W Holandii jedzą częściej niż kebaba. Pyszny fast food zrobisz łatwo w domu

Choć w Polsce króluje kebab, w Holandii numerem jeden jest kapsalon – warstwowe danie z frytkami, mięsem, serem i świeżymi warzywami. To prawdziwy klasyk fast foodu, który można przygotować także w domu. Smakuje obłędnie, jest sycący i wygląda tak apetycznie, że znika w kilka chwil.

Kapsalon to popularny fast food w HolandiiKapsalon to popularny fast food w Holandii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

To połączenie chrupiących frytek, soczystego kurczaka, ciągnącego się sera i świeżych warzyw tworzy wyjątkowy balans smaków. Nic dziwnego, że Holendrzy pokochali kapsalon – jest sycący jak kebab, a jednocześnie bardziej kolorowy i orzeźwiający.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Shoarma z foremki - jeszcze smaczniejsza niż kebab

Przepis na kapsalon

To danie łączy w sobie wszystko, co najlepsze – chrupiące frytki, soczystego kurczaka, ciągnący się ser i świeże warzywa. Zrobisz je szybko i bez trudu, a efekt? Smakuje dokładnie tak, jak w holenderskim barze z fast foodem.

Warstwa z frytkami:

  • 400 g frytek mrożonych,
  • ½ łyżeczki suszonego czosnku,
  • ½ łyżeczki oregano,
  • ½ łyżeczki soli.

Kurczak:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru,
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego,
  • ½ łyżeczki curry,
  • ½ łyżeczki czosnku suszonego,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki białego pieprzu,
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego.

Sos:

  • 100 g jogurtu greckiego,
  • ½ łyżeczki suszonego czosnku,
  • szczypta soli i pieprzu.

Dodatki:

  • ½ sałaty lodowej,
  • 1 pomidor,
  • ½ ogórka szklarniowego,
  • 6-8 plastrów żółtego sera.


Sposób przygotowania:

  1. Piekę frytki w piekarniku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy są prawie gotowe, posypuję je suszonym czosnkiem, oregano i solą, by nabrały aromatu.
  2. Pierś z kurczaka kroję w paseczki, marynuję w przyprawach z olejem, a następnie smażę na złoty kolor.
  3. Jogurt mieszam z czosnkiem, solą i pieprzem. To prosty, lekki dodatek, który świetnie równoważy smaki.
  4. Na dnie żaroodpornego naczynia układam frytki, na nie mięso, a całość przykrywam plastrami sera. Zapiekam chwilę w piekarniku, aż ser się rozpuści.
  5. Po wyjęciu z piekarnika na wierzch dodaję posiekaną sałatę, ogórka i pomidora. Polewam sosem jogurtowym.

Skąd wziął się kapsalon?

Choć dziś kapsalon jest jednym z najpopularniejszych fast foodów w Holandii, jego historia jest stosunkowo młoda. Powstał w Rotterdamie w 2003 roku. Wymyślił go właściciel lokalnego salonu fryzjerskiego, który chciał mieć swoje ulubione smaki w jednym pudełku – frytki, mięso, ser i świeże warzywa. Zamawiał to danie regularnie w pobliskim barze, a kucharze nazwali je po prostu "kapsalon", czyli… "salon fryzjerski" w języku niderlandzkim.


Pomysł szybko podbił serca mieszkańców, a później rozprzestrzenił się na całą Holandię i inne kraje. Dziś kapsalon to prawdziwa legenda street foodu – prosty, sycący i niezwykle popularny, jedzony częściej niż kebab.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟