Omlet pełen witaminy C. Pomoże ci mieć gładką cerę i więcej siły na cały dzień

Omlet na słodko z kiwi to śniadanie, które łączy w sobie puszystą, delikatną konsystencję jajek z orzeźwiającą słodyczą owoców. To danie nie tylko rozpieszcza podniebienie, ale też działa jak naturalny zastrzyk energii i składników odżywczych, które wspierają skórę, odporność i witalność na cały dzień.
Omlet przełóż na talerz i na górze rozłóż kiwiOmlet przełóż na talerz i na górze rozłóż kiwi

Jajka są tu bazą i fundamentem wartości odżywczych. Dostarczają pełnowartościowe białko, które pomaga utrzymać uczucie sytości na długo, a także witaminy z grupy B, niezbędne do prawidłowego metabolizmu. Zawarta w nich witamina D wspiera kości i układ odpornościowy, a cynk i żelazo wspomagają regenerację komórek i utrzymanie zdrowej skóry.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy placek z jagodami i pianką bezową. Na jednym kawałku trudno skończyć

Kiwi to prawdziwa bomba witaminy C, ponieważ już porcja tych soczystych owoców może pokryć dzienne zapotrzebowanie. Wspomaga ona syntezę kolagenu, dzięki czemu skóra staje się gładsza i bardziej elastyczna. Dodatkowo kiwi dostarcza błonnik wspierający trawienie, witaminę K dbającą o prawidłową krzepliwość krwi oraz naturalne antyoksydanty, które neutralizują wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia.

Taki omlet to idealny wybór na początek dnia, ponieważ jest lekki, a przy tym sycący, pełen świeżego smaku i naturalnych składników, które dodadzą energii i zadbają o piękny wygląd od wewnątrz. Można go podać z odrobiną jogurtu, miodu lub listkami mięty, aby stworzyć śniadanie, które wygląda i smakuje jak z najlepszej kawiarni. Jak zrobić omlet na słodko?

Omlet na słodko z kiwi przepis
Przygotuj kiwi

Omlet na słodko z kiwi

Składniki:

  • 3 duże jajka,
  • 1 kiwi,
  • 1/5 szklanki mleka 2 proc.,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego,
  • 2 łyżki erytrytolu,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Kiwi umyj, obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Jajka umyj ciepłą wodą, osusz i rozbij – białka starannie (nie może być nawet odrobiny żółtka) wbij do czystego i suchego wysokiego naczynia np. pojemnika do blendera, a żółtka do miseczki.
  2. Do białka dodaj szczyptę soli i ubij mikserem lub trzepaczką kuchenną na sztywną pianę. 
  3. Żółtka w osobnej misce rozmieszaj z mlekiem i słodzikiem. Bardzo delikatnie połącz pianę z białek z rozmieszanymi żółtkami. Dokładnie wymieszaj łagodnymi ruchami.
  4. Na patelni rozgrzej i rozprowadź po całej powierzchni olej. Po chwili przełóż jajeczną masę. Wygładź z góry. Smaż na małym ogniu pod przykryciem.
  5. Po około 5 minutach przełóż na drugą stronę i smaż jeszcze przez około 2-3 min. Pilnuj, aby nie przypalić omleta.
  6. Gotowego omleta przełóż na talerz. Na górze rozłóż kiwi. Zjedz od razu po przygotowaniu.
Omlet na słodko z kiwi przepis
Omlet przełóż na talerz i na górze rozłóż kiwi
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gdy nie mam czasu gotować wrzucam kilka produktów do piekarnika. Wychodzi najlepszy makaron
Gdy nie mam czasu gotować wrzucam kilka produktów do piekarnika. Wychodzi najlepszy makaron
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?