Ta czerwona przyprawa działa cuda. Pomaga w obniżeniu cukru, cholesterolu i usprawnia trawienie

Papryka słodka mielona to przyprawa, której nie może zabraknąć w żadnej kuchni. Nie tylko podkreśla smak i zapach naszych ulubionych dań, ale także dba o nasze zdrowie i urodę. Zawiera wiele substancji, które mają pozytywny wpływ na nasz układ odpornościowy, krwionośny, trawienny i nerwowy.

Papryka słodka. Dlaczego warto sięgać po tę przyprawę? Papryka słodka. Dlaczego warto sięgać po tę przyprawę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Papryka słodka mielona nie tylko nadaje potrawom pięknego koloru i aromatu, ale także wykazuje wiele korzyści dla naszego zdrowia. Ma w sobie mnóstwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które wspomagają nasz organizm w walce z chorobami i infekcjami. Poznaj właściwości tej niezwykłej przyprawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem przygotujesz delikatne i mega soczyste kotlety w śląskim wydaniu

Słodka papryka mielona. Dlaczego warto sięgać po tę przyprawę?

Papryka słodka mielona jest bogatym źródłem witaminy C, która wzmacnia naszą odporność, chroni nas przed przeziębieniami i infekcjami, a także wspiera produkcję kolagenu, który jest niezbędny dla zdrowia skóry, włosów i paznokci. Przyprawa ta może również regulować poziom cukru we krwi.

Papryka słodka mielona zawiera także dużo beta-karotenu, który jest prekursorem witaminy A. Witamina A jest ważna dla zdrowia oczu, błon śluzowych i układu oddechowego. Beta-karoten ma także właściwości przeciwutleniające, które chronią nasze komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Wolne rodniki są odpowiedzialne za procesy starzenia się i powstawanie wielu chorób, takich jak nowotwory, choroby serca czy cukrzyca. Jedna łyżka czerwonej papryki zapewnia 100 proc. dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę A.

Słodka papryka
Słodka papryka © Pixabay

Słodka papryka. Właściwości przyprawy

Co więcej, w badaniach naukowych dowiedziono, że antyoksydanty zawarte w słodkiej papryce mielonej mają zdolność do znacznego obniżania poziomu cholesterolu LDL, który jest niekorzystny dla serca, jednocześnie zwiększając cholesterol HDL, czyli ten dobry dla zdrowia.

Papryka słodka mielona ma także korzystny wpływ na nasz układ trawienny. Zawiera błonnik pokarmowy, który reguluje pracę jelit, zapobiega zaparciom i obniża poziom cholesterolu. Papryka słodka mielona pobudza także wydzielanie soków żołądkowych i śliny, co ułatwia trawienie i poprawia apetyt. Papryka słodka mielona ma także działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, dzięki czemu chroni nas przed infekcjami i stanami zapalnymi układu pokarmowego.

Wybrane dla Ciebie

Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek