Na obiad podaję shoarmę z foremki. Nawet najlepszy kebab może się schować
Drobiowa shoarma z foremki to pyszny przepis na obiad inspirowany klasyką street foodu. Smak jest o niebo lepszy niż z najlepszej budki z kebabem, a samo danie na dodatek jest lżejsze i zdrowsze.
Shoarma to danie, które podbiło serca wielu smakoszy na całym świecie. Wywodzi się z kuchni bliskowschodniej, gdzie powstaje najczęściej z baraniny lub wołowiny. Wersja z kurczakiem staje się jednak coraz popularniejsza ze względu na delikatne mięso, uniwersalność i dostępność. Mięso marynuje się, a później piecze na pionowym rożnie. W trakcie pieczenia skrawa się kawałki mięsa i podaje w towarzystwie warzyw, pity i sosów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Shoarma z foremki - jeszcze smaczniejsza niż kebab
Shoarma z kurczaka - przepis na domowego kebaba
Zamiast zastanawiać się, jak zrobić pionowy rożen w piekarniku, postaw na żaroodporną formę. Do tego aromatyczna mieszanka przypraw, trochę cebuli i wyciągasz mięso tak smaczne, że aż ciężko powstrzymać się od podjadania prosto z foremki.
Zamiast piersi z kurczaka, postaw na mięso z udek. Jest soczyste, miękkie i idealnie sprawdza się w takich potrawach. Udka możesz wytrybować samodzielnie lub kupić już gotowe mięso w markecie.
Składniki:
- 1 kg mięsa z udek kurczaka,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 1 łyżeczka curry,
- pół łyżeczki imbiru,
- pół łyżeczki pieprzu,
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 3/4 łyżki soli
- 2 cebule
Sposób przygotowania:
Krok 1. Mięso z udek pokrój w mniejsze kawałki i przełóż do miski. Dodaj oliwę, słodką paprykę, suszony czosnek, curry, imbir, pieprz cayenne, sól oraz gałkę muszkatołową i dokładnie wymieszaj.
Krok 2. Cebulę obierz i pokrój w pióra. Część wyłóż na dno prostokątnej formy o wymiarach ok. 12 x 10 x 24 cm. Następnie wyłóż mięso i pozostałą cebulę. Przykryj całość folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 1 godzinę. Po tym czasie zdejmij folię i zapiekaj jeszcze przez 30 minut.
Krok 3. Po tym czasie odwróć foremkę, by wyjąć ze środka upieczone mięso i pokrój je w mniejsze kawałki.
Krok 4. Gotowe mięso podaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakuje z frytkami, sałatką ze świeżych warzyw i ulubionymi sosami.