Nie smażysz jaj i nie brudzisz kuchni, a śniadanie wychodzi jak z eleganckiego hotelu

Jajko zapiekane z serem to śniadanie idealne. Jest proste, szybkie i niemal bez zmywania, a efekt przypomina posiłek z eleganckiego bufetu hotelowego. Wystarczy wbić jajko do małego naczynia żaroodpornego, dodać starty ser, oprószyć solą i pieprzem, a po kilkunastu minutach w piekarniku otrzymujesz aksamitne, pachnące danie, które wygląda i smakuje, jakby przygotował je szef kuchni.
Wyciągnij gotowe danieJajko zapiekane z serem jak z hotelowej restauracji

To przepis z jajek, który szczególnie pokochają osoby ceniące zdrowe i pożywne śniadania, ale niekoniecznie mające czas na smażenie i mieszanie. Sprawdzi się zarówno w diecie standardowej, jak i ketogenicznej, wegetariańskiej czy low carb. Można dorzucić ulubione przyprawy, świeże zioła albo warzywa i za każdym razem stworzyć coś innego, ale wciąż pysznego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajecznica na Krupówkach za 67 zł. Sprawdziliśmy, jak smakuje

Jajka to prawdziwe wsparcie zdrowia. Zawierają pełnowartościowe białko, komplet wszystkich aminokwasów, w tym tych niezbędnych, których organizm nie potrafi sam wytwarzać. Są także źródłem witaminy A, D, E, K oraz witamin z grupy B, a także żelaza, fosforu, cynku i selenu. Co więcej, żółtko kryje w sobie luteinę i beta-karoten, czyli związki, które wspierają wzrok, poprawiają ostrość widzenia i chronią oczy przed szkodliwym promieniowaniem.

Przepis na jajko zapiekane z serem

To danie dosłownie robi się samo, a ty możesz w tym czasie zrobić kawę, ogarnąć poranek i cieszyć się zdrowym, rozgrzewającym posiłkiem bez bałaganu w kuchni. Idealne na leniwy weekend, poranny pośpiech lub kiedy po prostu masz ochotę na coś dobrego bez wysiłku. Jak zrobić zapiekane jajka? Poznaj prosty przepis!

Składniki:

  • 1 jajko kurze (50 g),
  • 1 kawałek lub 3 plastry sera żółtego (30 g),
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Jajko zapiekane z serem przepis
Wbij jajko do naczynia żaroodpornego

Krok 1. Do kokilki wbij jajko (uważaj, aby żółtko się nie rozwaliło).

Jajko zapiekane z serem przepis
Dodaj starty ser, sól oraz pieprz i włóż do piekarnika

Krok 2. Ser żółty zetrzyj lub drobno pokrój i rozsyp go na górze. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 7-14 minut (w zależności od preferencji ścięcia jajka).

Jajko zapiekane z serem przepis
Wyciągnij gotowe danie

Krok 3. Wyciągnij, gdy jajko się zetnie, a ser rozpuści.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej