Ekspresowy obiad na piątek. Wychodzi pyszna zapiekanka makaronowa

Gdy masz ochotę na szybki i nieskomplikowany obiad, zapiekanka makaronowa to zawsze dobry wybór. Z dodatkiem sezonowego warzywa jest nie tylko prosta, ale również pyszna i świetna na wykorzystanie tego, co masz w lodówce.

Zapiekanka kalafiorowaZapiekanka kalafiorowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zapiekanka z kalafiorem to świetny pomysł na pyszny i prosty letni obiad. Wcale nie musi pojawiać się na talerzu wyłącznie w klasycznej wersji z bułką tartą – równie dobrze sprawdza się w daniach zapiekanych. W połączeniu z makaronem, pieczarkami, szpinakiem i pomidorkami tworzy pełnowartościowy, wegetariański posiłek, który mimo braku mięsa jest sycący i satysfakcjonujący. To danie idealne na ciepłe dni, kiedy chcesz zjeść coś lekkiego, ale konkretnego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grillowany chleb z serem. Tak pyszny, że zniknie w 5 minut

Zapiekanka na obiad

Kalafior to warzywo, które od kilku sezonów cieszy się coraz większą popularnością – i nic dziwnego. Jest wszechstronny, delikatny w smaku i świetnie komponuje się z wieloma składnikami. Choć najczęściej pojawia się na talerzach w wersji z bułką tartą lub jako składnik zupy, warto dać mu nowe kulinarne zadanie. W daniach bezmięsnych, takich jak kotlety w chrupiącej panierce czy właśnie zapiekanki, sprawdza się doskonale. Delikatny w środku i lekko przyrumieniony na zewnątrz, wzbogaca smak potraw i sprawia, że nie brakuje im treści – nawet bez mięsa.

Zapiekanki makaronowe to jeden z najprostszych sposobów na szybki i sycący obiad, szczególnie wtedy, gdy lodówka świeci pustkami, a ty nie chcesz marnować jedzenia. Wystarczy ugotowany makaron, warzywa, przyprawy i coś do związania całości – trochę sera czy odrobina śmietanki. To danie można przygotować praktycznie ze wszystkiego, co już masz pod ręką. Teraz, w sezonie na kalafior, szczególnie warto po niego sięgnąć – pieczony z makaronem, pieczarkami i szpinakiem zyskuje zupełnie nowy wymiar.

Przepis na zapiekankę kalafiorową

Składniki:

  • 400 g kalafiora,
  • 250 g pieczarek,
  • 180 g makaronu (przykładowo kokardki lub penne),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • garść świeżego szpinaku,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • 50 g parmezanu,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • świeża bazylia (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do dwustu stopni Celsjusza z termoobiegiem.
  2. Kalafiora podziel na różyczki, pieczarki pokrój w plasterki i razem wymieszaj z oliwą, solą oraz pieprzem.
  3. Warzywa przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez około dwadzieścia pięć minut.
  4. W tym czasie ugotuj makaron al dente, zachowując pół szklanki wody z gotowania.
  5. Cebulę posiekaj i podsmaż na oliwie, dodaj przeciśnięty czosnek, a po chwili dorzuć świeży szpinak i smaż, aż zwiędnie.
  6. Na patelnię dodaj upieczone warzywa, makaron i odrobinę wody z gotowania.
  7. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku, wsyp parmezan i dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe.
  8. Przed podaniem możesz udekorować listkami bazylii.

Wybrane dla Ciebie

Inspirację podsunęła mi mama. PRL-owski klasyk robię w piątki jako smarowidło do pieczywa
Inspirację podsunęła mi mama. PRL-owski klasyk robię w piątki jako smarowidło do pieczywa
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Niepozorne i niedocenione owoce. Moja babcia zawsze robiła z nich dżem
Niepozorne i niedocenione owoce. Moja babcia zawsze robiła z nich dżem
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Czy makrela jest zdrowa? Rozwiejmy wątpliwości na temat tej ryby raz na zawsze
Czy makrela jest zdrowa? Rozwiejmy wątpliwości na temat tej ryby raz na zawsze
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy