Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Kalafior to obszerne źródło składników odżywczych. Zawiera witaminy C, K, A oraz te z grupy B, w tym kwas foliowy, który wspiera układ nerwowy i odporność. Jest także źródłem błonnika, dzięki czemu wspomaga trawienie i daje uczucie sytości na długo. Zawarte w nim antyoksydanty i związki siarki wykazują działanie przeciwzapalne i ochronne, więc jest ważnym elementem diety wspierającej zdrowie jelit oraz profilaktykę chorób przewlekłych.
W wersji nuggetsowej kalafior otrzymuje zupełnie nowe oblicze. Podzielony jest na mniejsze kawałki, panierowany w pokruszonych płatkach kukurydzianych i pieczony do uzyskania złocistej, chrupiącej skórki. Otrzymamy mięsiste w środku, chrupiące na zewnątrz kąski, które z powodzeniem zastępują klasyczne nuggetsy z kurczaka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiąca surówka z ogórków małosolnych. Idealna na lato
Przepis na nuggetsy z kalafiora
To danie doskonale sprawdzi się na zdrowy obiad, przekąskę lub kolację, zarówno dla wegetarian, jak i osób, które po prostu chcą jeść mniej mięsa, nie rezygnując przy tym z przyjemności jedzenia. Świetnie komponują się z różnymi sosami, np. jogurtowym z czosnkiem, pomidorowym albo z dodatkiem pasty tahini. Nuggetsy z kalafiora udowadniają, że kuchnia roślinna potrafi być naprawdę pyszna i satysfakcjonująca.
Składniki:
- pół małego kalafiora (200 g),
- 3 łyżki mąki z ciecierzycy (30 g),
- 1 szkl. płatków kukurydzianych (30 g),
- 1 ząbek czosnku (5 g),
- sól,
- pieprz,
- wędzona słodka papryka,
- woda.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Kalafiora ugotuj do średniej miękkości.
Krok 2. W miseczce umieść mąkę, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i słodką wędzoną paprykę. Dolej około 1/4 szklanki wody i mieszaj oraz ucieraj tak długo, aż uzyskasz jednolitą, gładką konsystencję (bez grudek). W razie potrzeby dolej jeszcze trochę wody.
Krok 3. Płatki kukurydziane drobno pokrusz (dla ułatwienia możesz umieścić płatki w woreczku foliowym i wtedy pokruszyć). Płatki przesyp na płaskie naczynie. Kawałki kalafiora zamaczaj w cieście i obtaczaj w płatkach kukurydzianych.
Krok 4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Następnie układaj kawałki na blachę – zachowaj niewielkie odstępy między każdym. Wstaw do piekarnika. Piecz do uzyskania złotego koloru i chrupiącej skórki, czyli przez około 15-20 minut.
Krok 5. Przełóż na talerz.