Mieszam z oliwą i polewam mozzarellę. Tak pysznej sałatki nie znajdziesz w żadnej restauracji

Ta sałatka z mozzarellą, pomidorem i delikatną nutą curry to dowód na to, że nawet znane składniki mogą zaskoczyć smakiem. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, a efekt zadowoli nie tylko fanów kuchni wegetariańskiej. Wyrazisty sos na bazie oliwy, miodu i przyprawy curry łączy się z kremową mozzarellą, dojrzałym pomidorem i chrupiącą cebulką, tworząc harmonijną kompozycję o lekko orientalnym charakterze.

Układam wszystkie składniki na talerzu i polewam dressingiem.Układam wszystkie składniki na talerzu i polewam dressingiem.

Mozzarella to doskonałe źródło pełnowartościowego białka, witaminy A, D, E i z grupy B oraz cennych minerałów, m.in. wapnia, fosforu, magnezu i potasu. Dzięki temu wspiera zdrowe kości, mięśnie i układ nerwowy. Pomidory dostarczają cenny likopen, czyli silny antyoksydant wspierający serce i skórę, a oliwa z oliwek i miód nie tylko wzbogacają smak, ale też wspierają odporność i trawienie.

Sałatka z mozzarellą świetnie pasuje na lekką przekąskę, ale odnajdzie się też w formie dodatku do obiadu, np. z grillowanymi warzywami, rybą lub mięsem. Można podać ją również z nachosami, pieczywem albo zawinąć w tortillę i za każdym razem będzie smakować inaczej, ale równie dobrze. Jak zrobić sałatkę z mozzarellą i pomidorami? Poznaj prosty przepis!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karol Okrasa zachwycony polskimi produktami. Zjechał po nie specjalnie na Podlasie

Przepis na sałatkę z mozzarellą i nutą curry

Składniki:

  • pół kulki sera mozzarella light (60 g),
  • 1 średni pomidor (180 g),
  • 2-3 liście sałaty lodowej (50 g),
  • 1 mała cebula (30 g),
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (10 g),
  • 1 łyżeczka miodu (10 g),
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (3 g),
  • curry,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Sałatka z mozzarellą i nutą curry przepis
Kroję wszystkie składniki

Krok 1. Sałatę umyj, osusz i potnij w paseczki lub porwij. Pomidora umyj, osusz i pokrój w łódeczki (usuń twarde, zielone części ze środka). Cebulę obierz i drobno pokrój. Mozzarellę odsącz z zalewy i pokrój w plasterki.

Sałatka z mozzarellą i nutą curry przepis
Przygotowuję dressing

Krok 2. W małym naczyniu umieść oliwę, miód i sok z cytryny. Dopraw curry i solą. Dokładnie wymieszaj, aż do połączenia.

Sałatka z mozzarellą i nutą curry przepis
Układam wszystkie składniki na talerzu i polewam dressingiem

Krok 3. Na talerzu rozłóż sałatę, pomidora, cebulę i mozzarellę. Polej sosem.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯