Placuszki bez mleka. Tak delikatne i puszyste, że trudno uwierzyć, co jest w środku

Te placki powstają z tofu, składnika, który zwykle kojarzy się z kuchnią wytrawną, ale w tej wersji zmienia się w bazę słodkiego, lekkiego deseru. To świetny przykład na to, że czasem przypadkowe eksperymenty w kuchni prowadzą do najlepszych efektów. Wystarczy odrobina soku z cytryny, by tofu zyskało twarogową konsystencję, a placuszki nabrały wyraz lekko serowych, puszystych naleśniczków.

Placki z tofu, które wychodzą mięciutkiePlacki z tofu, które wychodzą mięciutkie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | G.Lenkiewicz

Tofu samo w sobie jest niezwykle wartościowym produktem, ponieważ stanowi bogate źródło białka roślinnego, wapnia, fosforu i fitohormonów, dzięki czemu wzmacnia kości i wspiera równowagę hormonalną. W wersji słodkiej nabiera zupełnie nowe oblicze. Placki są lekkie, miękkie i subtelnie wilgotne, dzięki czemu trudno się od nich oderwać.

Najlepsze w nich jest to, że można je dowolnie urozmaicać. Świetnie smakują same, ale jeszcze lepiej z dodatkami, np. świeżymi owocami, dżemem, masłem orzechowym, pudrem ze słodzika czy czekoladowym kremem z awokado. Każda wersja powoduje, że placuszki z tofu mogą być zarówno szybkim śniadaniem, jak i zdrowym deserem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Leniwe z jagodami jak u babci! Gotowe w kilka minut

Przepis na placki z tofu

To przepis, który udowadnia, że tofu nie musi być nudne ani przewidywalne. Wystarczy spojrzeć na nie z innej perspektywy, by stworzyć coś wyjątkowego. Te delikatne, puszyste placuszki smakują lepiej, niż można by się spodziewać. Jak zrobić placki z tofu na słodko? Poznaj prosty przepis!

Składniki (około 5-7 sztuk):

  • 1 opakowanie tofu (180 g),
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej lub ryżowej (50 g),
  • 1/4 szkl. mleka sojowego (50 g),
  • 3 łyżki słodzika (30 g),
  • 3 łyżeczki soku z cytryny (9 g),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4 g),
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (5 g),
  • waniliowy aromat spożywczy.

Sposób przygotowania:

placki z tofu
Skrop tofu sokiem z cytryny, a następnie zblenduj z wszystkimi składnikami

Krok 1. Tofu odsącz, rozdrobnij ręką i umieść w pojemniku do blendera. Skrop sokiem z cytryny i wymieszaj. Następnie dodaj mleko (możesz użyć jakiekolwiek mleko roślinne), mąkę, słodzik, proszek do pieczenia i odrobinę waniliowego aromatu spożywczego. Blenduj, aż do otrzymania gęstej masy o jednolitej konsystencji.

placki z tofu
Usmaż placuszki

Krok 2. Patelnię rozgrzej na umiarkowanym ogniu. Rozpuszczaj i rozprowadzaj niewielkie ilości oleju na patelni, aby wysmażyć po kilka placków. Wykładaj po około 1 łyżce ciasta (na 1 placek). Placki wygładź z góry i smaż przez około 1-2 minuty na każdą stronę, aż do zarumienienia. Gotowe placki przekładaj na talerz.

placki z tofu przepis
Gotowe placuszki wykładaj na talerz

Krok 3. Zjedz na ciepło lub na zimno.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami