Organizm woła o wsparcie? To danie zaspokaja niedobory szybciej niż suplementy

Wątróbka z cebulą w nowej odsłonie to danie, które łączy w sobie domowy smak z nutą kulinarnej świeżości. Dodatek octu balsamicznego delikatnie łagodzi jej charakterystyczny aromat, chilli nadaje lekką ostrość, a słodka papryka wprowadza przyjemne ciepło. Takie połączenie powoduje, że potrawa staje się bardziej wyrazista i nowoczesna, ale nie traci przy tym swojego tradycyjnego uroku.
wątróbkaGotową wątróbkę wyłóż na talerz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Sebastian Radu

Wątróbka drobiowa to prawdziwa bomba odżywcza. Jest niskokaloryczna, pełna białka, witamin i minerałów. To jedno z najbogatszych źródeł witaminy A i B12, a także żelaza w formie najlepiej przyswajalnej przez organizm. Dzięki temu skutecznie wspiera produkcję czerwonych krwinek, pomaga przy anemii i wzmacnia odporność. Obecny w niej kwas foliowy, jest kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i szczególnie istotny dla kobiet w ciąży lub planujących dziecko. Witaminy z grupy B dodatkowo poprawiają metabolizm, wspierają koncentrację i pomagają radzić sobie ze zmęczeniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z wędzonym kurczakiem. Znika ze stołu szybciej niż się ją robi

Cebula, która towarzyszy wątróbce, wnosi nie tylko aromat, ale też wartości zdrowotne. Zawiera związki siarkowe działające przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, witaminę C, błonnik oraz silne antyoksydanty, takie jak kwercetyna, które wspierają serce i chronią komórki przed stresem oksydacyjnym.

To danie nie tylko zaspokaja głód, ale realnie wspiera organizm, ponieważ dostarcza składniki, których często brakuje w codziennej diecie.Jak zrobić wątróbkę z cebulą?

Wątróbka z cebulą

Składniki:

  • 5 średnich wątróbek drobiowych,
  • 1 cebula biała,
  • 1 łyżeczka masła klarowanego,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • sól, pieprz,
  • chili,
  • słodka papryka.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej i rozprowadź masło. Po chwili wrzuć cebulę i wlej ocet balsamiczny.
  2. Dopraw do smaku solą, pieprzem, chili i słodką papryką. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając. 
  3. Następnie dodaj oczyszczone wątróbki (usuń błony, żyły itp.). Smaż na umiarkowanym ogniu pod przykryciem do prawidłowej obróbki termicznej, czyli przez około 10-15 minut. Co chwilę mieszaj i przekładaj wątróbkę na drugą stronę.
  4. Przełóż na talerz. W razie potrzeby ponownie dopraw solą.
Organizm woła o wsparcie? To danie zaspokaja niedobory szybciej niż suplementy
Gotową wątróbkę wyłóż na talerz
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar