Masz puszkę tuńczyka i 15 minut? Zrób makaron, który zaskakuje smakiem

Makaron z tuńczykiem i sosem pomidorowym to jedno z tych dań, które zaskakuje prostotą, a mimo to potrafi naprawdę zachwycić smakiem. Wystarczy kilka składników i kwadrans, by przygotować posiłek, który syci, dostarcza energię i dobrze wpływa na organizm – bez zbędnych kalorii.
Makaron połącz z sosemMakaron połącz z sosem

Tuńczyk w wersji z puszki to nie tylko wygoda, ale też źródło wysokiej jakości białka oraz cennych mikroelementów, takich jak selen oraz witaminy z grupy B. Jest niskokaloryczny, lekkostrawny i dobrze komponuje się z wieloma dodatkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rustykalne galette z pomidorami i serkiem. Smak lata na kruchym cieście

Pomidory, zarówno świeże, jak i w postaci passaty lub pomidorów z puszki, zawierają likopen – silny antyoksydant, który pomaga chronić komórki przed stresem oksydacyjnym. Dodatkowo wspierają trawienie dzięki błonnikowi i dodają potrawie świeżości oraz smaku. To właśnie ich połączenie z tuńczykiem tworzy lekki, aromatyczny sos, który świetnie oblepia makaron i tworzy idealnie zbalansowaną kompozycję. W tym posiłku możesz użyć sklepową lub domową passatę pomidorową. Jak zrobić makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym?

Składniki na makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym:

Składniki:

  • 50 g makaronu,
  • 1 puszka tuńczyka w wodzie,
  • 1 szklanka passaty pomidorowej,
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz,
  • suszona bazylia.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i drobno pokrój. Na patelni rozgrzej oliwę. Po chwili wrzuć cebulę i smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając. 
  2. W międzyczasie ugotuj makaron. Przygotuj makaron według zaleceń znajdujących się na opakowaniu.
  3. Następnie dodaj na patelnię odcedzonego i rozdrobnionego widelcem tuńczyka oraz sos pomidorowy. Smaż na umiarkowanym ogniu do zgęstnienia sosu, czyli przez około 5 min. Co chwilę mieszaj. 
  4. Pod koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią. Wymieszaj. 
  5. Na talerz wyłóż odcedzony makaron i sos pomidorowy z tuńczykiem.
Makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym przepis
Dopraw do smaku
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Dziadek robił po każdym świniobiciu. Zwykły gulasz może się schować
Dziadek robił po każdym świniobiciu. Zwykły gulasz może się schować