Jedz, by mieć gładką cerę. Ta zupa działa lepiej niż filtr upiększający

Chcesz gładką cerę i zdrowy blask? Ta zupa działa lepiej niż filtr upiększający. Zupa krem z marchewki to nie tylko szybkie, lekkie i rozgrzewające danie. To również codzienna porcja składników, które wspierają skórę, trawienie i samopoczucie, a wszystko w formie pysznego, jedwabistego kremu.
Zupa krem z marchewki to przepis na urodęZupa krem z marchewki to przepis na urodę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Marchew jest jednym z tych warzyw, które naprawdę "robi robotę". Dostarcza witaminę C i E wspomagające produkcję kolagenu i chroniące przed wolnymi rodnikami, a także witaminę K i witaminy z grupy B niezbędne do regeneracji i utrzymania zdrowej, promiennej skóry. Do tego potas, wapń, fosfor i magnez, czyli minerały, które wspierają nawodnienie komórek, pracę układu nerwowego i metabolizm.

Warto wiedzieć, że czas gotowania marchwi wpływa nie tylko na jej smak i konsystencję, ale też na indeks glikemiczny. Im dłużej jest gotowana, tym wyższy poziom cukru we krwi może powodować po zjedzeniu, co oznacza szybszy głód i mniej stabilną energię. Dlatego najlepiej gotować ją krótko, ponieważ zupa będzie wtedy nie tylko zdrowsza, ale i bardziej sycąca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bez garnka i gotowania na kuchence. Litewska zupa to najlepszy obiad na upały

Przepis na zupę krem z marchewki

To idealny wybór, jeśli chcesz zjeść coś ciepłego, lekkiego i pełnego witamin, a przy okazji zadbać o wygląd od środka. Jak zrobić krem marchewkowy? Poznaj prosty przepis!

Składniki:

  • 4 średnie marchewki (400 g),
  • 1 mała cebula (50 g),
  • 1 ząbek czosnku (5 g),
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g),
  • sól,
  • pieprz,
  • woda.

Sposób przygotowania:

Zupa krem z marchewki przepis
Pokrój marchew

Krok 1. Marchewki umyj, obierz i pokrój w mniejsze kawałki (około 2 cm).  

Zupa krem z marchewki przepis
Cebulę i czosnek pokrój, a następnie podsmaż

Krok 2. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno pokrój. W garnku rozgrzej oliwę. Po chwili wrzuć posiekane warzywa. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.

Zupa krem z marchewki przepis
Dodaj marchew i wodę

Krok 3. Następnie włóż do garnka pokrojoną marchewkę i dolej taką ilość wody, aby przykryć około 3/4 zawartości garnka. Duś na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, czyli przez około 10-15 minut. W razie potrzeby dolej trochę wody lub odlej nadmiar tuż przed blendowaniem.

Zupa krem z marchewki przepis
Zblenduj na gładki krem i dopraw

Krok 4. Gdy marchewka będzie już miękka, rozdrobnij wszystko ręcznym blenderem. Jeśli uznasz, że zupa jest zbyt gęsta, to dolej trochę wody i wymieszaj. Spróbuj i dopraw według uznania solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj lub ponownie zblenduj.

Zupa krem z marchewki przepis
Wyłóż na talerz

Krok 5. Nałóż na talerz.

Wybrane dla Ciebie

Wszyscy zachwycają się metamorfozą Anety Zając. Pokazała, co je po treningu
Wszyscy zachwycają się metamorfozą Anety Zając. Pokazała, co je po treningu
Robię na niej pizzę. Jest wartościowa, a często ląduje w zlewie
Robię na niej pizzę. Jest wartościowa, a często ląduje w zlewie
W sobotę na obiad często robię takie żeberka. Mięso jest soczyste, pełne smaku i rozpływa się w ustach
W sobotę na obiad często robię takie żeberka. Mięso jest soczyste, pełne smaku i rozpływa się w ustach
Apetyczny dodatek do chleba zrobisz w kwadrans. Smakuje niemal jak pasztet, a nie ma grama mięsa
Apetyczny dodatek do chleba zrobisz w kwadrans. Smakuje niemal jak pasztet, a nie ma grama mięsa
W chłodne dni robię aromatyczną zupę. Przepis mam od cioci z Węgier
W chłodne dni robię aromatyczną zupę. Przepis mam od cioci z Węgier
Ewa Wachowicz robi najlepszą. Świetna na obiad i na kolację
Ewa Wachowicz robi najlepszą. Świetna na obiad i na kolację
Schabowe smażę po wiedeńsku. Są wielkie jak talerz, ale znikają w całości
Schabowe smażę po wiedeńsku. Są wielkie jak talerz, ale znikają w całości
Upycham w słoiczkach i kiszę jak ogórki. Z powodzeniem zastąpi surówkę do mięsa
Upycham w słoiczkach i kiszę jak ogórki. Z powodzeniem zastąpi surówkę do mięsa
Rodzinny przepis na syrop z pigwy. Sekret tkwi w tym dodatku
Rodzinny przepis na syrop z pigwy. Sekret tkwi w tym dodatku
Najlepszy sposób na mrożenie grzybów. Zachowują cały aromat i smak
Najlepszy sposób na mrożenie grzybów. Zachowują cały aromat i smak
Naturalny zamiennik cukru. Dzięki niemu domowe przetwory smakują obłędnie
Naturalny zamiennik cukru. Dzięki niemu domowe przetwory smakują obłędnie
Wcale nie pumpkin spice latte. Najmodniejszą kawę jesieni zrobisz z tym dodatkiem
Wcale nie pumpkin spice latte. Najmodniejszą kawę jesieni zrobisz z tym dodatkiem