Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają

Nuggetsy z kalafiora to idealna propozycja dla tych, którzy szukają zdrowszych alternatyw dla klasycznych dań typu fast food. Są lekkie, chrupiące i pełne smaku, a przy tym nie zawierają ani grama mięsa. To kalafior odgrywa tu główną rolę. Choć często jest niedoceniany to wyjątkowo wszechstronny i pełen cennych wartości odżywczych składnik.
Wyłóż na talerzWyłóż na talerz

Kalafior to obszerne źródło składników odżywczych. Zawiera witaminy C, K, A oraz te z grupy B, w tym kwas foliowy, który wspiera układ nerwowy i odporność. Jest także źródłem błonnika, dzięki czemu wspomaga trawienie i daje uczucie sytości na długo. Zawarte w nim antyoksydanty i związki siarki wykazują działanie przeciwzapalne i ochronne, więc jest ważnym elementem diety wspierającej zdrowie jelit oraz profilaktykę chorób przewlekłych.

W wersji nuggetsowej kalafior otrzymuje zupełnie nowe oblicze. Podzielony jest na mniejsze kawałki, panierowany w pokruszonych płatkach kukurydzianych i pieczony do uzyskania złocistej, chrupiącej skórki. Otrzymamy mięsiste w środku, chrupiące na zewnątrz kąski, które z powodzeniem zastępują klasyczne nuggetsy z kurczaka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca surówka z ogórków małosolnych. Idealna na lato

Przepis na nuggetsy z kalafiora

To danie doskonale sprawdzi się na zdrowy obiad, przekąskę lub kolację, zarówno dla wegetarian, jak i osób, które po prostu chcą jeść mniej mięsa, nie rezygnując przy tym z przyjemności jedzenia. Świetnie komponują się z różnymi sosami, np. jogurtowym z czosnkiem, pomidorowym albo z dodatkiem pasty tahini. Nuggetsy z kalafiora udowadniają, że kuchnia roślinna potrafi być naprawdę pyszna i satysfakcjonująca.

Składniki:

  • pół małego kalafiora (200 g),
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy (30 g),
  • 1 szkl. płatków kukurydzianych (30 g),
  • 1 ząbek czosnku (5 g),
  • sól,
  • pieprz,
  • wędzona słodka papryka,
  • woda.

Sposób przygotowania:

Nuggetsy z kalafiora przepis
Ugotuj kalafiora

Krok 1. Kalafiora ugotuj do średniej miękkości.

Nuggetsy z kalafiora przepis
Przygotuj ciasto

Krok 2. W miseczce umieść mąkę, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i słodką wędzoną paprykę. Dolej około 1/4 szklanki wody i mieszaj oraz ucieraj tak długo, aż uzyskasz jednolitą, gładką konsystencję (bez grudek). W razie potrzeby dolej jeszcze trochę wody.

Nuggetsy z kalafiora przepis
Obtocz kawałki kalafiora w cieście i płatkach

Krok 3. Płatki kukurydziane drobno pokrusz (dla ułatwienia możesz umieścić płatki w woreczku foliowym i wtedy pokruszyć). Płatki przesyp na płaskie naczynie. Kawałki kalafiora zamaczaj w cieście i obtaczaj w płatkach kukurydzianych.

Nuggetsy z kalafiora przepis
Przełóż na blachę i włóż do piekarnika

Krok 4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Następnie układaj kawałki na blachę – zachowaj niewielkie odstępy między każdym. Wstaw do piekarnika. Piecz do uzyskania złotego koloru i chrupiącej skórki, czyli przez około 15-20 minut.

Nuggetsy z kalafiora przepis
Wyłóż na talerz

Krok 5. Przełóż na talerz. 

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów