Ścieram zamiast ziemniaków i robię pyszne placki. Najlepsze na jesienny obiad
Główną rolę odgrywa tutaj batat, czyli słodki ziemniak. To warzywo skrobiowe z wysoką wartością odżywczą, które wciąż jest niedoceniane. Bataty dostarczają sporo energii w postaci węglowodanów złożonych, więc sycą na długo i nie powodują gwałtownych skoków cukru we krwi. Są także źródłem beta-karotenu, który organizm przekształca w witaminę A. Zawierają też potas, witaminę C, błonnik i związki o działaniu antyoksydacyjnym. Ich naturalna słodycz świetnie sprawdza się w daniach tego typu.
Rozgrzewający gulasz z indyka. Pomysł na jednogarnkowy obiad dla całej rodziny
W przepisie pojawia się też jajko, które spaja wszystkie składniki i wzbogaca danie białkiem oraz witaminami z grupy B, w tym B12, B2 i B5. Z kolei odrobina mąki poprawia strukturę ciasta i umożliwia uzyskanie bardziej zwartych, chrupiących placków. Dodatek czosnku w proszku i pieprzu delikatnie przełamuje słodycz batata i nadaje daniu wyrazistość. Sól wydobywa smak, a soda odpowiada za lekkość i puszystość. Do smażenia najlepiej użyć masła klarowanego, które dobrze znosi wysokie temperatury i wprowadza do potraw przyjemny aromat.
Choć te placki nie zawierają ani grama dyni, mają w sobie wszystko, czego potrzebujesz jesienią, czyli ciepło, smak, miękkość i poczucie sytości. Można je podać z dodatkiem naturalnego jogurtu, ziół lub sałatki z rukolą i pestkami. Sprawdzą się zarówno na lunch, jak i szybką kolację po długim dniu. To świetna alternatywa dla standardowych placuszków i bardzo dobry sposób na to, by wprowadzić do menu bataty w prostej, a przy tym wyjątkowo smacznej formie. Jak zrobić placki z batata? Poznaj prosty przepis.
Składniki na placki z batata (około 8 sztuk):
Składniki:
- 1 średni batat,
- 1 jajko kurze,
- 2 łyżki mąki,
- 1 łyżeczka masła klarowanego,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/4 łyżeczki suszonego czosnku,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Batata umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Startego batata odciśnij z nadmiaru wody i włóż do naczynia.
- Dodaj mąkę, pół łyżeczki sody oczyszczonej, 1/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku oraz szczyptę soli i pieprzu. Wbij jajko i dokładnie wymieszaj.
- Dobrze rozgrzej patelnię na umiarkowanym ogniu. Rozgrzewaj niewielkie ilości masła na patelni, aby smażyć po kilka placków w jednym czasie (1 łyżka masy na 1 placek).
- Każdy placek rozpłaszcz łyżką. Smaż do zarumienienia z dwóch stron, czyli przez około 2,5-3,5 min na stronę.
- Przełóż na talerz i w razie potrzeby ponownie dopraw według uznania solą i pieprzem.