Pyszne kulki, które odżywiają organizm. To więcej niż deser

Jaglane kulki czekoladowo-kokosowe to ten rodzaj pyszności, przy którym ręka sama sięga po kolejną porcję. Z zewnątrz wyglądają jak małe praliny, a w środku kryją coś znacznie lepszego niż krem z cukru. Ich bazą jest kasza jaglana, mleczko kokosowe, kakao i wiórki kokosowe, więc zamiast niskiej jakości kalorii fundujesz sobie deser, który naprawdę odżywia organizm.

Jaglane kulki czekoladowo-kokosowe zjesz bez wyrzutów sumieniaJaglane kulki czekoladowo-kokosowe zjesz bez wyrzutów sumienia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kasza jaglana należy do najbardziej wartościowych kasz. Dostarcza sporo witamin z grupy B, żelaza, miedzi i cynku, czyli składników, które wspierają układ nerwowy, procesy regeneracyjne i ogólną kondycję organizmu. Jest lekkostrawna i naturalnie bezglutenowa, dlatego dobrze sprawdza się u osób, które chcą odciążyć układ pokarmowy. W połączeniu z mlekiem kokosowym ma kremową konsystencję i delikatny smak, który idealnie pasuje do kakao.

Kakao dodaje głęboki, czekoladowy aromat i dostarcza polifenole, czyli związki z działaniem antyoksydacyjnym. Wiórki kokosowe wnoszą zdrowe tłuszcze, błonnik i lekko orzechową nutę, która powoduje, że kulki smakują jak deser z dobrej cukierni. Syrop z agawy nadaje im słodycz bez potrzeby użycia białego cukru. Z takiej kombinacja powstaje pyszny deser, który w środku kryje solidną porcję wartości odżywczych.

Kokosowe kudłacze babci Janinki zachwycą każdego. Proste ciasteczka z kokosem jak za dawnych lat

Przepis na jaglane kulki czekoladowo-kokosowe

Składniki:

  • 5 łyżek kaszy jaglanej (50 g),
  • 5 łyżek mleka kokosowego (50 g),
  • 1 łyżka ciemnego kakao (10 g),
  • 1 łyżka syropu z agawy (15 g),
  • 4 łyżki wiórków kokosowych (24 g),
  • sól.

Sposób przygotowania:

czekoladowe kulki jaglano-kokosowe przepis
Ugotuj kaszę

Krok 1. Kaszę dokładnie wypłucz, aż woda stanie się klarowna. Przełóż ją do garnka, zalej wodą w proporcji 2:1 (woda:kasza), dodaj szczyptę soli i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta.

czekoladowe kulki jaglano kokosowe 3
Wymieszaj kaszę z mlekiem kokosowym, kakao i syropem

Krok 2. Ostudzoną kaszę włóż do miski. Dodaj mleko kokosowe, kakao i syrop z agawy. Dokładnie wymieszaj łyżką.

czekoladowe kulki jaglano kokosowe 5
Uformuj kulki i obtocz je w wiórkach

Krok 3. Następnie uformuj wilgotnymi dłońmi małe kulki. Obtocz każdą kulkę w wiórkach kokosowych.

czekoladowe-kulki-jaglano-kokosowe
Wyłóż na talerz

Krok 4. Przełóż na talerz.

To świetna opcja na małą słodką przerwę w ciągu dnia, kiedy chcesz zjeść coś przyjemnego, ale nadal rozsądnego.

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯