Kurczak tandoori z piekarnika. Smakuje jak z indyjskiej restauracji

Kurczak tandoori z piekarnika to jeden z tych przepisów, który zachwyca intensywnością smaku i prostotą wykonania, a jednocześnie wprowadza do codziennego menu egzotyczną nutę prosto z kuchni indyjskiej. Choć w tradycyjnej wersji pieczony jest w glinianym piecu tandoor, również z piekarnika wychodzi aromatyczne, soczyste mięso o wspaniałym smaku.
Kurczaka tandoori możesz zrobić w piekarnikuKurczaka tandoori możesz zrobić w piekarniku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | samsoru

Sekretem smaku tandoori jest wyjątkowa marynata na bazie jogurtu naturalnego oraz przypraw takich jak kurkuma, kumin, kolendra, imbir i czosnek. To właśnie jogurt nadaje mięsu delikatność i lekko kwaskowy posmak, a przyprawy dbają o to, by każdy kęs był pełen smakowych akcentów.

Co więcej, jogurt naturalny to nie tylko kulinarny składnik, ponieważ to także źródło probiotyków wspierających zdrową florę jelitową, wpływającą korzystnie na odporność, trawienie i ogólną równowagę organizmu. Z kolei pierś z kurczaka to mięso chude, bogate w białko, witaminy z grupy B (szczególnie niacynę i B6), a także minerały jak fosfor, selen i cynk. W połączeniu z jogurtową marynatą i pieczeniem bez tłuszczu powstaje danie lekkie, a zarazem sycące i wyjątkowo wartościowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na grilla robię tureckie szaszłyki. Wszyscy pytają, co dodałem do marynaty

Przepis na kurczaka tandoori z piekarnika

To idealna propozycja zarówno na szybki obiad w tygodniu, jak i na bardziej wyjątkowy posiłek, gdy chcesz zaskoczyć domowników intensywnym, orientalnym smakiem. Jak zrobić kurczaka tandoori? Poznaj prosty przepis!

Składniki:

  • 1 średni filet z kurczaka (200 g),
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego 3 proc. (100 g),
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (15 g),
  • 1 łyżeczka miodu (12 g),
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (10 g),
  • 1 ząbek czosnku (5 g),
  • 5 łyżek soku z cytryny (30 g),
  • garam masala/tandoori spices,
  • chilli,
  • curry,
  • wędzona słodka papryka.

Sposób przygotowania:

Kurczak tandoori z piekarnika przepis
W miseczce wymieszaj wszystkie składniki marynaty

Krok 1. W miseczce umieść oliwę, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, miód, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i jogurt. Dopraw do smaku garam masala/tandoori spices, chilli, curry i wędzoną słodką papryką. Wymieszaj. 

Kurczak tandoori z piekarnika przepis
Pokrój mięso

Krok 2. Mięso oczyść i pokrój w mniejsze kawałki. 

Kurczak tandoori z piekarnika przepis
Obtocz kawałki mięsa w marynacie

Krok 3. Kawałki mięsa wkładaj do naczynia z marynatą i dokładnie je obtaczaj. Mięso możesz włożyć do lodówki na kilka godzin w celu zamarynowania (smak będzie intensywniejszy) lub przygotować od razu. 

Kurczak tandoori z piekarnika przepis
Przełóż mięso na blachę do pieczenia i włóż do piekarnika

Krok 4. Kawałki mięsa przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika. Piecz do prawidłowej obróbki termicznej mięsa i zgęstnienia marynaty, czyli przez około 20-25 minut

Kurczak tandoori z piekarnika przepis
Wyciągnij gotowego kurczaka tandoori

Krok 5. Wyłóż na talerz.

Kurczak tandoori smakuje wyśmienicie samodzielnie, ale równie dobrze komponuje się z dodatkami, takimi jak ryż basmati, warzywa z patelni, sałatka z ogórkiem i kolendrą, chlebkami naan czy lekkim sosem miętowym. Można go także wykorzystać w formie bazy do wrapów, bowlów lub lunch boxów.

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟