Masz puszkę tuńczyka i 15 minut? Zrób makaron, który zaskakuje smakiem
Tuńczyk w wersji z puszki to nie tylko wygoda, ale też źródło wysokiej jakości białka oraz cennych mikroelementów, takich jak selen oraz witaminy z grupy B. Jest niskokaloryczny, lekkostrawny i dobrze komponuje się z wieloma dodatkami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rustykalne galette z pomidorami i serkiem. Smak lata na kruchym cieście
Pomidory, zarówno świeże, jak i w postaci passaty lub pomidorów z puszki, zawierają likopen – silny antyoksydant, który pomaga chronić komórki przed stresem oksydacyjnym. Dodatkowo wspierają trawienie dzięki błonnikowi i dodają potrawie świeżości oraz smaku. To właśnie ich połączenie z tuńczykiem tworzy lekki, aromatyczny sos, który świetnie oblepia makaron i tworzy idealnie zbalansowaną kompozycję. W tym posiłku możesz użyć sklepową lub domową passatę pomidorową. Jak zrobić makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym?
Składniki na makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym:
Składniki:
- 50 g makaronu,
- 1 puszka tuńczyka w wodzie,
- 1 szklanka passaty pomidorowej,
- 1 mała cebula,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- sól, pieprz,
- suszona bazylia.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz i drobno pokrój. Na patelni rozgrzej oliwę. Po chwili wrzuć cebulę i smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.
- W międzyczasie ugotuj makaron. Przygotuj makaron według zaleceń znajdujących się na opakowaniu.
- Następnie dodaj na patelnię odcedzonego i rozdrobnionego widelcem tuńczyka oraz sos pomidorowy. Smaż na umiarkowanym ogniu do zgęstnienia sosu, czyli przez około 5 min. Co chwilę mieszaj.
- Pod koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią. Wymieszaj.
- Na talerz wyłóż odcedzony makaron i sos pomidorowy z tuńczykiem.