Nie uwierzysz, co daje taką chrupkość. Nuggetsy z kurczaka w genialnej odsłonie

Nuggetsy z kurczaka od lat cieszą się ogromną popularnością, ale w tej wersji otrzymują zupełnie nowy wyraz. Tajemnica wyjątkowej chrupkości tkwi w panierce, która nie tylko nadaje im złocisty kolor, ale też zapewnia apetyczną konsystencję, której trudno się oprzeć. Pod delikatną i chrupiącą warstwą kryje się miękkie, soczyste mięso z piersi kurczaka, które dzięki odpowiedniej obróbce zachowuje naturalny smak i wartości odżywcze.
NuggetsyNuggetsy przełóż na talerz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

To danie świetnie sprawdza się nie tylko na szybki obiad czy kolację, lecz także w formie przekąski do podzielenia się z rodziną lub znajomymi. Nuggetsy są niezwykle uniwersalne, ponieważ można je podać z lekką sałatką, pieczonymi ziemniakami, ryżem albo zawinąć w tortillę. Świetnie komponują się również z różnymi sosami, od klasycznego pomidorowego po jogurtowe dipy z ziołami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najsmaczniejsze, bogato faszerowane gołąbki. Zastąpią dwudaniowy obiad

Kurczak to jedno z najcenniejszych źródeł białka w diecie, które wspiera budowę i regenerację mięśni. Dostarcza wiele witamin, m.in. z grupy B oraz minerały, takie jak fosfor i selen, a przy tym jest lekkostrawny i zawiera niewiele tłuszczu. Dzięki temu nuggetsy łączą w sobie przyjemność jedzenia z korzyściami dla zdrowia. Jak zrobić nuggetsy w piekarniku? Poznaj prosty przepis.

Składniki na nuggetsy z kurczaka

Składniki:

  • 1 średnia pierś kurczaka,
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych,
  • 1 jajko kurze,
  • sól,
  • kurkuma,
  • słodka papryka,
  • ostra papryka,
  • curry.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyść i pokrój w kilkucentymetrowe kawałki.
  2. Do miseczki wbij jajko. Dopraw do smaku solą, kurkumą, curry oraz słodką i ostrą papryką. Roztrzep i utrzyj, aż do połączenia.
  3. Płatki przesyp na płaskie naczynie i gnieć palcami lub łyżką, aż do pokruszenia na małe kawałeczki (dla ułatwienia możesz umieścić płatki w woreczku foliowym). 
  4. Kawałki mięsa zamaczaj w jajku z przyprawami, a następnie obtaczaj w płatkach kukurydzianych.
  5. Przełóż kawałki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiając między nimi trochę miejsca.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piecz do prawidłowej obórki termicznej i zarumienienia, czyli przez około 15-20 min.
  7. Przełóż na talerz. Zjedz na ciepło lub na zimno.
pieczone nuggetsy z kurczaka 8
Nuggetsy przełóż na talerz
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione