To śniadanie robię w 15 minut. Nigdy nie jadłam smaczniejszego omleta

Klasycznego omleta zna każdy - odpowiednio skomponowany stanowi idealne śniadanie, które nasyci na długie godziny. W zupełnie innej formie są nie tylko smaczne, ale również ciekawe dla oka.

Omletowymi muffinkami zachwycisz całą rodzinęOmletowymi muffinkami zachwycisz całą rodzinę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zazwyczaj omleta podaje się w jego tradycyjnej, okrągłej formie, złożonego na pół i uzupełnionego słodkimi lub słonymi dodatkami. Jeśli jednak przy przewracaniu coś pójdzie nie tak i omlet się rozpadnie – nie martw się! Najważniejsze, by był dobrze usmażony, niesurowy i odpowiednio skomponowany smakowo. Kształt ma tu drugorzędne znaczenie. Co więcej, omlet wcale nie musi być klasyczny – możesz przygotować go w zupełnie innej formie, na przykład piecząc masę jajeczną w silikonowej foremce na muffinki. Dzięki temu uzyskasz nie tylko pyszne, ale też ciekawe wizualnie danie, idealne na śniadanie, lunch czy przekąskę na wynos.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Miękkie knedle z serem i czereśniami – przepis krok po kroku

Omletowe muffinki na śniadanie

Dobrze rozpoczęty dzień to podstawa – a nic nie daje tyle energii na poranek, co pożywne śniadanie. Jednym z najlepszych wyborów jest omlet, czyli potrawa z roztrzepanych jajek, która może przybierać różne formy i smaki. Wystarczy dodać do niego świeże warzywa, zioła czy odrobinę sera, by stworzyć sycący i zdrowy posiłek. Wcale nie trzeba ograniczać się do tradycyjnej wersji smażonej na patelni – wykorzystując foremkę na muffinki i piekarnik, można w łatwy sposób przygotować zupełnie nowe śniadanie. To lekka, kolorowa i pełna wartości odżywczych propozycja, która świetnie sprawdzi się nie tylko na śniadanie, ale też jako przekąska do pracy lub szkoły. Co więcej, taka forma przygotowania pozwala z łatwością zaplanować kilka porcji na kilka dni i uniknąć porannego pośpiechu.

Przepis na 12 sztuk omletowych muffinek

Składniki:

  • 6 dużych jajek,
  • 125 ml mleka,
  • 75 g pokruszonego koziego sera,
  • 150 g szpinaku baby,
  • pół czerwonej papryki,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • olej do natłuszczenia formy.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Formę na muffinki dokładnie natłuść, by zapobiec przywieraniu.
  2. Paprykę umyj, oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w drobną kostkę.
  3. Szpinak baby opłucz, osusz na ręczniku papierowym i posiekaj.
  4. W dużej misce roztrzep jajka z mlekiem, dodaj sól i pieprz.
  5. Wsyp przygotowaną paprykę, posiekany szpinak oraz pokruszony ser kozi.
  6. Całość dokładnie wymieszaj.
  7. Masę jajeczną przelej do formy, napełniając otwory do około trzech czwartych wysokości.
  8. Piecz przez 20-25 minut, aż masa się zetnie i wierzch lekko się przyrumieni.
  9. Odstaw muffinki na 5 minut do przestudzenia, po czym delikatnie je wyjmij.
  10. Podawaj na ciepło lub na zimno.
  11. Możesz przechowywać je w lodówce do czterech dni i odgrzać przed podaniem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯