Nakładam farsz i zwijam. Andrzejkowa przekąska z 4 składników
Tortilla z wędzonym łososiem, skyrem i ogórkiem to ciekawa propozycja dla osób, które lubią połączenia z odległych kulinarnych światów. Smak łososia przeplata się z lekkością jogurtu skyr i świeżością ogórka, dzięki czemu całość jest prosta, harmonijna i zadziwiająco charakterystyczna. Ta kompozycja światów zamknięta w tortilli powoduje, że danie jest sycące, ale nie ciężkie, dlatego sprawdzi się zarówno na szybki lunch, jak i lekką kolację.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Wędzony łosoś dostarcza pełnowartościowe białko oraz cenne kwasy omega 3, które wspierają pracę serca i układu nerwowego, a także witaminy z grupy B, witaminę D oraz minerały takie jak selen, magnez i fosfor. Skyr wnosi do dania kremową konsystencję i porcję białka przy niewielkiej zawartości tłuszczu, natomiast ogórek dodaje świeżość i przyjemną chrupkość, dzięki czemu całość jest znacznie lżejsza w odbiorze. Warto pamiętać, że łosoś jest rybą dość kaloryczną, dlatego najlepiej traktować go jak element urozmaiconej diety, spożywany z umiarem i w towarzystwie prostych, świeżych dodatków. Jak zrobić tortillę z wędzonym łososiem? Poznaj prosty przepis.
Dewolaj z polskim akcentem. Zamiast masła postaw na ogórki konserwowe i żółty ser
Przepis na tortillę z wędzonym łososiem, skyrem i ogórkiem
Składniki:
- 1 placek tortilli pszennej,
- 60 g łososia wędzonego na gorąco,
- 1/2 małego ogórka,
- 2 łyżki skyru naturalnego.
Sposób przygotowania:
- Ogórka umyj, obierz i pokrój w kostkę. Placek tortilli (z jednej strony) posmaruj jogurtem.
- Następnie równomiernie rozłóż rozdrobnionego łososia i kawałeczki ogórka.
- Delikatnie złóż do środka boki tortilli i zawiń. Tortillę możesz zjeść w całości (najlepszy wybór na wynos) lub przekrojoną na pół.