Puszysty, lekki i zaskakująco sycący. A w składzie tylko to, co zawsze masz pod ręką
Omlet biszkoptowy z bananem to puszysta, delikatna propozycja na słodkie śniadanie lub lekki, odżywczy posiłek nawet wtedy, gdy nie masz czasu ani siły na gotowanie. Składa się z kilku prostych składników, które zwykle masz w kuchni, a efekt zaskakuje miękkością, lekkością i sytością. To danie nie tylko świetnie smakuje, ale też naprawdę dobrze odżywia.
Jajka to jedno z najlepszych źródeł białka, ponieważ zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, a także witaminy A, D, E, K i z grupy B oraz minerały takie jak selen, cynk i żelazo. Dzięki nim omlet syci na długo, stabilizuje poziom cukru i wspiera regenerację.
Banan dodaje naturalną słodycz i delikatny owocowy aromat, a przy tym wzbogaca danie potasem, błonnikiem i witaminą C. To idealny dodatek dla tych, którzy chcą zadbać o układ nerwowy, trawienie i dobre samopoczucie bez sięgania po cukier.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Letnie drożdżówki z morelami i kruszonką. Słodka klasyka do kawki
Przepis na omlet biszkoptowy na słodko z bananem
Omlet najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu, ale możesz też zapakować go na wynos. Będzie świetną opcją do pracy, szkoły lub w podróży. Jak zrobić puszysty omlet?
Składniki:
- 3 jajka kurze (150 g),
- 1 mały banan (80 g),
- 2 łyżki mąki pszennej lub ryżowej (30 g),
- 3 łyżki mleka 2 proc. (30 g),
- 2 łyżki słodzika bez kalorii, np. erytrytolu (20 g),
- 1 łyżeczka oleju kokosowego (5 g),
- sól.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Banana umyj, obierz i pokrój w plasterki.
Krok 2. Jajka umyj, osusz i rozbij – oddziel żółtko od białka i umieść je w dwóch naczyniach. Białka starannie (nie może być nawet odrobiny żółtka) wbij do czystego, suchego i wysokiego naczynia, np. pojemnika do blendera. Do białka dodaj szczyptę soli i ubij mikserem lub kuchenną trzepaczką na sztywną pianę.
Krok 3. W osobnym naczyniu umieść żółtko, mąkę, mleko i słodzik. Dokładnie mieszaj i ucieraj, aż do połączenia składników.
Krok 4. Połącz masę z żółtek z pianą z białek. Delikatnie, ale dokładnie wymieszaj.
Krok 5. Olej rozgrzej i rozprowadź na patelni. Po chwili przełóż masę na patelnię. Wygładź z góry. Smaż na małym ogniu pod przykryciem.
Krok 6. Po około 3-5 minutach przełóż na drugą stronę (dla ułatwienia możesz zsunąć go na talerz i przerzucić na patelnię) i smaż nieco krócej.
Krok 7. Przełóż na talerz. Na górze rozłóż plasterki banana.