Zapiekankę na obiad robię po grecku. Mięsa nie ma, a wszyscy zajadają
Te zapiekanka zachwyca kolorami i smakiem, który pochodzi z warzyw. Chociaż próżno w niej szukać kurczaka czy mięsa mielonego, podbija serca nawet zadeklarowanych fanów schabowego.
Grecka zapiekanka briam to kwintesencja kuchni śródziemnomorskiej. Jest prosta, ale przy tym niezwykle aromatyczna i bogata w smaku. Kolorowe warzywa, zioła i oliwa z oliwek zamieniają się w zdrową, sycącą i lekką alternatywę dla klasycznych dań mięsnych. Idealnie sprawdzi się w roli letniego obiadu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bez garnka i gotowania na kuchence. Litewska zupa to najlepszy obiad na upały
Grecka zapiekanka briam
Briam to tradycyjna grecka zapiekanka, przypominająca trochę francuskie ratatouille. Jej podstawą są sezonowe warzywa, takie jak cukinia, ziemniaki, pomidory i bakłażany. Piecze się je powoli z dużą ilością dobrej oliwy, okraszając wszystko ziołami i czosnkiem. Dzięki temu warzywa robią się miękkie, skarmelizowane i uwalniają cały swój smak. To danie kuchni chłopskiej - proste, tanie, pożywne i smaczne.
Zapiekanka pachnie oregano, miętą oraz pietruszką. Najczęściej serwuje się je samodzielnie, jako wegetariański obiad. Może być także podawane jako dodatek do ryb i pieczonych mięs, zastępując w ten sposób same ziemniaki czy kaszę.
Składniki:
- 2 cukinie,
- 1 duży bakłażan,
- 3 ziemniaki,
- 3 dojrzałe pomidory,
- 4-5 ząbków czosnku,
- 120 ml dobrej jakości oliwy,
- 2 łyżeczki suszonego oregano (lub 2 łyżki świeżego, posiekanego),
- pół szklanki natki pietruszki,
- 1/4 szklanki świeżej mięty,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie: pół szklanki bulionu warzywnego, jeśli pomidoty nie puszczą wystarczająco dużo soku.
Sposób przygotowania:
- Pokrój ziemniaki, cukinię i bakłażan w równej grubości plastry lub kostkę (około 1,5-2 cm), aby piekły się równomiernie. Jeśli ziemniaki są młode, nie musisz ich obierać, wystarczy dobrze wyszorować.
- Posól pokrojone plastry bakłażana i odstaw na 30 minut. Następnie dokładnie opłucz pod zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
- Pomidory pokrój w plastry lub kostkę, cebulę w piórka, czosnek w plasterki.
- W dużej misce połącz ziemniaki, cukinię, bakłażan, cebulę, pomidory oraz czosnek.
- Dodaj oliwę z oliwek, suszone oregano, połowę posiekanej natki pietruszki, miętę oraz sól i pieprz.
- Dokładnie wymieszaj wszystko rękami, aby oliwa i przyprawy równomiernie pokryły wszystkie warzywa.
- Przełóż warzywa do dużej formy do pieczenia.Rozłóż warzywa równomiernie. Możesz zrobić to niedbale albo układać naprzemiennie.
- Wstaw formę z warzywami do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza.
- Piecz przez około 60-90 minut, aż warzywa będą bardzo miękkie i lekko skarmelizowane, a sos zgęstnieje. W trakcie pieczenia, po około 40 minutach, możesz delikatnie przemieszać warzywa, aby równomiernie się upiekły. Jeśli widzisz, że płynu jest za mało (a nie chcesz zbyt suchego dania), możesz dolać trochę bulionu warzywnego.
- Gdy briam jest gotowy, wyjmij go z piekarnika. Posyp resztą świeżej natki pietruszki.
- Odstaw na 10-15 minut.
Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej, najlepiej ze świeżym, chrupiącym pieczywem i opcjonalnie z kleksem greckiego jogurtu lub pokruszoną fetą. Smacznego!