Masz puszkę tuńczyka i 15 minut? Zrób makaron, który zaskakuje smakiem

Makaron z tuńczykiem i sosem pomidorowym to jedno z tych dań, które zaskakuje prostotą, a mimo to potrafi naprawdę zachwycić smakiem. Wystarczy kilka składników i kwadrans, by przygotować posiłek, który syci, dostarcza energię i dobrze wpływa na organizm – bez zbędnych kalorii.
Makaron połącz z sosemMakaron połącz z sosem

Tuńczyk w wersji z puszki to nie tylko wygoda, ale też źródło wysokiej jakości białka oraz cennych mikroelementów, takich jak selen oraz witaminy z grupy B. Jest niskokaloryczny, lekkostrawny i dobrze komponuje się z wieloma dodatkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rustykalne galette z pomidorami i serkiem. Smak lata na kruchym cieście

Pomidory, zarówno świeże, jak i w postaci passaty lub pomidorów z puszki, zawierają likopen – silny antyoksydant, który pomaga chronić komórki przed stresem oksydacyjnym. Dodatkowo wspierają trawienie dzięki błonnikowi i dodają potrawie świeżości oraz smaku. To właśnie ich połączenie z tuńczykiem tworzy lekki, aromatyczny sos, który świetnie oblepia makaron i tworzy idealnie zbalansowaną kompozycję. W tym posiłku możesz użyć sklepową lub domową passatę pomidorową. Jak zrobić makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym?

Składniki na makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym:

Składniki:

  • 50 g makaronu,
  • 1 puszka tuńczyka w wodzie,
  • 1 szklanka passaty pomidorowej,
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz,
  • suszona bazylia.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i drobno pokrój. Na patelni rozgrzej oliwę. Po chwili wrzuć cebulę i smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając. 
  2. W międzyczasie ugotuj makaron. Przygotuj makaron według zaleceń znajdujących się na opakowaniu.
  3. Następnie dodaj na patelnię odcedzonego i rozdrobnionego widelcem tuńczyka oraz sos pomidorowy. Smaż na umiarkowanym ogniu do zgęstnienia sosu, czyli przez około 5 min. Co chwilę mieszaj. 
  4. Pod koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią. Wymieszaj. 
  5. Na talerz wyłóż odcedzony makaron i sos pomidorowy z tuńczykiem.
Makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym przepis
Dopraw do smaku
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę