Pora na kremowe odkrycie. Ta zupa zachwyca smakiem i łatwością przygotowania
Delikatny por, podsmażony z odrobiną oliwy i czosnku, osiąga aromat, który jeszcze bardziej podkręca sok z cytryny i szczypta przypraw. To zaskakujące, jak kilka prostych składników potrafi stworzyć tak kremową i aromatyczną całość. Dla podkręcenia smaku możesz dodać łyżeczkę ulubionej substancji słodzącej, dzięki której całość nabierze idealnej równowagi między słodyczą, a wytrawnością.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jednogarnkowa młoda kapusta do słoików. Robię pyszne zapasy na zimę
Por sam w sobie to niedoceniany kapitan kuchni, który ma niską kaloryczność, mnóstwo błonnika oraz wiele cennych witamin (A, C, K i z grupy B) i minerałów, takich jak wapń, fosfor oraz potas. Wspiera trawienie, działa lekko oczyszczająco, a jego delikatna cebulowa nuta nie dominuje, lecz łączy smaki w przyjemną, aksamitną kompozycję.
Przepis na zupę krem z pora
To zupa, która nie tylko syci, ale też daje poczucie lekkości. Idealna, jeśli masz ochotę na coś ciepłego, zdrowego i zupełnie innego niż zwykle. Jak zrobić zupę krem z pora? Poznaj prosty przepis!
Składniki:
- 2 pory (260 g),
- 1 ząbek czosnku (5 g),
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g),
- sok z cytryny,
- słodzik bez kalorii, np. erytrytol,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pory oczyść (odetnij koniec z korzeniami oraz zdejmij pierwszą warstwę liści), umyj oraz osusz i pokrój w średniej grubości plasterki. Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
Krok 2. W garnku rozgrzej oliwę. Po chwili wrzuć plasterki pora i czosnku. Smaż na umiarkowanym ogniu przez około 5 minut, co chwilę mieszając. Następnie dolej wodę do 3/4 wysokości porów. Duś na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, czyli przez około 5-10 minut. W razie potrzeby dolej trochę wody lub odlej nadmiar tuż przed blendowaniem.
Krok 3. Gdy plasterki pora będą już miękkie, rozdrobnij wszystko ręcznym blenderem.
Krok 4. Dopraw do smaku solą, pieprzem, opcjonalnie słodzikiem i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszaj.
Krok 5. Wyłóż na talerz.