Mięciutkie kawałki mięsa i aksamitny sos. Ten obiad wyczarujesz w kwadrans

Ten śmietanowy sos do kurczaka zmienia zwykły obiad w coś naprawdę wyjątkowego. Wystarczy kilka podstawowych składników i dosłownie chwila, by na talerzu pojawiło się danie, które smakuje jak z dobrej restauracji, a przy tym nie wymaga kulinarnego doświadczenia.
Pierś kurczakaPrzełóż na talerz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock


Kurczak w sosie śmietanowym to propozycja nie tylko dla fanów jedzenia bez zbędnych komplikacji. To jedno z tych dań, które można podać na wiele sposobów, np. z makaronem, ryżem, ziemniakami, kopytkami lub świeżym pieczywem. Świetnie smakuje również w połączeniu z przeróżnymi warzywami na przykład w formie sałatek. Delikatna pierś z kurczaka w połączeniu z kremowym sosem daje efekt, który syci, rozgrzewa i naprawdę zadowala kubki smakowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Znudził ci się zwykły kurczak? Zrób roladki, które znikają w sekundę

Śmietana, choć często jest niedoceniana w dietetycznym świecie, to ma sporo do zaoferowania. Zawiera sporo wapnia i fosforu, więc wspiera kości, a także zawiera witaminę A i B2, ważne dla skóry, wzroku i odporności. Kluczem jest jakość, ponieważ wybierając śmietanę z dobrego źródła i stosując ją z umiarem, możesz cieszyć się jej smakiem bez wyrzutów sumienia.

To danie łączy prostotę z elegancją i doskonale sprawdza się na szybki obiad w tygodniu, ale też wtedy, gdy chcesz przygotować coś wyjątkowego. Jeśli nie masz czasu, ale chcesz zjeść coś naprawdę pysznego to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Jak zrobić kurczaka w sosie śmietanowym?

Kurczak w sosie śmietanowym

Składniki:

  • 1 mała pierś z kurczaka,
  • 1/3 szklanki śmietany 30 proc.,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 3 łyżeczki soku z cytryny,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyść, osusz i pokrój w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę. Po chwili wrzuć mięso.
  2. Smaż do prawidłowej obróbki termicznej mięsa, czyli przez około 5-10 min (w zależności od wielkości kawałków i mocy kuchenki). Co chwilę mieszaj. 
  3. Następnie zdejmij z ognia i dodaj śmietanę.
  4. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszaj. Przełóż na talerz.
Kurczak w sosie śmietanowym przepis
Przełóż na talerz
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gdy nie mam czasu gotować wrzucam kilka produktów do piekarnika. Wychodzi najlepszy makaron
Gdy nie mam czasu gotować wrzucam kilka produktów do piekarnika. Wychodzi najlepszy makaron