WAŻNE
TERAZ

Sondaż o rządach Tuska. Polacy wydali werdykt

Placuszki bez mleka. Tak delikatne i puszyste, że trudno uwierzyć, co jest w środku

Te placki powstają z tofu, składnika, który zwykle kojarzy się z kuchnią wytrawną, ale w tej wersji zmienia się w bazę słodkiego, lekkiego deseru. To świetny przykład na to, że czasem przypadkowe eksperymenty w kuchni prowadzą do najlepszych efektów. Wystarczy odrobina soku z cytryny, by tofu zyskało twarogową konsystencję, a placuszki nabrały wyraz lekko serowych, puszystych naleśniczków.

Placki z tofu, które wychodzą mięciutkiePlacki z tofu, które wychodzą mięciutkie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | G.Lenkiewicz

Tofu samo w sobie jest niezwykle wartościowym produktem, ponieważ stanowi bogate źródło białka roślinnego, wapnia, fosforu i fitohormonów, dzięki czemu wzmacnia kości i wspiera równowagę hormonalną. W wersji słodkiej nabiera zupełnie nowe oblicze. Placki są lekkie, miękkie i subtelnie wilgotne, dzięki czemu trudno się od nich oderwać.

Najlepsze w nich jest to, że można je dowolnie urozmaicać. Świetnie smakują same, ale jeszcze lepiej z dodatkami, np. świeżymi owocami, dżemem, masłem orzechowym, pudrem ze słodzika czy czekoladowym kremem z awokado. Każda wersja powoduje, że placuszki z tofu mogą być zarówno szybkim śniadaniem, jak i zdrowym deserem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Leniwe z jagodami jak u babci! Gotowe w kilka minut

Przepis na placki z tofu

To przepis, który udowadnia, że tofu nie musi być nudne ani przewidywalne. Wystarczy spojrzeć na nie z innej perspektywy, by stworzyć coś wyjątkowego. Te delikatne, puszyste placuszki smakują lepiej, niż można by się spodziewać. Jak zrobić placki z tofu na słodko? Poznaj prosty przepis!

Składniki (około 5-7 sztuk):

  • 1 opakowanie tofu (180 g),
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej lub ryżowej (50 g),
  • 1/4 szkl. mleka sojowego (50 g),
  • 3 łyżki słodzika (30 g),
  • 3 łyżeczki soku z cytryny (9 g),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4 g),
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (5 g),
  • waniliowy aromat spożywczy.

Sposób przygotowania:

placki z tofu
Skrop tofu sokiem z cytryny, a następnie zblenduj z wszystkimi składnikami

Krok 1. Tofu odsącz, rozdrobnij ręką i umieść w pojemniku do blendera. Skrop sokiem z cytryny i wymieszaj. Następnie dodaj mleko (możesz użyć jakiekolwiek mleko roślinne), mąkę, słodzik, proszek do pieczenia i odrobinę waniliowego aromatu spożywczego. Blenduj, aż do otrzymania gęstej masy o jednolitej konsystencji.

placki z tofu
Usmaż placuszki

Krok 2. Patelnię rozgrzej na umiarkowanym ogniu. Rozpuszczaj i rozprowadzaj niewielkie ilości oleju na patelni, aby wysmażyć po kilka placków. Wykładaj po około 1 łyżce ciasta (na 1 placek). Placki wygładź z góry i smaż przez około 1-2 minuty na każdą stronę, aż do zarumienienia. Gotowe placki przekładaj na talerz.

placki z tofu przepis
Gotowe placuszki wykładaj na talerz

Krok 3. Zjedz na ciepło lub na zimno.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀