Puszysty, miękki i rozpływający się w ustach. Aż trudno uwierzyć, że to omlet

Puszysty, miękki i dosłownie rozpływający się w ustach. Taki jest omlet biszkoptowy na słodko, który zachwyca od pierwszego kęsa. To połączenie lekkości biszkoptu z delikatnością omletu powoduje, że trudno uwierzyć, iż powstał z tak prostych składników. Idealny zarówno na leniwe, weekendowe śniadanie, jak i elegancki deser, ponieważ zachwyca wyglądem oraz smakiem, a do tego jest prosty do przygotowania.
OmletPrzełóż na talerz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | unknown

Sekretem jego niezwykłej konsystencji jest odpowiednie ubicie białek na sztywną pianę i delikatne połączenie ich z żółtkami. Dzięki temu ciasto osiąga niezwykłą lekkość i rośnie niczym puch. Jaja, będące bazą tego przepisu, dostarczają pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B, witaminę D oraz minerały, takie jak żelazo i cynk. A wszystko to w formie, która rozpieszcza kubki smakowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy placek z jagodami i pianką bezową. Na jednym kawałku trudno skończyć

Przez dodatek mąki, omlet nabiera delikatną strukturę. Możesz wybrać tradycyjną pszenną dla bardziej klasycznego efektu lub lekkostrawną, bezglutenową ryżową. Mleko natomiast dodaje kremowość i wzbogaca danie wapniem, które wspiera zdrowie kości.

Ten omlet to prawdziwy kulinarny kameleon. Możesz podać go z owocami sezonowymi, polany syropem klonowym, posypany cukrem pudrem lub z dodatkiem jogurtu naturalnego. Każda wersja smakuje jak mała słodka uczta. Raz spróbowany, na stałe wpisuje się na listę przepisów, do których chce się wracać. Jak zrobić omlet z mąką?

Omlet biszkoptowy na słodko

Składniki:

  • 3 duże jajka kurze,
  • 3 łyżki mąki (np. pszennej lub ryżowej),
  • 1/5 szklanki mleka 2 proc.,
  • 3 łyżki słodziku bez kalorii np. erytrytolu,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka umyj, osusz i rozbij – oddziel żółtko od białka i umieść je w dwóch naczyniach.
  2. Białka starannie (nie może być nawet odrobiny żółtka) wbij do czystego, suchego i wysokiego naczynia np. pojemnika do blendera. 
  3. Do białka dodaj szczyptę soli i ubij mikserem lub kuchenną trzepaczką na sztywną pianę. 
  4. W osobnym naczyniu umieść żółtko, mąkę, mleko i słodzik. Dokładnie mieszaj i ucieraj, aż do połączenia składników.
  5. Połącz masę z żółtek z pianą z białek. Delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. Olej rozgrzej i rozprowadź na patelni.
  6. Po chwili przełóż masę na patelnię. Wygładź z góry. Smaż na małym ogniu pod przykryciem.
  7. Po około 3-5 minutach przełóż na drugą stronę i smaż nieco krócej. Przełóż na talerz.
omlet biszkoptowy na słodko przepis
Przełóż na talerz

Wybrane dla Ciebie

Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo