Eleganckie danie, które robi się prościej, niż wygląda. Goście na pewno docenią
Mięso z kaczki to bogate źródło pełnowartościowego białka, żelaza i witamin z grupy B. Jest trochę tłustsze niż klasyczny drób, ale to właśnie ta tłustość, zwłaszcza w chrupiącej skórce nadaje potrawie wyjątkowy charakter. Z kolei pomarańcze dostarczają naturalną słodycz i świeżość, a ich sok lekko karmelizuje się podczas pieczenia, tworząc wyrazisty sos o cytrusowym aromacie.
Pierś z kaczki świetnie smakuje zarówno sama, jak i z prostymi dodatkami, takimi jak pieczone ziemniaki, duszona marchewka lub mieszanka sałat z lekkim dressingiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tortillowe szaszłyki z wołowiną. Pomysł na ciepłą przekąskę z piekarnika
Przepis na kaczkę z pomarańczą
To doskonała propozycja na uroczysty obiad, romantyczną kolację albo po prostu wtedy, gdy masz ochotę zjeść coś wyjątkowego, ale nie chcesz spędzać wielu godzin w kuchni lub wydawać fortuny w restauracji. Jak przygotować pierś z kaczki? Poznaj prosty przepis!
Składniki:
- 1 średni filet z kaczki (200 g),
- 2 plastry pomarańczy (50 g),
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Mięso oczyść. Następnie ponacinaj ostrym nożem skórę w dość drobną kratkę (rób to bardzo delikatnie, aby nie ponacinać mięsa).
Krok 2. Patelnię dobrze rozgrzej na umiarkowanym ogniu. Po chwili włóż pierś z kaczki (skórą do dołu) i smaż przez 7 minut.
Krok 3. Następnie przewróć pierś na drugą stronę i smaż jeszcze przez 5 minut.
Krok 4. Usmażoną pierś z kaczki przełóż (skórą do góry) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odkrój plastry z umytej i osuszonej pomarańczy. Mięso dopraw do smaku solą i pieprzem. Na górze ułóż plastry pomarańczy. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 15-20 minut.
Krok 5. Wyłóż na talerz.