Nie uwierzysz, co daje taką chrupkość. Nuggetsy z kurczaka w genialnej odsłonie
To danie świetnie sprawdza się nie tylko na szybki obiad czy kolację, lecz także w formie przekąski do podzielenia się z rodziną lub znajomymi. Nuggetsy są niezwykle uniwersalne, ponieważ można je podać z lekką sałatką, pieczonymi ziemniakami, ryżem albo zawinąć w tortillę. Świetnie komponują się również z różnymi sosami, od klasycznego pomidorowego po jogurtowe dipy z ziołami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najsmaczniejsze, bogato faszerowane gołąbki. Zastąpią dwudaniowy obiad
Kurczak to jedno z najcenniejszych źródeł białka w diecie, które wspiera budowę i regenerację mięśni. Dostarcza wiele witamin, m.in. z grupy B oraz minerały, takie jak fosfor i selen, a przy tym jest lekkostrawny i zawiera niewiele tłuszczu. Dzięki temu nuggetsy łączą w sobie przyjemność jedzenia z korzyściami dla zdrowia. Jak zrobić nuggetsy w piekarniku? Poznaj prosty przepis.
Składniki na nuggetsy z kurczaka
Składniki:
- 1 średnia pierś kurczaka,
- 1 szklanka płatków kukurydzianych,
- 1 jajko kurze,
- sól,
- kurkuma,
- słodka papryka,
- ostra papryka,
- curry.
Sposób przygotowania:
- Mięso oczyść i pokrój w kilkucentymetrowe kawałki.
- Do miseczki wbij jajko. Dopraw do smaku solą, kurkumą, curry oraz słodką i ostrą papryką. Roztrzep i utrzyj, aż do połączenia.
- Płatki przesyp na płaskie naczynie i gnieć palcami lub łyżką, aż do pokruszenia na małe kawałeczki (dla ułatwienia możesz umieścić płatki w woreczku foliowym).
- Kawałki mięsa zamaczaj w jajku z przyprawami, a następnie obtaczaj w płatkach kukurydzianych.
- Przełóż kawałki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiając między nimi trochę miejsca.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piecz do prawidłowej obórki termicznej i zarumienienia, czyli przez około 15-20 min.
- Przełóż na talerz. Zjedz na ciepło lub na zimno.