PrzepisDania mięsneNa obiad podaję shoarmę z foremki. Nawet najlepszy kebab może się schować

Na obiad podaję shoarmę z foremki. Nawet najlepszy kebab może się schować

Drobiowa shoarma z foremki to pyszny przepis na obiad inspirowany klasyką street foodu. Smak jest o niebo lepszy niż z najlepszej budki z kebabem, a samo danie na dodatek jest lżejsze i zdrowsze.

Shoarma z kurczakiem
Shoarma z kurczakiem
Źródło zdjęć: © Pyszności

Shoarma to danie, które podbiło serca wielu smakoszy na całym świecie. Wywodzi się z kuchni bliskowschodniej, gdzie powstaje najczęściej z baraniny lub wołowiny. Wersja z kurczakiem staje się jednak coraz popularniejsza ze względu na delikatne mięso, uniwersalność i dostępność. Mięso marynuje się, a później piecze na pionowym rożnie. W trakcie pieczenia skrawa się kawałki mięsa i podaje w towarzystwie warzyw, pity i sosów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Shoarma z foremki - jeszcze smaczniejsza niż kebab

Shoarma z kurczaka - przepis na domowego kebaba

Zamiast zastanawiać się, jak zrobić pionowy rożen w piekarniku, postaw na żaroodporną formę. Do tego aromatyczna mieszanka przypraw, trochę cebuli i wyciągasz mięso tak smaczne, że aż ciężko powstrzymać się od podjadania prosto z foremki.

Zamiast piersi z kurczaka, postaw na mięso z udek. Jest soczyste, miękkie i idealnie sprawdza się w takich potrawach. Udka możesz wytrybować samodzielnie lub kupić już gotowe mięso w markecie.

Składniki:

  • 1 kg mięsa z udek kurczaka,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1 łyżeczka curry,
  • pół łyżeczki imbiru,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 3/4 łyżki soli
  • 2 cebule

Sposób przygotowania:

Krok 1. Mięso z udek pokrój w mniejsze kawałki i przełóż do miski. Dodaj oliwę, słodką paprykę, suszony czosnek, curry, imbir, pieprz cayenne, sól oraz gałkę muszkatołową i dokładnie wymieszaj.

Mięso w aromatycznych przyprawach
Mięso w aromatycznych przyprawach© Pyszności

Krok 2. Cebulę obierz i pokrój w pióra. Część wyłóż na dno prostokątnej formy o wymiarach ok. 12 x 10 x 24 cm. Następnie wyłóż mięso i pozostałą cebulę. Przykryj całość folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 1 godzinę. Po tym czasie zdejmij folię i zapiekaj jeszcze przez 30 minut.

Mięso gotowe do zapiekania
Mięso gotowe do zapiekania© Pyszności

Krok 3. Po tym czasie odwróć foremkę, by wyjąć ze środka upieczone mięso i pokrój je w mniejsze kawałki.

Mięso jest miękkie i łatwe do krojenia
Mięso jest miękkie i łatwe do krojenia© Pyszności

Krok 4. Gotowe mięso podaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakuje z frytkami, sałatką ze świeżych warzyw i ulubionymi sosami.

Shoarma z kurczakiem
Shoarma z kurczakiem© Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepiswideoInspiracje

Wybrane dla Ciebie