Ekspresowy obiad na piątek. Wychodzi pyszna zapiekanka makaronowa

Gdy masz ochotę na szybki i nieskomplikowany obiad, zapiekanka makaronowa to zawsze dobry wybór. Z dodatkiem sezonowego warzywa jest nie tylko prosta, ale również pyszna i świetna na wykorzystanie tego, co masz w lodówce.

Zapiekanka kalafiorowaZapiekanka kalafiorowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zapiekanka z kalafiorem to świetny pomysł na pyszny i prosty letni obiad. Wcale nie musi pojawiać się na talerzu wyłącznie w klasycznej wersji z bułką tartą – równie dobrze sprawdza się w daniach zapiekanych. W połączeniu z makaronem, pieczarkami, szpinakiem i pomidorkami tworzy pełnowartościowy, wegetariański posiłek, który mimo braku mięsa jest sycący i satysfakcjonujący. To danie idealne na ciepłe dni, kiedy chcesz zjeść coś lekkiego, ale konkretnego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grillowany chleb z serem. Tak pyszny, że zniknie w 5 minut

Zapiekanka na obiad

Kalafior to warzywo, które od kilku sezonów cieszy się coraz większą popularnością – i nic dziwnego. Jest wszechstronny, delikatny w smaku i świetnie komponuje się z wieloma składnikami. Choć najczęściej pojawia się na talerzach w wersji z bułką tartą lub jako składnik zupy, warto dać mu nowe kulinarne zadanie. W daniach bezmięsnych, takich jak kotlety w chrupiącej panierce czy właśnie zapiekanki, sprawdza się doskonale. Delikatny w środku i lekko przyrumieniony na zewnątrz, wzbogaca smak potraw i sprawia, że nie brakuje im treści – nawet bez mięsa.

Zapiekanki makaronowe to jeden z najprostszych sposobów na szybki i sycący obiad, szczególnie wtedy, gdy lodówka świeci pustkami, a ty nie chcesz marnować jedzenia. Wystarczy ugotowany makaron, warzywa, przyprawy i coś do związania całości – trochę sera czy odrobina śmietanki. To danie można przygotować praktycznie ze wszystkiego, co już masz pod ręką. Teraz, w sezonie na kalafior, szczególnie warto po niego sięgnąć – pieczony z makaronem, pieczarkami i szpinakiem zyskuje zupełnie nowy wymiar.

Przepis na zapiekankę kalafiorową

Składniki:

  • 400 g kalafiora,
  • 250 g pieczarek,
  • 180 g makaronu (przykładowo kokardki lub penne),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • garść świeżego szpinaku,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • 50 g parmezanu,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • świeża bazylia (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do dwustu stopni Celsjusza z termoobiegiem.
  2. Kalafiora podziel na różyczki, pieczarki pokrój w plasterki i razem wymieszaj z oliwą, solą oraz pieprzem.
  3. Warzywa przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez około dwadzieścia pięć minut.
  4. W tym czasie ugotuj makaron al dente, zachowując pół szklanki wody z gotowania.
  5. Cebulę posiekaj i podsmaż na oliwie, dodaj przeciśnięty czosnek, a po chwili dorzuć świeży szpinak i smaż, aż zwiędnie.
  6. Na patelnię dodaj upieczone warzywa, makaron i odrobinę wody z gotowania.
  7. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku, wsyp parmezan i dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe.
  8. Przed podaniem możesz udekorować listkami bazylii.
Wybrane dla Ciebie
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇