Naleśniki z twarogiem na słodko. Farsz jest tak pyszny, że wyjadam łyżeczką

Naleśniki z twarogiem na słodko to lekka, szybka i pyszna propozycja na słodki posiłek, który z powodzeniem sprawdzi się również w wersji na wynos. Naleśniki są jednym z najbardziej uniwersalnych dań, ponieważ można je przygotować z różnymi nadzieniami, podać na ciepło lub zimno, a nawet zamrozić na później.
Naleśniki z twarogiemNaleśniki z twarogiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

W tej wersji stawiamy na prosty, lekki skład: cienkie naleśniki z chudym twarogiem, jogurtem naturalnym i odrobiną słodzika. Twaróg to świetne źródło pełnowartościowego białka i wapnia, które wspierają regenerację mięśni, zdrowie kości oraz uczucie sytości. Zawiera też witaminy z grupy B, a w wersji chudej ma bardzo niski udział tłuszczu, dlatego tak chętnie sięga po niego wiele osób na diecie redukcyjnej. Dodatek jogurtu naturalnego poprawia konsystencję farszu oraz wspomaga trawienie dzięki obecności żywych kultur bakterii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Włoski deser z polskimi skarbami z lasu. Robię dużą porcję, bo rodzina zawsze prosi o dokładki

Twaróg ma naturalnie łagodny smak, który doskonale chłonie dodatki, od wanilii po świeże owoce. To powoduje, że możesz przygotować go zarówno w wersji klasycznej, jak i bardziej wymyślnej, np. z dodatkiem cynamonu, kardamonu czy skórki pomarańczy.

Kluczem do idealnych naleśników jest odpowiednio przygotowane ciasto. Wystarczy kilka podstawowych składników i chwila cierpliwości. Po połączeniu składników warto odstawić ciasto na około 15 minut, by mąka dobrze połączyła się z płynami i ciasto zyskało odpowiednią konsystencję. Dzięki temu naleśniki będą bardziej elastyczne i nie będą pękać przy przewracaniu.

Ciasto z tego przepisu jest odpowiednio lekkie, łatwo się rozprowadza i nie przywiera do patelni. Naleśniki wychodzą cienkie, sprężyste i delikatne, czyli idealne do słodkiego twarogu, owoców czy jogurtowego sosu. Jak zrobić naleśniki z białym serem?

Naleśniki z twarogiem na słodko (około 3-4 sztuki)

Składniki:

  • 1/2 kostki twarogu chudego,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1/4 szklanki mleka 2 proc.,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 proc.,
  • 2 łyżki słodzika bez kalorii np. erytrytolu,
  • 1 łyżeczka oleju,
  • sól,
  • woda.

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce umieść rozgnieciony widelcem twaróg, jogurt i słodzik. Dokładnie wymieszaj. Odstaw.
  2. Z podanych składników przygotuj naleśniki.
  3. Naleśniki cienko smaruj przygotowanym twarogiem i składaj na pół i znowu na pół lub zwijaj w rulony.
  4. Zjedz na ciepło lub na zimno.
Naleśniki z twarogiem na słodko przepis
Wykładam naleśniki na talerz.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯