Puszysty, lekki i zaskakująco sycący. A w składzie tylko to, co zawsze masz pod ręką

Omlet biszkoptowy z bananem to puszysta, delikatna propozycja na słodkie śniadanie lub lekki, odżywczy posiłek nawet wtedy, gdy nie masz czasu ani siły na gotowanie. Składa się z kilku prostych składników, które zwykle masz w kuchni, a efekt zaskakuje miękkością, lekkością i sytością. To danie nie tylko świetnie smakuje, ale też naprawdę dobrze odżywia.

Omlet biszkoptowy z bananem najlepiej smakuje na ciepłoOmlet biszkoptowy z bananem najlepiej smakuje na ciepło
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | chandlervid85

Jajka to jedno z najlepszych źródeł białka, ponieważ zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, a także witaminy A, D, E, K i z grupy B oraz minerały takie jak selen, cynk i żelazo. Dzięki nim omlet syci na długo, stabilizuje poziom cukru i wspiera regenerację.

Banan dodaje naturalną słodycz i delikatny owocowy aromat, a przy tym wzbogaca danie potasem, błonnikiem i witaminą C. To idealny dodatek dla tych, którzy chcą zadbać o układ nerwowy, trawienie i dobre samopoczucie bez sięgania po cukier.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Letnie drożdżówki z morelami i kruszonką. Słodka klasyka do kawki

Przepis na omlet biszkoptowy na słodko z bananem

Omlet najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu, ale możesz też zapakować go na wynos. Będzie świetną opcją do pracy, szkoły lub w podróży. Jak zrobić puszysty omlet?

Składniki:

  • 3 jajka kurze (150 g),
  • 1 mały banan (80 g),
  • 2 łyżki mąki pszennej lub ryżowej (30 g),
  • 3 łyżki mleka 2 proc. (30 g),
  • 2 łyżki słodzika bez kalorii, np. erytrytolu (20 g),
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (5 g),
  • sól.

Sposób przygotowania:

Omlet biszkoptowy na słodko z bananem przepis
Pokrój banana

Krok 1. Banana umyj, obierz i pokrój w plasterki.

Omlet biszkoptowy na słodko z bananem przepis
Ubij białka

Krok 2. Jajka umyj, osusz i rozbij – oddziel żółtko od białka i umieść je w dwóch naczyniach. Białka starannie (nie może być nawet odrobiny żółtka) wbij do czystego, suchego i wysokiego naczynia, np. pojemnika do blendera. Do białka dodaj szczyptę soli i ubij mikserem lub kuchenną trzepaczką na sztywną pianę. 

omlet biszkoptowy na slodko z bananem
Żółtko wymieszaj z mąką, mlekiem i słodzikiem

Krok 3. W osobnym naczyniu umieść żółtko, mąkę, mleko i słodzik. Dokładnie mieszaj i ucieraj, aż do połączenia składników.

omlet biszkoptowy na slodko z bananem 2
Połącz ze sobą dwie masy

Krok 4. Połącz masę z żółtek z pianą z białek. Delikatnie, ale dokładnie wymieszaj.

omlet biszkoptowy na slodko z bananem 3
Przełóż masę na patelnię

Krok 5. Olej rozgrzej i rozprowadź na patelni. Po chwili przełóż masę na patelnię. Wygładź z góry. Smaż na małym ogniu pod przykryciem.

omlet biszkoptowy na slodko z bananem 4
Przełóż omlet na drugą stronę

Krok 6. Po około 3-5 minutach przełóż na drugą stronę (dla ułatwienia możesz zsunąć go na talerz i przerzucić na patelnię) i smaż nieco krócej. 

Omlet biszkoptowy na słodko z bananem przepis
Wyłóż na talerz i rozłóż na górze plasterki banana

Krok 7. Przełóż na talerz. Na górze rozłóż plasterki banana.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki