Kurczak tandoori z piekarnika. Smakuje jak z indyjskiej restauracji

Kurczak tandoori z piekarnika to jeden z tych przepisów, który zachwyca intensywnością smaku i prostotą wykonania, a jednocześnie wprowadza do codziennego menu egzotyczną nutę prosto z kuchni indyjskiej. Choć w tradycyjnej wersji pieczony jest w glinianym piecu tandoor, również z piekarnika wychodzi aromatyczne, soczyste mięso o wspaniałym smaku.
Kurczaka tandoori możesz zrobić w piekarnikuKurczaka tandoori możesz zrobić w piekarniku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | samsoru

Sekretem smaku tandoori jest wyjątkowa marynata na bazie jogurtu naturalnego oraz przypraw takich jak kurkuma, kumin, kolendra, imbir i czosnek. To właśnie jogurt nadaje mięsu delikatność i lekko kwaskowy posmak, a przyprawy dbają o to, by każdy kęs był pełen smakowych akcentów.

Co więcej, jogurt naturalny to nie tylko kulinarny składnik, ponieważ to także źródło probiotyków wspierających zdrową florę jelitową, wpływającą korzystnie na odporność, trawienie i ogólną równowagę organizmu. Z kolei pierś z kurczaka to mięso chude, bogate w białko, witaminy z grupy B (szczególnie niacynę i B6), a także minerały jak fosfor, selen i cynk. W połączeniu z jogurtową marynatą i pieczeniem bez tłuszczu powstaje danie lekkie, a zarazem sycące i wyjątkowo wartościowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na grilla robię tureckie szaszłyki. Wszyscy pytają, co dodałem do marynaty

Przepis na kurczaka tandoori z piekarnika

To idealna propozycja zarówno na szybki obiad w tygodniu, jak i na bardziej wyjątkowy posiłek, gdy chcesz zaskoczyć domowników intensywnym, orientalnym smakiem. Jak zrobić kurczaka tandoori? Poznaj prosty przepis!

Składniki:

  • 1 średni filet z kurczaka (200 g),
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego 3 proc. (100 g),
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (15 g),
  • 1 łyżeczka miodu (12 g),
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (10 g),
  • 1 ząbek czosnku (5 g),
  • 5 łyżek soku z cytryny (30 g),
  • garam masala/tandoori spices,
  • chilli,
  • curry,
  • wędzona słodka papryka.

Sposób przygotowania:

Kurczak tandoori z piekarnika przepis
W miseczce wymieszaj wszystkie składniki marynaty

Krok 1. W miseczce umieść oliwę, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, miód, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i jogurt. Dopraw do smaku garam masala/tandoori spices, chilli, curry i wędzoną słodką papryką. Wymieszaj. 

Kurczak tandoori z piekarnika przepis
Pokrój mięso

Krok 2. Mięso oczyść i pokrój w mniejsze kawałki. 

Kurczak tandoori z piekarnika przepis
Obtocz kawałki mięsa w marynacie

Krok 3. Kawałki mięsa wkładaj do naczynia z marynatą i dokładnie je obtaczaj. Mięso możesz włożyć do lodówki na kilka godzin w celu zamarynowania (smak będzie intensywniejszy) lub przygotować od razu. 

Kurczak tandoori z piekarnika przepis
Przełóż mięso na blachę do pieczenia i włóż do piekarnika

Krok 4. Kawałki mięsa przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika. Piecz do prawidłowej obróbki termicznej mięsa i zgęstnienia marynaty, czyli przez około 20-25 minut

Kurczak tandoori z piekarnika przepis
Wyciągnij gotowego kurczaka tandoori

Krok 5. Wyłóż na talerz.

Kurczak tandoori smakuje wyśmienicie samodzielnie, ale równie dobrze komponuje się z dodatkami, takimi jak ryż basmati, warzywa z patelni, sałatka z ogórkiem i kolendrą, chlebkami naan czy lekkim sosem miętowym. Można go także wykorzystać w formie bazy do wrapów, bowlów lub lunch boxów.

Wybrane dla Ciebie

Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis