Kurczak tandoori z piekarnika. Smakuje jak z indyjskiej restauracji
Sekretem smaku tandoori jest wyjątkowa marynata na bazie jogurtu naturalnego oraz przypraw takich jak kurkuma, kumin, kolendra, imbir i czosnek. To właśnie jogurt nadaje mięsu delikatność i lekko kwaskowy posmak, a przyprawy dbają o to, by każdy kęs był pełen smakowych akcentów.
Co więcej, jogurt naturalny to nie tylko kulinarny składnik, ponieważ to także źródło probiotyków wspierających zdrową florę jelitową, wpływającą korzystnie na odporność, trawienie i ogólną równowagę organizmu. Z kolei pierś z kurczaka to mięso chude, bogate w białko, witaminy z grupy B (szczególnie niacynę i B6), a także minerały jak fosfor, selen i cynk. W połączeniu z jogurtową marynatą i pieczeniem bez tłuszczu powstaje danie lekkie, a zarazem sycące i wyjątkowo wartościowe.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na grilla robię tureckie szaszłyki. Wszyscy pytają, co dodałem do marynaty
Przepis na kurczaka tandoori z piekarnika
To idealna propozycja zarówno na szybki obiad w tygodniu, jak i na bardziej wyjątkowy posiłek, gdy chcesz zaskoczyć domowników intensywnym, orientalnym smakiem. Jak zrobić kurczaka tandoori? Poznaj prosty przepis!
Składniki:
- 1 średni filet z kurczaka (200 g),
- 4 łyżki jogurtu naturalnego 3 proc. (100 g),
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (15 g),
- 1 łyżeczka miodu (12 g),
- 1 łyżka oliwy z oliwek (10 g),
- 1 ząbek czosnku (5 g),
- 5 łyżek soku z cytryny (30 g),
- garam masala/tandoori spices,
- chilli,
- curry,
- wędzona słodka papryka.
Sposób przygotowania:
Krok 1. W miseczce umieść oliwę, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, miód, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i jogurt. Dopraw do smaku garam masala/tandoori spices, chilli, curry i wędzoną słodką papryką. Wymieszaj.
Krok 2. Mięso oczyść i pokrój w mniejsze kawałki.
Krok 3. Kawałki mięsa wkładaj do naczynia z marynatą i dokładnie je obtaczaj. Mięso możesz włożyć do lodówki na kilka godzin w celu zamarynowania (smak będzie intensywniejszy) lub przygotować od razu.
Krok 4. Kawałki mięsa przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika. Piecz do prawidłowej obróbki termicznej mięsa i zgęstnienia marynaty, czyli przez około 20-25 minut.
Krok 5. Wyłóż na talerz.
Kurczak tandoori smakuje wyśmienicie samodzielnie, ale równie dobrze komponuje się z dodatkami, takimi jak ryż basmati, warzywa z patelni, sałatka z ogórkiem i kolendrą, chlebkami naan czy lekkim sosem miętowym. Można go także wykorzystać w formie bazy do wrapów, bowlów lub lunch boxów.