Popisowe danie mamy. Od dzieciństwa nie jadłam nic lepszego
Kurczak jest źródłem lekkostrawnego białka, które wspiera regenerację mięśni i uczucie sytości. Warzywa korzeniowe, czyli marchew, pietruszka i seler, dostarczają błonnik, potas i witaminy z grupy B, więc wspierają układ nerwowy i pracę jelit. Banan i daktyle wzbogacają potrawę naturalnym cukrem i magnezem, przez co danie doładowuje energią, ale nie obciąża żołądka. Siemię lniane wprowadza zdrowe tłuszcze i lignany, które korzystnie wpływają na układ hormonalny i odporność.
Schab po warszawsku. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze zachwyca oko
Sos, który powstaje po zblendowaniu składników, jest gęsty, aromatyczny i delikatnie słodki. Doskonale łączy się z ryżem, kaszą gryczaną oraz gotowanymi ziemniakami. Można też podać go z pieczonym batatem albo wykorzystać w formie kremowego dipu. To danie, które syci, odżywia i przywraca smak prawdziwego domowego obiadu, czyli takiego, który zapamiętuje się na całe życie.Jak zrobić potrawkę z kurczaka? Poznaj prosty przepis.
Przepis na potrawkę z kurczaka
- 1 pierś z kurczaka,
- 1 marchew,
- 1 średnia pietruszka,
- kawałek selera,
- 1 banan,
- 2-3 średnie daktyle,
- 1 łyżka siemienia lnianego,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Marchew, pietruszkę, seler i banana umyj, obierz, a następnie pokrój w mniejsze kawałki razem z daktylami.
- W garnku umieść oczyszczoną pierś z kurczaka, marchew, pietruszkę, selera, banana i daktyle.
- Zalej wodą w proporcji mniej więcej 2:1 (woda: wszystkie składniki). Zagotuj i zmniejsz ogień.
- Gotuj na umiarkowanym ogniu przez około 15 min. Pod koniec gotowania dodaj zmielone siemię lniane oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj.
- Następnie zdejmij z ognia i wyciągnij mięso. Resztę zblenduj na gładki sos. Mięso rozdrobnij na mniejsze kawałki.
- Mięso dodaj do sosu i wymieszaj. Przełóż do miseczki.