że faktycznie, dorsz nie był mrożony i został niedawno złowiony w Bałtyku. Zaznaczyła, że ryba nie przychodzi z połowu, ale z przyłowu. Wszystko szczegółowo wyjaśnił kucharz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

„Mimo zakazu – świeży dorsz z Bałtyku w smażalni w Darłówku ! / Oddaszfartucha

W jaki sposób dorsz z Bałtyku pojawił się w smażalni w Darłówku?

Zakaz dotyczący połowu dorsza obowiązuje od 2020 roku. Jednak okazuje się, że w momencie, kiedy dorsz wpłynie do sieci podczas połowu innej ryby, nie trzeba go z powrotem wypuszczać do morza. Oczywiście istnieją pewne limity, o czym doskonale wiedział kucharz w nadmorskiej smażalni.

– Mamy teraz sezon na flądrę, czyli jak przy połowie flądry do sieci wpadnie dorsz, to można go sobie wziąć – mówi w odpowiedzi na pytanie Tomasza Strzelczyka.

Po tych wyjaśnieniach Tomasz Strzelczyk mógł spokojnie zjeść rybę. Zarówno delikatny i soczysty dorsz, jak i kwaśna surówka z kiszonej kapusty idealnie wpasowały się w jego gust. Na materiale z YouTube'a słychać, że nie szczędzi pochwał. Ryba została podana w cieście piwnym, które utworzyło delikatną panierkę wokół białego mięsa.

Warto pytać o dorsza z przyłowu

Kucharz tłumaczy się na nagraniu i widać, że nie spodziewał się takiego obrotu sprawy. Do smażalni jechał zdenerwowany, myśląc, że zdemaskuje nieuczciwych sprzedawców. Tymczasem czekało go pozytywne zaskoczenie i pyszny obiad:

– Chciałem się do czegoś dowalić, a mnie skasowali i to krótko. I takich właśnie uczciwych przedsiębiorców należy chwalić i pokazywać. Nie dość, że sami złowili, wypatroszyli, wyfiletowali i usmażyli, to dają turystom do zjedzenia, jak tylko mogą. Gdyby nie było zakazu, to zawsze byłaby taka ryba, od rana do wieczora. Ale niestety, jest to tylko przyłów i trzeba zapytać. Wchodzicie i pytacie, czy jest taki świeży dorsz z przyłowu – instruuje Tomasz Strzelczyk.

W nadmorskich smażalniach warto skosztować świeżo złowionej bałtyckiej ryby. Jeśli nie trafisz na dorsza, zamów flądrę albo turbota. W ostateczności możesz wziąć także dorsza atlantyckiego, ale musisz się liczyć z tym, że będzie to ryba z lodu. Tomasz Strzelczyk i tak ją poleca. Ale przede wszystkim docenia uczciwość właścicieli smażalni.

Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze