WAŻNE
TERAZ

Zatrzymało go CBA. Ambasador wydał oświadczenie

Ścieram zamiast ziemniaków i robię pyszne placki. Najlepsze na jesienny obiad

Jesień nie musi pachnieć tylko dynią. Te placki zdumiewają jesiennym stylem nie mniej niż krem z dyni lub ciasto marchewkowe. Są miękkie, naturalnie słodkie i pełne rozgrzewającego smaku, który idealnie pasuje do chłodnych dni. Ich kolor, zapach i konsystencja wprowadzają przyjemny jesienny klimat, ale bez udziału dyni. To dowód na to, że jesienna kuchnia może być różnorodna i naprawdę ciekawa, tym bardziej jeśli sięga po mniej oczywiste składniki.
Placki z batatówFot. Licencjodawca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Główną rolę odgrywa tutaj batat, czyli słodki ziemniak. To warzywo skrobiowe z wysoką wartością odżywczą, które wciąż jest niedoceniane. Bataty dostarczają sporo energii w postaci węglowodanów złożonych, więc sycą na długo i nie powodują gwałtownych skoków cukru we krwi. Są także źródłem beta-karotenu, który organizm przekształca w witaminę A. Zawierają też potas, witaminę C, błonnik i związki o działaniu antyoksydacyjnym. Ich naturalna słodycz świetnie sprawdza się w daniach tego typu.

Rozgrzewający gulasz z indyka. Pomysł na jednogarnkowy obiad dla całej rodziny

W przepisie pojawia się też jajko, które spaja wszystkie składniki i wzbogaca danie białkiem oraz witaminami z grupy B, w tym B12, B2 i B5. Z kolei odrobina mąki poprawia strukturę ciasta i umożliwia uzyskanie bardziej zwartych, chrupiących placków. Dodatek czosnku w proszku i pieprzu delikatnie przełamuje słodycz batata i nadaje daniu wyrazistość. Sól wydobywa smak, a soda odpowiada za lekkość i puszystość. Do smażenia najlepiej użyć masła klarowanego, które dobrze znosi wysokie temperatury i wprowadza do potraw przyjemny aromat.

Choć te placki nie zawierają ani grama dyni, mają w sobie wszystko, czego potrzebujesz jesienią, czyli ciepło, smak, miękkość i poczucie sytości. Można je podać z dodatkiem naturalnego jogurtu, ziół lub sałatki z rukolą i pestkami. Sprawdzą się zarówno na lunch, jak i szybką kolację po długim dniu. To świetna alternatywa dla standardowych placuszków i bardzo dobry sposób na to, by wprowadzić do menu bataty w prostej, a przy tym wyjątkowo smacznej formie. Jak zrobić placki z batata? Poznaj prosty przepis.

Składniki na placki z batata (około 8 sztuk):

Składniki:

  • 1 średni batat,
  • 1 jajko kurze,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 łyżeczka masła klarowanego,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/4 łyżeczki suszonego czosnku,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Batata umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Startego batata odciśnij z nadmiaru wody i włóż do naczynia. 
  2. Dodaj mąkę, pół łyżeczki sody oczyszczonej, 1/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku oraz szczyptę soli i pieprzu. Wbij jajko i dokładnie wymieszaj.
  3. Dobrze rozgrzej patelnię na umiarkowanym ogniu. Rozgrzewaj niewielkie ilości masła na patelni, aby smażyć po kilka placków w jednym czasie (1 łyżka masy na 1 placek).
  4. Każdy placek rozpłaszcz łyżką. Smaż do zarumienienia z dwóch stron, czyli przez około 2,5-3,5 min na stronę.
  5. Przełóż na talerz i w razie potrzeby ponownie dopraw według uznania solą i pieprzem.
Wybrane dla Ciebie
Nasze babcie i dziadkowie zajadali ze smakiem. My w mięsnym patrzymy na nie z niechęcią
Nasze babcie i dziadkowie zajadali ze smakiem. My w mięsnym patrzymy na nie z niechęcią
Zamiast brownie przygotowuje blondie. Dwa dodatki robią całą robotę
Zamiast brownie przygotowuje blondie. Dwa dodatki robią całą robotę
Jesz cebulę? Oto jak naprawdę wpływa na organizm
Jesz cebulę? Oto jak naprawdę wpływa na organizm
Wystarczy odrobina na patelnię. Pieczarki nie puszczają wody i są tak pyszne jak prawdziwki
Wystarczy odrobina na patelnię. Pieczarki nie puszczają wody i są tak pyszne jak prawdziwki
Tak szybko usuniesz piasek z suszonych grzybów. Przyda się ta przyprawa
Tak szybko usuniesz piasek z suszonych grzybów. Przyda się ta przyprawa
Goście zaraz przychodzą, a barszcz całkiem stracił kolor? Tak go uratujesz
Goście zaraz przychodzą, a barszcz całkiem stracił kolor? Tak go uratujesz
Są zdrowsze niż owsiane. W sklepie bardzo rzadko po nie sięgamy
Są zdrowsze niż owsiane. W sklepie bardzo rzadko po nie sięgamy
Do tego naprawdę służy szuflada w lodówce. Na pewno źle ją wykorzystywałeś
Do tego naprawdę służy szuflada w lodówce. Na pewno źle ją wykorzystywałeś
Dodaję do świątecznej sałatki jarzynowej. Nie kiśnie, a ma ciekawszy smak
Dodaję do świątecznej sałatki jarzynowej. Nie kiśnie, a ma ciekawszy smak
Nie syp za dużo do masy. Sernik wyjdzie kruchy i będzie się rozpadał podczas krojenia
Nie syp za dużo do masy. Sernik wyjdzie kruchy i będzie się rozpadał podczas krojenia
Zamiast stać w kolejce po karpia, poluję na kergulenę. Ma mało tłuszczu i sporo białka
Zamiast stać w kolejce po karpia, poluję na kergulenę. Ma mało tłuszczu i sporo białka
Jak smażyć mrożoną rybę bez rozmrażania? Tylko wtedy wyjdzie smaczna i nie rozpadnie się
Jak smażyć mrożoną rybę bez rozmrażania? Tylko wtedy wyjdzie smaczna i nie rozpadnie się
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇