Ta czerwona przyprawa działa cuda. Pomaga w obniżeniu cukru, cholesterolu i usprawnia trawienie

Papryka słodka mielona to przyprawa, której nie może zabraknąć w żadnej kuchni. Nie tylko podkreśla smak i zapach naszych ulubionych dań, ale także dba o nasze zdrowie i urodę. Zawiera wiele substancji, które mają pozytywny wpływ na nasz układ odpornościowy, krwionośny, trawienny i nerwowy.

Papryka słodka. Dlaczego warto sięgać po tę przyprawę?
Papryka słodka. Dlaczego warto sięgać po tę przyprawę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

23.02.2024 10:03

Papryka słodka mielona nie tylko nadaje potrawom pięknego koloru i aromatu, ale także wykazuje wiele korzyści dla naszego zdrowia. Ma w sobie mnóstwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które wspomagają nasz organizm w walce z chorobami i infekcjami. Poznaj właściwości tej niezwykłej przyprawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Słodka papryka mielona. Dlaczego warto sięgać po tę przyprawę?

Papryka słodka mielona jest bogatym źródłem witaminy C, która wzmacnia naszą odporność, chroni nas przed przeziębieniami i infekcjami, a także wspiera produkcję kolagenu, który jest niezbędny dla zdrowia skóry, włosów i paznokci. Przyprawa ta może również regulować poziom cukru we krwi.

Papryka słodka mielona zawiera także dużo beta-karotenu, który jest prekursorem witaminy A. Witamina A jest ważna dla zdrowia oczu, błon śluzowych i układu oddechowego. Beta-karoten ma także właściwości przeciwutleniające, które chronią nasze komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Wolne rodniki są odpowiedzialne za procesy starzenia się i powstawanie wielu chorób, takich jak nowotwory, choroby serca czy cukrzyca. Jedna łyżka czerwonej papryki zapewnia 100 proc. dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę A.

Słodka papryka
Słodka papryka © Pixabay

Słodka papryka. Właściwości przyprawy

Co więcej, w badaniach naukowych dowiedziono, że antyoksydanty zawarte w słodkiej papryce mielonej mają zdolność do znacznego obniżania poziomu cholesterolu LDL, który jest niekorzystny dla serca, jednocześnie zwiększając cholesterol HDL, czyli ten dobry dla zdrowia.

Papryka słodka mielona ma także korzystny wpływ na nasz układ trawienny. Zawiera błonnik pokarmowy, który reguluje pracę jelit, zapobiega zaparciom i obniża poziom cholesterolu. Papryka słodka mielona pobudza także wydzielanie soków żołądkowych i śliny, co ułatwia trawienie i poprawia apetyt. Papryka słodka mielona ma także działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, dzięki czemu chroni nas przed infekcjami i stanami zapalnymi układu pokarmowego.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie