Mięciutkie kawałki mięsa i aksamitny sos. Ten obiad wyczarujesz w kwadrans
Kurczak w sosie śmietanowym to propozycja nie tylko dla fanów jedzenia bez zbędnych komplikacji. To jedno z tych dań, które można podać na wiele sposobów, np. z makaronem, ryżem, ziemniakami, kopytkami lub świeżym pieczywem. Świetnie smakuje również w połączeniu z przeróżnymi warzywami na przykład w formie sałatek. Delikatna pierś z kurczaka w połączeniu z kremowym sosem daje efekt, który syci, rozgrzewa i naprawdę zadowala kubki smakowe.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Znudził ci się zwykły kurczak? Zrób roladki, które znikają w sekundę
Śmietana, choć często jest niedoceniana w dietetycznym świecie, to ma sporo do zaoferowania. Zawiera sporo wapnia i fosforu, więc wspiera kości, a także zawiera witaminę A i B2, ważne dla skóry, wzroku i odporności. Kluczem jest jakość, ponieważ wybierając śmietanę z dobrego źródła i stosując ją z umiarem, możesz cieszyć się jej smakiem bez wyrzutów sumienia.
To danie łączy prostotę z elegancją i doskonale sprawdza się na szybki obiad w tygodniu, ale też wtedy, gdy chcesz przygotować coś wyjątkowego. Jeśli nie masz czasu, ale chcesz zjeść coś naprawdę pysznego to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Jak zrobić kurczaka w sosie śmietanowym?
Kurczak w sosie śmietanowym
Składniki:
- 1 mała pierś z kurczaka,
- 1/3 szklanki śmietany 30 proc.,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 3 łyżeczki soku z cytryny,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Mięso oczyść, osusz i pokrój w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę. Po chwili wrzuć mięso.
- Smaż do prawidłowej obróbki termicznej mięsa, czyli przez około 5-10 min (w zależności od wielkości kawałków i mocy kuchenki). Co chwilę mieszaj.
- Następnie zdejmij z ognia i dodaj śmietanę.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszaj. Przełóż na talerz.