Podaj tę sałatkę na kolację albo zrób na domówkę. Sos gra główną rolę i wydobywa smak każdego składnika

Nie każda sałatka potrzebuje długiej listy składników, by zachwycać. W tej wersji najważniejszy jest sos, który jest aromatyczny, lekko kwaskowy i pełen wyrazu, który łączy całość w wyjątkową kompozycję smaków. To właśnie on powoduje, że każdy kęs nabiera intensywność, a pozornie proste składniki smakują jak w najlepszej restauracji.
Rozłóż wszystkie składniki na talerzuRozłóż wszystkie składniki na talerzu

Bazą jest ser feta, który jest kremowy, wyrazisty i lekko słony oraz dostarcza białko, wapń i witaminę B12. W zestawieniu z papryką o chrupiącej strukturze i naturalnej słodyczy tworzy idealny kontrast smakowy i wizualny. Papryka dodatkowo wzbogaca sałatkę dużą ilością witaminy C, która wzmacnia odporność i wspiera zdrowie skóry.

Nie brakuje tu też chrupiących pestek słonecznika. To nie tylko przyjemny dodatek, ale także źródło zdrowych tłuszczów, witaminy E i białka roślinnego. Wspierają serce, poprawiają kondycję skóry i dodają energię.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak otulony miodowym sosikiem. Obiad gotowy w 30 minut

Jednak prawdziwa magia zaczyna się wtedy, gdy wszystkie te składniki spotkają się z sosem. To on wydobywa kremowość fety, podkreśla świeżość papryki i idealnie komponuje się z prażonym słonecznikiem. Wystarczy kilka kropli oliwy, odrobina cytryny lub octu balsamicznego i szczypta przypraw, by całość nabrała smaku, którego nie da się podrobić.

Ta sałatka to świetna opcja na szybki obiad, lekką kolację lub przekąskę w ciągu dnia. Prosta w przygotowaniu, a zarazem zaskakująca smakiem, właśnie dzięki sosowi, który gra tu pierwsze skrzypce. To dowód na to, że czasem jeden dobrze dobrany akcent wystarczy, by zwykłe składniki zmieniły się w coś naprawdę wyjątkowego. Jeśli lubisz proste i szybkie sałatki z serem feta – sprawdź przepis na sałatkę z fetą i żurawiną. Jak zrobić sałatkę z serem feta? Poznaj prosty przepis.

Przepis na sałatkę z serem feta, papryką i słonecznikiem

Składniki:

  • 50 g sera feta,
  • 1 mała papryka czerwona,
  • 1 łyżka łuskanego słonecznika,
  • 3-4 liście sałaty lodowej,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka słodzika bez kalorii np. erytrytolu,
  • sól, pieprz,
  • chilli.
salatka z serem feta papryka i slonecznikiem
Przygotuj składniki

Sposób przygotowania:

  1. Sałatę umyj, osusz i pokrój w paseczki. Paprykę umyj, osusz i pokrój w kostkę (usuń części niejadalne).
  2. Ser feta rozdrobnij ręką.
  3. W małym naczyniu umieść oliwę, musztardę i słodzik. Dopraw do smaku szczyptą soli, pieprzu i chilli. Dokładnie wymieszaj, aż do połączenia wszystkich składników.
  4. Na talerzu równomiernie rozłóż sałatę, paprykę, ser i słonecznik. Polej sosem. 
salatka z serem feta papryka i slonecznikiem 5
Rozłóż wszystkie składniki na talerzu

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy