Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie

Ryż z kalafiora to sprytny kulinarny trik, który potrafi całkowicie odmienić sposób myślenia o zdrowym jedzeniu. Choć na pierwszy rzut oka przypomina klasyczny ryż, w rzeczywistości jest czymś zupełnie innym i właśnie w tym tkwi jego siła. Jest lżejszy, delikatniejszy, a przy tym pełen cennych składników odżywczych. Kalafiorowy ryż świetnie sprawdza się jako baza do wielu dań, od wytrawnych misek po tradycyjne obiady w lżejszej formie.

Ryż z kalafiora to świetna alternatywa dla klasycznegoRyż z kalafiora to świetna alternatywa dla klasycznego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | DITSARAPHAN

Kalafior to niskokaloryczne warzywo o wysokiej zawartości witaminy C, witaminy K, kwasu foliowego oraz błonnika, który wspiera trawienie i daje uczucie sytości. Zawarte w nim antyoksydanty pomagają chronić komórki przed stresem oksydacyjnym i wspierają naturalną odporność organizmu. A co najważniejsze, przygotowany w formie ryżu kalafior otrzymuje zupełnie nową konsystencję i staje się pyszną alternatywą dla klasycznych dodatków skrobiowych.

W zależności od tego, czy ryż z kalafiora ugotujesz na parze, podsmażysz na oliwie, czy połączysz z ulubionymi przyprawami, za każdym razem uzyskasz inne, ciekawe danie. Można dodać do niego świeże zioła, sosy jogurtowe, pasty warzywne albo po prostu podać z pieczonym kurczakiem lub rybą, a efekt zawsze będzie lekki, sycący i pełen smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Biorę obieraczkę i robię najsmaczniejszą surówkę z młodej kapusty. Pasuje do wszystkiego

Przepis na ryż z kalafiora

To idealna propozycja dla osób na diecie redukcyjnej, niskowęglowodanowej, bezglutenowej lub po prostu dla tych, którzy chcą przemycić więcej warzyw do swojego jadłospisu, bez rezygnowania z ulubionych smaków. Jeśli jeszcze nie znasz kalafiorowego ryżu, czas to zmienić, ponieważ zaskoczy cię, jak bardzo można go polubić.

Składniki:

  • kalafior,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Jak zrobić ryż z kalafiora?
Przygotuj kalafiora

Krok 1. Kalafiora obierz, umyj i osusz. Następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 

Jak zrobić ryż z kalafiora?
Usmaż do osiągnięcia preferowanej konsystencji
Jak zrobić ryż z kalafiora?
Lub ugotuj do osiągnięcia preferowanej konsystencji

Krok 2. SMAŻENIE: Rozgrzej patelnię. Po chwili włóż kalafiora. Smaż do lekkiego zarumienienia i miękkości, czyli przez około 5-10 minut. Co chwilę mieszaj.

GOTOWANIE: W rondelku zagotuj wodę (ilość wody dostosuj tak, aby było jej 2-3 razy więcej niż kalafiora). Gdy woda się zagotuje, wrzuć kalafiora. Gotuj do miękkości, czyli przez około 5-10 minut, a następnie odcedź.

Jak zrobić ryż z kalafiora?
Przełóż do wygodnego naczynia

Krok 3. Przełóż do wygodnego naczynia i dopraw do smaku solą. 

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej