Rozgrzewa lepiej niż rosół i kapuśniak razem wzięte. Kremowa zupa z chrupiącym dodatkiem

Ziemniaczano-serowa zupa krem z dodatkiem bekonu to propozycja pokazująca, jak z kilku banalnych składników stworzyć danie z dosadnym, wciągającym smakiem i przyjemnie kojącym stylu.

Zupa ziemniaczanaFot. Licencjodawca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jej aksamitna konsystencja kojarzy się z daniem znacznie bardziej wyrafinowanym niż zupa na bazie ziemniaków, a delikatny ser nadaje jej miękkość i subtelną słodycz. Chrupiący bekon wprowadza przyjemny kontrast i wytrawny akcent, który przełamuje kremową strukturę całości. Taka kompozycja sprawdzi się zarówno na zwyczajne danie, jak i na bardziej uroczyste spotkanie przy stole, gdy zależy na czymś prostym, ale dającym poczucie eleganckiego komfortu.

Ziemniaki zawierają potas, magnez oraz błonnik, czyli składniki istotne dla prawidłowej pracy organizmu i utrzymania stabilności mineralnej. Ich naturalna łagodność dobrze współgra z intensywnym smakiem sera cheddar, który dodaje wyrazu i przyjemną kremowość.

Bekon wnosi tłuszcz oraz białko, jednak do jego ilości warto podejść z rozsądkiem, ponieważ jest produktem dość mocno kalorycznym. Połączenie tych elementów tworzy zupę sycącą, aromatyczną i przyjemną w odbiorze, która otula smakiem i daje poczucie ciepła bez przesadnej ciężkości. Jak zrobić ziemniaczaną zupę-krem? Poznaj prosty przepis.

Obiad prosto z patelni. Kurczak w sosie pomidorowym z dodatkiem warzyw

Przepis na ziemniaczano-serową zupę-krem z bekonem

Składniki:

  • 2 plastry boczku,
  • 2-3 średnie ziemniaki,
  • 1 plaster cheddara,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki śmietany 30 proc.,
  • 1 plaster masła,
  • 1 łyżeczka nastki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.
ziemniaczano serowa zupa krem z bekonem przepis
Dodaj ziemniaki i wodę

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę.
  2. W rondelku rozgrzej i rozprowadź masło. Po chwili wrzuć drobno posiekaną cebulę. Podsmaż przez kilka minut, co chwilę mieszając. Następnie dodaj ziemniaki i wlej wodę. Ilość wody dostosuj w taki sposób, aby sięgała mniej więcej do 3/4 wysokości zawartości rondelka. Zagotuj i zmniejsz ogień.
  3. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu do miękkości, czyli przez około 15-20 min.
  4. W tym czasie przygotuj boczek. Boczek połóż na zimnej patelni i podgrzewaj na umiarkowanym ogniu, co jakiś czas przekładając go na drugą stronę, aż uzyska brązowy kolor i wyraźną chrupkość. Zajmuje to około 5-8 minut.
  5. Następnie zdejmij go z patelni, odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, przełóż na talerz i podawaj od razu po przygotowaniu.
  6. Gdy ziemniaki będą miękkie zdejmij rondelek z ognia i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Rozdrobnij wszystko ręcznym blenderem. Jeśli uznasz, że zupa jest zbyt gęsta to dolej trochę wody i wymieszaj. 
  7. Do zblendowanej masy dodaj śmietanę i około 3/4 sera. Dokładnie wymieszaj. Wyłóż na talerz.
  8. Na górze rozłóż resztę sera, bekon i posiekaną natkę pietruszki.
ziemniaczano serowa zupa krem z bekonem 7
Wyłóż na talerz
Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥