Nie uwierzysz, że coś tak pysznego i pożywnego wychodzi z mikrofalówki. Ekspresowy przepis

Chilaquiles z mikrofali to pomysł na błyskawiczne, a jednocześnie niezwykle apetyczne danie inspirowane kuchnią meksykańską. Klasyczna wersja tej potrawy powstaje z podsmażanych kawałków tortilli zanurzonych w pikantnym sosie pomidorowym, z dodatkiem sera, cebuli i śmietany. Moja wersja jest prostsza, delikatniejsza i gotowa dosłownie w kilka minut, bez potrzeby smażenia czy brudzenia wielu garnków.
Wymieszaj składniki i włóż do mikrofalówki. Następnie wyciągnij gotowe danie i rozłóż na górze śmietanę oraz resztę nachosówWymieszaj składniki i włóż do mikrofalówki. Następnie wyciągnij gotowe danie i rozłóż na górze śmietanę oraz resztę nachosów

Wystarczy pokrojona tortilla, jajko, odrobina mleka, koncentratu pomidorowego, starty ser i przyprawy. W kilka chwil, przy pomocy mikrofalówki, powstaje sycący, rozgrzewający posiłek, który smakuje jak z knajpki na południu Meksyku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki, chrupiący i pełen smaku. Zamiast podawać bób z masłem, robię tę mieszankę

To świetna opcja na szybkie śniadanie, późną kolację albo ciepły lunch bez wysiłku. Danie zawiera nie tylko białko i wapń, ale także cenne witaminy i mikroelementy. A najważniejsze, że smakuje zaskakująco dobrze jak na coś, co powstało w kuchence mikrofalowej. Jak zrobić chilaquiles z mikrofalówki? Poznaj prosty przepis na śniadanie z mikrofali!

Chilaquiles z mikrofalówki

Składniki na nachosy z tortilli z mikrofalówki:

  • 1 placek tortilli kukurydzianej,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz ziołowy,
  • bazylia,
  • chilli,
  • wędzona słodka papryka.

Chilaquiles:

  • 1 jajko kurze,
  • 1 plaster sera żółtego,
  • 2 łyżki mleka 2 proc.,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka śmietany 12 proc.,
  • sól, pieprz.
  • chilli,
  • wędzona słodka papryka.
Chilaquiles przepis
Przygotuj nachosy z tortilli

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj nachosy: Wymieszaj oliwę z przyprawami, posmaruj tortillę, pokrój ją w trójkąty i podgrzewaj w mikrofalówce 2-3 minuty, aż zrobi się chrupiąca.
  2. W miseczce roztrzep jajko z mlekiem, dopraw solą, pieprzem i chilli. Dodaj starty lub drobno pokrojony ser oraz koncentrat pomidorowy i wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Wsyp pokruszone nachosy (połowę porcji) i ponownie połącz składniki.
  4. Wstaw do mikrofalówki na 2-3 minuty, czyli do momentu ścięcia się jajka. Po wyjęciu na wierzch wyłóż resztę nachosów i śmietanę.
Chilaquiles przepis
Wymieszaj składniki i włóż do mikrofalówki. Następnie wyciągnij gotowe danie i rozłóż na górze śmietanę oraz resztę nachosów
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom