WAŻNE
TERAZ

Śmierć w szpitalu psychiatrycznym. Wstrząsające szczegóły

Nie smażysz jaj i nie brudzisz kuchni, a śniadanie wychodzi jak z eleganckiego hotelu

Jajko zapiekane z serem to śniadanie idealne. Jest proste, szybkie i niemal bez zmywania, a efekt przypomina posiłek z eleganckiego bufetu hotelowego. Wystarczy wbić jajko do małego naczynia żaroodpornego, dodać starty ser, oprószyć solą i pieprzem, a po kilkunastu minutach w piekarniku otrzymujesz aksamitne, pachnące danie, które wygląda i smakuje, jakby przygotował je szef kuchni.
Wyciągnij gotowe danieJajko zapiekane z serem jak z hotelowej restauracji

To przepis z jajek, który szczególnie pokochają osoby ceniące zdrowe i pożywne śniadania, ale niekoniecznie mające czas na smażenie i mieszanie. Sprawdzi się zarówno w diecie standardowej, jak i ketogenicznej, wegetariańskiej czy low carb. Można dorzucić ulubione przyprawy, świeże zioła albo warzywa i za każdym razem stworzyć coś innego, ale wciąż pysznego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajecznica na Krupówkach za 67 zł. Sprawdziliśmy, jak smakuje

Jajka to prawdziwe wsparcie zdrowia. Zawierają pełnowartościowe białko, komplet wszystkich aminokwasów, w tym tych niezbędnych, których organizm nie potrafi sam wytwarzać. Są także źródłem witaminy A, D, E, K oraz witamin z grupy B, a także żelaza, fosforu, cynku i selenu. Co więcej, żółtko kryje w sobie luteinę i beta-karoten, czyli związki, które wspierają wzrok, poprawiają ostrość widzenia i chronią oczy przed szkodliwym promieniowaniem.

Przepis na jajko zapiekane z serem

To danie dosłownie robi się samo, a ty możesz w tym czasie zrobić kawę, ogarnąć poranek i cieszyć się zdrowym, rozgrzewającym posiłkiem bez bałaganu w kuchni. Idealne na leniwy weekend, poranny pośpiech lub kiedy po prostu masz ochotę na coś dobrego bez wysiłku. Jak zrobić zapiekane jajka? Poznaj prosty przepis!

Składniki:

  • 1 jajko kurze (50 g),
  • 1 kawałek lub 3 plastry sera żółtego (30 g),
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Jajko zapiekane z serem przepis
Wbij jajko do naczynia żaroodpornego

Krok 1. Do kokilki wbij jajko (uważaj, aby żółtko się nie rozwaliło).

Jajko zapiekane z serem przepis
Dodaj starty ser, sól oraz pieprz i włóż do piekarnika

Krok 2. Ser żółty zetrzyj lub drobno pokrój i rozsyp go na górze. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 7-14 minut (w zależności od preferencji ścięcia jajka).

Jajko zapiekane z serem przepis
Wyciągnij gotowe danie

Krok 3. Wyciągnij, gdy jajko się zetnie, a ser rozpuści.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Zalegają w sklepach, bo mało kto kupuje. Solidna porcja wapnia i białka
Zalegają w sklepach, bo mało kto kupuje. Solidna porcja wapnia i białka
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥