Pora na kremowe odkrycie. Ta zupa zachwyca smakiem i łatwością przygotowania

Krem z pora to zupa, która udowadnia, że minimalizm w kuchni może być wyjątkowo smaczny. Łagodna, a jednocześnie wyrazista, idealna na lekki obiad, kolację lub rozgrzewającą przekąskę między posiłkami. Nie potrzebujesz ani wyrafinowanych dodatków, ani długiego gotowania, by stworzyć coś, co naprawdę robi wrażenie.
Prosty przepis na zupę krem z poraProsty przepis na zupę krem z pora
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arda ALTAY

Delikatny por, podsmażony z odrobiną oliwy i czosnku, osiąga aromat, który jeszcze bardziej podkręca sok z cytryny i szczypta przypraw. To zaskakujące, jak kilka prostych składników potrafi stworzyć tak kremową i aromatyczną całość. Dla podkręcenia smaku możesz dodać łyżeczkę ulubionej substancji słodzącej, dzięki której całość nabierze idealnej równowagi między słodyczą, a wytrawnością.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jednogarnkowa młoda kapusta do słoików. Robię pyszne zapasy na zimę

Por sam w sobie to niedoceniany kapitan kuchni, który ma niską kaloryczność, mnóstwo błonnika oraz wiele cennych witamin (A, C, K i z grupy B) i minerałów, takich jak wapń, fosfor oraz potas. Wspiera trawienie, działa lekko oczyszczająco, a jego delikatna cebulowa nuta nie dominuje, lecz łączy smaki w przyjemną, aksamitną kompozycję.

Przepis na zupę krem z pora

To zupa, która nie tylko syci, ale też daje poczucie lekkości. Idealna, jeśli masz ochotę na coś ciepłego, zdrowego i zupełnie innego niż zwykle. Jak zrobić zupę krem z pora? Poznaj prosty przepis!

Składniki:

  • 2 pory (260 g),
  • 1 ząbek czosnku (5 g),
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g),
  • sok z cytryny,
  • słodzik bez kalorii, np. erytrytol,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Zupa krem z pora przepis
Przygotuj składniki

Krok 1. Pory oczyść (odetnij koniec z korzeniami oraz zdejmij pierwszą warstwę liści), umyj oraz osusz i pokrój w średniej grubości plasterki. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. 

Zupa krem z pora przepis
Podsmaż pora z czosnkiem, a następnie wlej wodę

Krok 2. W garnku rozgrzej oliwę. Po chwili wrzuć plasterki pora i czosnku. Smaż na umiarkowanym ogniu przez około 5 minut, co chwilę mieszając. Następnie dolej wodę do 3/4 wysokości porów. Duś na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, czyli przez około 5-10 minut. W razie potrzeby dolej trochę wody lub odlej nadmiar tuż przed blendowaniem.

Zupa krem z pora przepis
Całość zblenduj

Krok 3. Gdy plasterki pora będą już miękkie, rozdrobnij wszystko ręcznym blenderem. 

Zupa krem z pora przepis
Dopraw solą i pieprzem

Krok 4. Dopraw do smaku solą, pieprzem, opcjonalnie słodzikiem i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszaj.

Zupa krem z pora przepis
Przełóż na talerz

Krok 5. Wyłóż na talerz. 

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem