Nie smażysz jaj i nie brudzisz kuchni, a śniadanie wychodzi jak z eleganckiego hotelu
To przepis z jajek, który szczególnie pokochają osoby ceniące zdrowe i pożywne śniadania, ale niekoniecznie mające czas na smażenie i mieszanie. Sprawdzi się zarówno w diecie standardowej, jak i ketogenicznej, wegetariańskiej czy low carb. Można dorzucić ulubione przyprawy, świeże zioła albo warzywa i za każdym razem stworzyć coś innego, ale wciąż pysznego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jajecznica na Krupówkach za 67 zł. Sprawdziliśmy, jak smakuje
Jajka to prawdziwe wsparcie zdrowia. Zawierają pełnowartościowe białko, komplet wszystkich aminokwasów, w tym tych niezbędnych, których organizm nie potrafi sam wytwarzać. Są także źródłem witaminy A, D, E, K oraz witamin z grupy B, a także żelaza, fosforu, cynku i selenu. Co więcej, żółtko kryje w sobie luteinę i beta-karoten, czyli związki, które wspierają wzrok, poprawiają ostrość widzenia i chronią oczy przed szkodliwym promieniowaniem.
Przepis na jajko zapiekane z serem
To danie dosłownie robi się samo, a ty możesz w tym czasie zrobić kawę, ogarnąć poranek i cieszyć się zdrowym, rozgrzewającym posiłkiem bez bałaganu w kuchni. Idealne na leniwy weekend, poranny pośpiech lub kiedy po prostu masz ochotę na coś dobrego bez wysiłku. Jak zrobić zapiekane jajka? Poznaj prosty przepis!
Składniki:
- 1 jajko kurze (50 g),
- 1 kawałek lub 3 plastry sera żółtego (30 g),
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do kokilki wbij jajko (uważaj, aby żółtko się nie rozwaliło).
Krok 2. Ser żółty zetrzyj lub drobno pokrój i rozsyp go na górze. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 7-14 minut (w zależności od preferencji ścięcia jajka).
Krok 3. Wyciągnij, gdy jajko się zetnie, a ser rozpuści.