Na obiad podaję shoarmę z foremki. Nawet najlepszy kebab może się schować

Drobiowa shoarma z foremki to pyszny przepis na obiad inspirowany klasyką street foodu. Smak jest o niebo lepszy niż z najlepszej budki z kebabem, a samo danie na dodatek jest lżejsze i zdrowsze.

Shoarma z kurczakiemShoarma z kurczakiem
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Shoarma to danie, które podbiło serca wielu smakoszy na całym świecie. Wywodzi się z kuchni bliskowschodniej, gdzie powstaje najczęściej z baraniny lub wołowiny. Wersja z kurczakiem staje się jednak coraz popularniejsza ze względu na delikatne mięso, uniwersalność i dostępność. Mięso marynuje się, a później piecze na pionowym rożnie. W trakcie pieczenia skrawa się kawałki mięsa i podaje w towarzystwie warzyw, pity i sosów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Shoarma z foremki - jeszcze smaczniejsza niż kebab

Shoarma z kurczaka - przepis na domowego kebaba

Zamiast zastanawiać się, jak zrobić pionowy rożen w piekarniku, postaw na żaroodporną formę. Do tego aromatyczna mieszanka przypraw, trochę cebuli i wyciągasz mięso tak smaczne, że aż ciężko powstrzymać się od podjadania prosto z foremki.

Zamiast piersi z kurczaka, postaw na mięso z udek. Jest soczyste, miękkie i idealnie sprawdza się w takich potrawach. Udka możesz wytrybować samodzielnie lub kupić już gotowe mięso w markecie.

Składniki:

  • 1 kg mięsa z udek kurczaka,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1 łyżeczka curry,
  • pół łyżeczki imbiru,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 3/4 łyżki soli
  • 2 cebule

Sposób przygotowania:

Krok 1. Mięso z udek pokrój w mniejsze kawałki i przełóż do miski. Dodaj oliwę, słodką paprykę, suszony czosnek, curry, imbir, pieprz cayenne, sól oraz gałkę muszkatołową i dokładnie wymieszaj.

Mięso w aromatycznych przyprawach
Mięso w aromatycznych przyprawach © Pyszności

Krok 2. Cebulę obierz i pokrój w pióra. Część wyłóż na dno prostokątnej formy o wymiarach ok. 12 x 10 x 24 cm. Następnie wyłóż mięso i pozostałą cebulę. Przykryj całość folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 1 godzinę. Po tym czasie zdejmij folię i zapiekaj jeszcze przez 30 minut.

Mięso gotowe do zapiekania
Mięso gotowe do zapiekania © Pyszności

Krok 3. Po tym czasie odwróć foremkę, by wyjąć ze środka upieczone mięso i pokrój je w mniejsze kawałki.

Mięso jest miękkie i łatwe do krojenia
Mięso jest miękkie i łatwe do krojenia © Pyszności

Krok 4. Gotowe mięso podaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakuje z frytkami, sałatką ze świeżych warzyw i ulubionymi sosami.

Shoarma z kurczakiem
Shoarma z kurczakiem © Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟