Meksykański klasyk w lżejszej wersji. Możesz jeść bez wyrzutów sumienia

Indyk po meksykańsku to dowód na to, że chude mięso wcale nie musi być nudne. Wystarczy odrobina przypraw, by zamieniło się w danie pełne wyrazu i kolorów. Soczyste mięso mielone z piersi indyka łączy się tutaj z kremową fasolą, chrupiącą papryką i słodyczą kukurydzy, a wszystko to zanurzone jest w aromatycznym sosie pomidorowym, doprawionym mieszanką przypraw rodem z meksykańskich ulicznych targów.
Chili con carneWyłóż na talerz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Indyk to jeden z najlżejszych rodzajów mięsa. Zawiera niewiele tłuszczu, a przy tym dostarcza solidną porcję białka, które wspiera budowę mięśni i przyspiesza regenerację po wysiłku. Dodatek czerwonej fasoli wzbogaca potrawę błonnikiem i białkiem roślinnym, dzięki czemu syci na dłużej. Papryka i kukurydza dostarczają witaminę A i C, więc dbają o odporność i zdrowy wygląd skóry, a pomidory wnoszą potas wspierający pracę serca oraz delikatną kwasowość, która równoważy całość.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przerabiam wczorajsze ziemniaki na nowe danie. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku

To danie można podać na wiele sposobów, np. z ryżem, zawinięte w tortillę jak klasyczne fajitas, lub samo, z dodatkiem świeżej kolendry i kawałków kremowego awokado. Niezależnie od formy, efekt jest ten sam, czyli na talerzu ląduje posiłek pełen barw, zapachów i smaków, które przeniosą cię prosto do tętniącego życiem Meksyku. To idealny pomysł na obiad lub kolację, która doda energii i poprawi nastrój. Jak zrobić mięso mielone po meksykańsku?

Indyk po meksykańsku

Składniki:

  • 200 g mięso mielonego z piersi indyka,
  • 1/2 puszki pomidorów,
  • 3 łyżki fasoli czerwonej konserwowej,
  • 1/2 papryki czerwonej,
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej,
  • 1 mała cebula biała,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka masła klarowanego,
  • sól, pieprz,
  • papryka ostra,
  • papryka słodka,
  • curry,
  • woda.
indyk po meksykansku 6
Pod koniec dodaj fasolę i kukurydzę

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i drobno pokrój. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Paprykę umyj i pokrój w kosteczkę (usuń niejadalne części).
  2. W głębokiej patelni rozgrzej masło. Po chwili wrzuć cebulę oraz czosnek. Smaż przez parę minut, co chwilę mieszając. Następnie dodaj mięso. Co chwilę mieszaj i rozdrabniaj mięso drewnianą łopatką.
  3. Gdy mięso straci surowy kolor dopraw do smaku pieprzem, papryką ostrą, papryką słodką i curry. Dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj pomidory konserwowe (razem z sokiem). Wlej trochę wody, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez około 10 min. Co chwilę mieszaj. W razie potrzeby dolej trochę wody, ale nie powinno być jej zbyt wiele.
  4. Po upływie wskazanego czasu dodaj pokrojoną paprykę. Duś przez kolejne 5 min. Jeśli pod koniec duszenia będzie zbyt dużo wody, to zwiększ ogień i odparuj jej nadmiar (gotuj bez przykrycia i cały czas mieszaj).
  5. Pod koniec dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolę oraz dopraw solą do smaku. Dokładnie wymieszaj. Przełóż na talerz.
Indyk po meksykańsku przepis
Wyłóż na talerz
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem