Podaj tę sałatkę na kolację albo zrób na domówkę. Sos gra główną rolę i wydobywa smak każdego składnika

Nie każda sałatka potrzebuje długiej listy składników, by zachwycać. W tej wersji najważniejszy jest sos, który jest aromatyczny, lekko kwaskowy i pełen wyrazu, który łączy całość w wyjątkową kompozycję smaków. To właśnie on powoduje, że każdy kęs nabiera intensywność, a pozornie proste składniki smakują jak w najlepszej restauracji.
Rozłóż wszystkie składniki na talerzuRozłóż wszystkie składniki na talerzu

Bazą jest ser feta, który jest kremowy, wyrazisty i lekko słony oraz dostarcza białko, wapń i witaminę B12. W zestawieniu z papryką o chrupiącej strukturze i naturalnej słodyczy tworzy idealny kontrast smakowy i wizualny. Papryka dodatkowo wzbogaca sałatkę dużą ilością witaminy C, która wzmacnia odporność i wspiera zdrowie skóry.

Nie brakuje tu też chrupiących pestek słonecznika. To nie tylko przyjemny dodatek, ale także źródło zdrowych tłuszczów, witaminy E i białka roślinnego. Wspierają serce, poprawiają kondycję skóry i dodają energię.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak otulony miodowym sosikiem. Obiad gotowy w 30 minut

Jednak prawdziwa magia zaczyna się wtedy, gdy wszystkie te składniki spotkają się z sosem. To on wydobywa kremowość fety, podkreśla świeżość papryki i idealnie komponuje się z prażonym słonecznikiem. Wystarczy kilka kropli oliwy, odrobina cytryny lub octu balsamicznego i szczypta przypraw, by całość nabrała smaku, którego nie da się podrobić.

Ta sałatka to świetna opcja na szybki obiad, lekką kolację lub przekąskę w ciągu dnia. Prosta w przygotowaniu, a zarazem zaskakująca smakiem, właśnie dzięki sosowi, który gra tu pierwsze skrzypce. To dowód na to, że czasem jeden dobrze dobrany akcent wystarczy, by zwykłe składniki zmieniły się w coś naprawdę wyjątkowego. Jeśli lubisz proste i szybkie sałatki z serem feta – sprawdź przepis na sałatkę z fetą i żurawiną. Jak zrobić sałatkę z serem feta? Poznaj prosty przepis.

Przepis na sałatkę z serem feta, papryką i słonecznikiem

Składniki:

  • 50 g sera feta,
  • 1 mała papryka czerwona,
  • 1 łyżka łuskanego słonecznika,
  • 3-4 liście sałaty lodowej,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka słodzika bez kalorii np. erytrytolu,
  • sól, pieprz,
  • chilli.
salatka z serem feta papryka i slonecznikiem
Przygotuj składniki

Sposób przygotowania:

  1. Sałatę umyj, osusz i pokrój w paseczki. Paprykę umyj, osusz i pokrój w kostkę (usuń części niejadalne).
  2. Ser feta rozdrobnij ręką.
  3. W małym naczyniu umieść oliwę, musztardę i słodzik. Dopraw do smaku szczyptą soli, pieprzu i chilli. Dokładnie wymieszaj, aż do połączenia wszystkich składników.
  4. Na talerzu równomiernie rozłóż sałatę, paprykę, ser i słonecznik. Polej sosem. 
salatka z serem feta papryka i slonecznikiem 5
Rozłóż wszystkie składniki na talerzu
Wybrane dla Ciebie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa