W Holandii jedzą częściej niż kebaba. Pyszny fast food zrobisz łatwo w domu
Choć w Polsce króluje kebab, w Holandii numerem jeden jest kapsalon – warstwowe danie z frytkami, mięsem, serem i świeżymi warzywami. To prawdziwy klasyk fast foodu, który można przygotować także w domu. Smakuje obłędnie, jest sycący i wygląda tak apetycznie, że znika w kilka chwil.
To połączenie chrupiących frytek, soczystego kurczaka, ciągnącego się sera i świeżych warzyw tworzy wyjątkowy balans smaków. Nic dziwnego, że Holendrzy pokochali kapsalon – jest sycący jak kebab, a jednocześnie bardziej kolorowy i orzeźwiający.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Shoarma z foremki - jeszcze smaczniejsza niż kebab
Przepis na kapsalon
To danie łączy w sobie wszystko, co najlepsze – chrupiące frytki, soczystego kurczaka, ciągnący się ser i świeże warzywa. Zrobisz je szybko i bez trudu, a efekt? Smakuje dokładnie tak, jak w holenderskim barze z fast foodem.
Warstwa z frytkami:
- 400 g frytek mrożonych,
- ½ łyżeczki suszonego czosnku,
- ½ łyżeczki oregano,
- ½ łyżeczki soli.
Kurczak:
- 2 piersi z kurczaka,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- ½ łyżeczki mielonego imbiru,
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego,
- ½ łyżeczki curry,
- ½ łyżeczki czosnku suszonego,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki białego pieprzu,
- 2-3 łyżki oleju roślinnego.
Sos:
- 100 g jogurtu greckiego,
- ½ łyżeczki suszonego czosnku,
- szczypta soli i pieprzu.
Dodatki:
- ½ sałaty lodowej,
- 1 pomidor,
- ½ ogórka szklarniowego,
- 6-8 plastrów żółtego sera.
Sposób przygotowania:
- Piekę frytki w piekarniku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy są prawie gotowe, posypuję je suszonym czosnkiem, oregano i solą, by nabrały aromatu.
- Pierś z kurczaka kroję w paseczki, marynuję w przyprawach z olejem, a następnie smażę na złoty kolor.
- Jogurt mieszam z czosnkiem, solą i pieprzem. To prosty, lekki dodatek, który świetnie równoważy smaki.
- Na dnie żaroodpornego naczynia układam frytki, na nie mięso, a całość przykrywam plastrami sera. Zapiekam chwilę w piekarniku, aż ser się rozpuści.
- Po wyjęciu z piekarnika na wierzch dodaję posiekaną sałatę, ogórka i pomidora. Polewam sosem jogurtowym.
Skąd wziął się kapsalon?
Choć dziś kapsalon jest jednym z najpopularniejszych fast foodów w Holandii, jego historia jest stosunkowo młoda. Powstał w Rotterdamie w 2003 roku. Wymyślił go właściciel lokalnego salonu fryzjerskiego, który chciał mieć swoje ulubione smaki w jednym pudełku – frytki, mięso, ser i świeże warzywa. Zamawiał to danie regularnie w pobliskim barze, a kucharze nazwali je po prostu "kapsalon", czyli… "salon fryzjerski" w języku niderlandzkim.
Pomysł szybko podbił serca mieszkańców, a później rozprzestrzenił się na całą Holandię i inne kraje. Dziś kapsalon to prawdziwa legenda street foodu – prosty, sycący i niezwykle popularny, jedzony częściej niż kebab.